שתף קטע נבחר

התיק ייסגר, הסיבה לא תיחשף: "נבחרי ציבור חייבים דיווח מכופל לכולנו"

עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, חוששת שהצעת החוק לאיסור פרסום עילה לסגירת תיק חקירה של אישי ציבור, תסתיר מהציבור מידע שעליו לדעת. עו"ד אורי קורב: "ההצעה אינה פוגעת בזכות הציבור לדעת ומגינה על שמו הטוב של אדם"


יו"ר הקואליציה דודי אמסלם, יוזם הצעת החוק (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
יו"ר הקואליציה דודי אמסלם, יוזם הצעת החוק(צילום: אלכס קולומויסקי)

"המידע שהתיקון החדש שואף להסתיר שייך לציבור וחובה לפרסמו, בעיקר כשמדובר בנבחרי ציבור הנחשדים בהפרת אמון הציבור. להגנת הפרטיות יש חשיבות רבה בחוק הישראלי, אך יש לזכור שהיא באה להגן על אזרחי ואזרחיות המדינה". עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, התייחסה היום (ה') להצעת החוק של יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, שלפיה היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות לא יורשו עוד לפרסם בפומבי את העילה לסגירת תיקי חקירה של אישי ציבור.

 

ועדת החוקה של הכנסת אישרה אתמול להעביר להצבעה את החוק בוועדה ואם יאושר שם ויעבור למליאה לקריאה שנייה ושלישית, היא עלולה לפגוע בזכות לחופש המידע. עו"ד בלייר מדגישה את הסכנות בהצעה: "נבחרי הציבור אינם זכאים לאותה מדרגת הגנה המגיעה לכל אזרח, ובוודאי כשהם נחשדים במעשי מרמה או שחיתות חלילה, אז הם חייבים דיווח כפול ומכופל לכולנו".

 

לגינויים נגד הצעת החוק מצטרף עו"ד שחר בן מאיר, שרואה בה המשך לרשימת חוקים שמקדמת הקואליציה בתקופה האחרונה: "סיעת הליכוד בכנסת מתנהלת כבר מזמן פחות כסיעה פוליטית ויותר כסוג של 'ארגון פשע'. ראש הארגון נמצא בחקירות במספר רב של תיקים, בעבירות חמורות ביותר של שוחד, ויש קביעות של המשטרה שיש לגביו ראיות לביצוע עבירות של שוחד. חברי הכנסת של הליכוד מתפקדים כחיילים נאמנים של ראש הארגון, ומגישים כמעט מדי שבוע הצעות חוק מופרכות הנוגעות להליכי חקירות והעמדה לדין (כמו חוק ההמלצות ועכשיו החוק הזה, ולא נשכח את החוק הצרפתי שעלה וירד). מטרת ההצעות היא אחת ויחידה, להקשות, לסבך ולסרבל את עבודת רשויות אכיפת החוק (משטרה ופרקליטות) בקשר לחקירות ראש הממשלה"

 

עו"ד קורב: "אין מקום לדבר על הסתרה"

מנגד, עו"ד שמחה רוטמן, היועץ המשפטי של התנועה למשילות ודמוקרטיה, בירך על ההחלטה: "המציאות שהפרקליטות מפרסמת בהרחבה חשדות נגד אדם אחרי שהיא כבר החליטה לסגור את התיק בעניינו, היא לא הגיונית. הפרקליטות משתמשת בשופר הגדול של המדינה ופוגעת בשמו הטוב של אדם, כמעין 'פסק דין' במעמד צד אחד, ולאותו אדם לא תהיה הזדמנות להילחם על חפותו".

 

רוטמן הוסיף: "כולנו בעד חופש המידע ובעד שקיפות, אבל המצב הקיים היום הוא בדיוק ההפך משקיפות, כי מוצגת תמונה חד צדדית וחלקית של המציאות ואת 'הצד השני' משתיקים. הפרקליטות פוגעת בזכותו של אדם לשם טוב ולכבוד. אין עוררין על כך שהפרקליטות צריכה ליידע את הציבור על סגירת תיק חקירה, אבל לגבי הנימוקים  - זכותו של האדם להחליט מה יתפרסם לגביו ומה לא בכלי התקשורת".

 

לדבריו הצטרף עו"ד אורי קורב, ממשרד טולצ'ינסקי שטרן, לשעבר בכיר בפרקליטות: "ההצעה אינה פוגעת לטעמי בזכות הציבור לדעת ומאידך היא מגינה על שמו הטוב של אדם בסיטואציה שבה הוא אינו יכול להגן עליו, שכן התיק נסגר ולא מתקיים משפט. בימים אלה אנו עומלים במשרד על עתירה לבג"ץ העוסקת בדיוק בנקודה זו, בעניינו של אזרח למופת ששמר חוק כל חייו וכעת שמו מוכתם על לא עוול בכפו. אין מקום לדבר על הסתרה במקום שבו אין זכות לציבור לדעת. הפגיעה הנגרמת היא לא מידתית ולא מוצדקת, באשר אין כל ממצא פוזיטיבי נגד האדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
יוזם הצעת החוק, ח"כ דודי אמסלם
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים