שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    אירוח ערבי בגליל
    משפחה אחת מתמחה בליקוט, משפחה אחרת תכין לכם חביתה עם אניס ושומר בר ומשפחה אחרת תאכיל אתכם בכל המטעמים הדרוזים המסורתיים: יצאנו לסיור בין מארחים ביתיים בגליל

    מיד עם הכניסה לבית תרגישו כמו מלכים שקיבלו במתנה פיסה קטנה מהמשפחה, כי אהבה לאירוח מתורגמת כאן לשפת היום-יום, ובאירוח כמו באירוח - או שיש לך את זה או שלא. כזה הוא האירוח שמציעות נשות הגליל שפותחות את בתיהן בלבביות כזו, שגם אחרי שהטעמים של האוכל יתאדו מזיכרונכם, החוויה עדיין תהדהד לכם בלב.

     

    אזור הגליל, שמיושב בבני כל העמים והעדות - צ'רקסים, דרוזים, יהודים, מוסלמים, בדואים ונוצרים. תמצאו שם מאכלים מסורתיים אותנטיים לצד מאכלי ליקוט ערבים או תבשיל מוגרבייה חגיגי, חביתה בדואית עם אניס שגדל בגינה הפרטית או חטיפי ריבת דלעת שהכנתם נמשכת שלושה ימים.

     

    אז גם אם כבר אכלתם בכל המסעדות בארץ ונדמה לכם שראיתם חוויתם וטעמתם את העולם כולו, סיכוי סביר שכאן תופתעו מאוד.

     

    זיאד וזאדה סואעד I אירוח בדואי בסלאמה

    בכניסה לביתם של זיאד וזאדה סואעד ביישוב הבדואי סלאמה, ישנה גינה בה מגדלים בני הזוג צמחי תבלין שונים. בהמשך, תחת עץ תות עתיק וגדול במיוחד, ניצבת פינת אירוח, לצידה בוסתן שמפיץ ניחוח פירותי לכל עבר ומאהל בדואי "ביי דה בוק", שם נוהגים בני הזוג למזוג את הקפה שאחרי האוכל לאורחים השבעים. בנוסף, הם מציעים שם סדנאות ליקוט וארוחה המורכבת מחומרי הגלם שלוקטו. 

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    זיאד וזאדה סואעד(צילום: לין לוי)

    בגינה, מדליקה זאדה את הטאבון הביתי בו היא עומדת להכין את ה"מנקייש" - פיתות עם פלפלים ובצל. בזמן שאלו נאפות, השולחן מתמלא במטעמי בוקר כמו שקשוקה בסגנון בדואי (שלא תעזו לצפות לשקשוקה הקלאסית עם רוטב עגבניות וביצים, מדובר במשהו אחר לחלוטין); חביתה עם אניס ושומר בר שנקטפו באותו הבוקר מהגינה הביתית; כמה סוגי פיתות; חומוס ביתי חם שנטחן על המקום לפני ההגשה על ידי זיאד; פלאפל מרובע, מתובל בבהרט, כוסברה יבשה וכמון; סלט ירקות מתובל בנענע, ולקינוח - סחלב עם אורז וקינמון ותה עם זוטה, שגדלה גם היא בגינה הפרטית.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    אם תגיעו לשעת ארוחת הצהריים או הערב, יוגשו לכם שם תבשילי במיה ומג'דרה; עלי גפן וקישואים ממולאים; תבשיל מנזלה עם חומוס, חצילים והרבה בצל; מקלובה, ואפשר גם להזמין מראש מנסף כבש או עגל ומד'פונה - כבש המבושל בתוך האדמה.

     (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    אגב, כל המאכלים כאן עונתיים, אורגניים, ביתיים וכשרים. כן, קראתם נכון, המטבח כולו כשר, ואם זה לא מספיק - משגיח כשרות מבקר בביתם של הזוג דרך קבע. 

     

    בני הזוג סואעד נשואים כבר 27 שנים, יש להם שלושה ילדים והם מארחים בביתם במשך שנים רבות. הכול התחיל כשזיאד, בעל תואר בארכיאולוגיה שעסק בעברו בהוראה, רצה לחשוף את החברה הישראלית למורשת הבדואית ולהציג את הקשר שיש לעדה עם האדמה. מהר מאוד הוא הבין כי יוכל להגשים זאת דרך אירוח ביתי, והשאר - היסטוריה. האירוח, אגב, מיועד לקבוצות מעל שישה אנשים. 

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    לפרטים נוספים: 077-9964574

     

    אמאל וסלמן דבור I אירוח דרוזי בבית ג'אן

    ביתם של אמאל וסלמאן נמצא באחד הכפרים הדרוזיים הפסטורליים בארץ: אחרי שתעברו בדרכים מתפתלות ותעלו במעלה ההר, תגיעו לבית שתמיד פתוח, גם כשהם עצמם אינם נמצאים בו. הבית הזה בנוי ממגוון חללי אירוח המתפרס על פני שלושה מפלסים שונים.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    תמצאו שם נוף מדהים, מיזוג לימים החמים, תנור המוסק בעץ לימות החורף ומטבח ממנו אמאל מוציאה מאכלים מדהימים שלא תמצאו באף מסעדה בארץ (גם לא במסעדות הדרוזיות).

     

    בהתחלה השולחן יתמלא בעשרה סוגים של סלטים, אחריהם יגיעו תבשילים חמים וממולאים, ולקינוח מנה בשרית חגיגית כמו המקלובה למשל שעשויה משכבות של אורז, עוף וירקות.

     

    תוכלו לטעום כאן את המג'דרה הדרוזית המיוחדת שעשויה מבורגול, תבשיל מצמח בר, תבשיל במיה, עולש, סלט קישוא עם ביצה, חציל על גחלים, סלט תפוחי אדמה חמצמץ שאינו מכיל מיונז ומתובל בחרדל, קציצת בורגול ושומר בר עם עדשים, מרווה ירושלמית ממולאת בחומוס ואורז, עלי כרוב ממולאים באורז או בבורגול וגם עלי גפן שאמאל קוטפת מהגפנים המשפחתיים וממלאת אותם בבורגול.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    הסיפור בבית הזה לא נגמר באוכל. לבני הזוג דבור יש 6 ילדים (5 בנים ובת) ו-7 נכדים וסלמן הוא גמלאי צה"ל. עד שהחלו לארח בביתם לפני 12 שנה, הוא עבד בתור מנהל מתנ"ס וכיום הוא לומד להיות מדריך תיירים בחו"ל באוניברסיטת חיפה ואוסף ומשפץ רהיטים עתיקים. התחביב הזה הופך את ביתם של אמאל וסלמן למרתק עוד יותר, כי בכל פינה צץ איזה שולחן או כיסא מהמאה ה-18 שמסתיר סיפור מעניין.

     

    אבל מה שהכי מרתק במשפחה הזו הוא הליקוט, שעליו מתבסס המטבח שלה ושאותו בני הזוג עושים יחד. יחד הם גם מטפלים בחיטה, קולים וממיינים אותה בתהליך ייצור ביתי של בורגול ופריקה, ויחד גם מייצרים את התבלינים וכובשים את הזיתים ואפילו מגדלים חלק מהירקות בחלקה המשפחתית שליד הכפר.

     

    האירוח מיועד ל- 2 -50 אורחים ומחירו 100-85 שקלים בהתאם למאכלים.

     

    לפרטים נוספים: 077-9964557

     

    אבתסאם פארס I אירוח דרוזי בישוב חורפיש

    אם אצל אמאל וסלמן דבור האירוח הוא כפרי ומבוסס על ליקוט, בביתה של אבתסאם תגלו עולם את העולם החדש של האירוח הדרוזי. ביתה המתוקתק משלב בין הסגנון של מיכל נגרין, שפרטיה מעצבים כל חלון שולחן ומדף בבית, לבין רהיטי עץ עתיקים שמאפיינים את הבתים הכפריים.

     (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
    בבית של אבתסאם יש מטבח עכשווי, ומחוץ לבית יש גם גינה מטופחת עם מזרקה ועצי פרי. קומת המרתף משמשת את אתבסאם לסדנאות בישול ויש בה את המזווה שיכול לגרום לפודיז להזיל נהרות של ריר.

     

    אבתאסם היא מארחת שונה וייחודית: מדובר על אשת חייל אנרגטית בעלת חוש הומור וגינונים של מאמא דאגנית למרות גילה הצעיר יחסית. יש לה 2 נכדים ו- 4 ילדים (שלושה בנים ובת) ובתה הבכורה מסייעת לה באירוח כשצריך.

     

    על השולחן בביתה של אבתסאם יגישו לכם סמבוסק ממולא בזעתר וסמבוסק ממולא בגבינה שבתוך הבצק שלו הוטמעו עלי זעתר. יחד עם המאפים המסורתיים תוגש גם קובה ממולאת בעוף, עלי גפן ומאכלים דרוזיים מסורתיים.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    אם תזמינו מראש, אבתסאם גם תשמח להכין עבורכם את התבשיל המסורתי מוגרבייה שהיא למדה להכין מסבתא שלה ושעבורו יש לה במטבח סיר מיוחד בן שלוש קומות. לסיום הארוחה תעברו לחדר האירוח של הבית שם ימתינו להם תה צמחים, עוגות ביתיות ועוגיות מיוחדות שגם אותן המארחת מכינה בעצמה.

     

    גולת הכותרת בגזרת המתוקים בבית הזה הוא ז'לאבה, סוג של ספינג' שמטוגן בשמן עמוק אותו מכינים מבצק מתובל מאוד בתבלינים חריפים.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    האירוח מיועד ל-50-4 איש ומחירו 100-70 שקלים. מחיר סדנאות בישול דרוזי 200-150 שקלים לאדם.

     

    לפרטים נוספים: 077-2308292

     

    מרים חדאד I בישול לבנוני נוצרי בישוב מעיליא

    בתחנת הדלק שבכניסה למעיליא ממוקמת מסעדת "אלרביע". זו מסעדה לבנונית קטנטנה של אישה אחת שגם מבשלת וגם מארחת בה. שמה של הבשלנית והמארחת היא מרים חדאד והיא כאן כבר יותר מעשרים שנה, מבשלת את המטעמים המשפחתיים שלה.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    בישול גלילי(צילום: לין לוי)

    את המסעדה הזו היא פתחה יחד עם בעלה (ז"ל) לפני 24 שנים אחרי ששניהם עבדו במסעדות שונות בתור טבחים. כעבור שנה וחצי מהפתיחה היא התאלמנה ונותרה לנהל את המקום בכוחות עצמה. היום, שלושת ילדיה הבוגרים מסייעים לה בסופי השבוע ובמהלך השבוע היא והעוזרת שלה מפעילות את המקום ומגישות את המטבח הלבנוני של הגליל.

     

    הארוחה אצל מרים נפתחת עם מגש סלטים (35 שקלים לאדם) שמאוד קשה להכניס להגדרה השגורה הזו מכיוון שמדובר על מבחר סלטונים קטנים וייחודיים שלא פוגשים במסעדות. המבחר כולל למשל סלט כרובית עם קצח וטחינה, סלט עולש וכמה סוגים של חצילים עם תוספות מגוונות ובצורת הכנה שונות.

     

    לאחר הפתיחים הללו תוכלו לדגום מנות ביניים כמו למשל קובה שמרים מייצרת בעבודת יד (10 שקלים ליחיד) והוא ממולא בכזו נדיבות בבשר שבקושי מרגישים בו את הבורגול, וסמבוסק ענק שממולא בבשר או בעולש (15 שקלים ליחידה או 3 יחידות ב-20 שקלים).

     

    גולת הכותרת אצל מרים היא מנת השישברק (50 שקלים) שמורכבת מכיסוני בצק עדינים שממולאים בבשר כבש ומבושלים בלבן. מנה נוספת שלא כדאי לוותר עליה כאן היא לחמא בעג'ין (30 שקלים), שהיא פיתה תוצרת בית ומעליה קציץ בשר צנוברים ושמן זית בעל טעם דומיננטי. זה לחמא בעג'ין שאינו דומה למה שמגישים היום במסעדות שונות בארץ.

     

    אם תרצו לגוון קצת כדאי לטעום אצל מרים מאכל בשם לבנייה - שכמו בשישברק מורכב מכיסונים רק שכאן הם עשויים מבצק עם גבינה, ממולאים בגבינה ומבושלות לאחר מכן בלבן. לקינוח מרים תגיש לכם בקלאווה שהיא מכינה בעצמה עם דבש מלכות.

     

    המקום של מרים אינו כשר והוא פתוח בשני-שבת 22:00-10:00 ובימי ראשון בתיאום מראש.

     

    לפרטים נוספים: 077-9964426

     

     

    סאמיה מתא I בישול ערבי נוצרי בעכו

    סאמיה היא אישה גבוה, מרשימה, אופנתית ובעלת ידי זהב בכל מה שקשור לאוכל. היא מתגוררת בשכונה מעורבת בעכו, בחלק של העיר החדשה, בבניין מגורים משותף בקומה הכי גבוהה. את האירוח שהיא מציע היא עורכת בסלון ביתה, שבריזה מהים מתפרצת לתוכו מהחלונות הפתוחים לרווחה, או ב"דיוואן" שהוא חלל אירועים אינטימי שנמצא בעיר העתיקה ובו תקרות מקושתות וקירות אבן.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    אם תבחרו לסעוד בביתה היא תארח אתכם סביב שולחן ענק במרכז הבית, ואם תרצו להתארח ב"דיוואן" תוכלו לבחור בין ישיבה מסביב לשולחן לבין ישיבה בסגנון מסורתי, על המזרנים אז האוכל יוגש על שולחנות נמוכים.

     

    מבחר המטעמים שסאמיה תשמח להכין עבורכם כולל מאפה ספיחה עם בשר עגל, תבשיל מחמר עם עוף והמון בצל שנאפים יחד בתנור במשך שעות ארוכות, מנזלה ותבשיל במיה, קישואים מטוגנים עם לימון ושום וסלט פלפלים קלויים. את מה שחסר לה לאירוח היא משליחה מחברותיה השותפות במיזמי נשים שפועלים בעיר ולקינוח היא תכין לכם חטיפי ריבת דלעת שדורשים שלושה ימי הכנה וגם עוגיות מיוחדות מעשה ידיה.

    בישול גלילי (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    חוויית האירוח שתקבלו אצל סאמיה היא חוויה משפחתית: שני ילדיה מסייעים לה בכל דבר והיא תמיד שמחה לשתף בסיפורה האישי בתור אם חד הורית עם לקות ראייה שחיה בעיר מעורבת. מלבד האירוח סאמיה גם מבשלת אוכל עכואי לשבת או לאירועים משפחתיים בהזמנה מראש וגם מכינה כיבוד לכנסים קטנים שמתקיימים בעיר.

     

    האירוח בביתה של סאמיה מיועד ל-16-2 אורחים, ארוחה צמחונית תעלה לכם 80 שקלים וארוחה בשרית 120 שקלים. האירוח בחלל ה"דיוואן" מיועד למקסימום 50 איש.

     

    לפרטים נוספים: 077-9964553

     

    הבשלניות שמופיעות בכתבה פועלות במסגרת מיזם "אוצרות הגליל" - מיזם פילנתרופי, ללא כוונות רווח.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים