שתף קטע נבחר

וטו אמריקני באו"ם: "גנו את חמאס, לא את ישראל"

ארה"ב סיכלה במועצת הביטחון הצעה אנטי-ישראלית, לפיה יש להקים "מנגנון הגנה בינלאומי בעזה ולעצור את השימוש בכוח מופרז של צה"ל". 10 תמכו בהצעה, בהן צרפת. שגרירת ארה"ב היילי הציעה אלטרנטיבה וקראה "לגנות את פשעי חמאס" - אבל אף מדינה אחרת לא הצביעה בעד

 

 

מועצת הביטחון דנה ב"שימוש חסר ההבחנה בכוח של צה"ל" ובהקמת מנגנון הגנה בינלאומי בעזה - אבל וטו אמריקני סיכל את ההצעה האנטי-ישראלית: אמנם 10 מתוך 15 חברות המועצת הביטחון תמכו אמש (יום ו') בהצעה שהגישה כוויית, אבל ההתנגדות האמריקנית הובילה להסרתה מסדר היום. ארבע מדינות נמנעו, בהן בריטניה. בין התומכות גם רוסיה וסין, ולאכזבת ישראל גם צרפת. 

 

"ההצעה של כוויית תגרום לפגיעה בתהליך השלום באזור ולכן ארצות תתנגד לה ותטיל וטו", הודיעה לפני ההצבעה שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי, שאתמול כינתה את ההצעה "פשיטת רגל מוסרית, חד-צדדית באופן מזעזע". במקום זאת, הציעה היילי אלטרנטיבה: "לאלו שמסוגלים להכיר במציאות שבה הטרור של חמאס הוא גורם משמעותי למצב הנוראי בעזה, אנו מציעים הצעה חלופית. ההצעה הזו מטילה את האחריות על חמאס". גם הצעה זו לא עברה. רק האמריקנים תמכו בה, שלוש מדינות התנגדו ו-11 נמנעו.

דני דנון ניקי היילי  (צילום: AP)
דנון והיילי במטה האו"ם(צילום: AP)

דני דנון ניקי היילי  (צילום: AP)
(צילום: AP)

היילי אמרה כי ההצעה האמריקנית "כוללת מאפיינים מסוימים שנעדרים מההצעה של כוויית. היא כוללת גינוי לירי שמבצע חמאס לישראל, היא מגנה את חלוקת המשאבים שמקצה חמאס לתשתית צבאית. היא דורשת שחמאס יפסיק את הצבתם המכוונת של אזרחים פלסטינים בחזית כמגן אנושי בגבול עם ישראל".

 

השגרירה האמריקנית הוסיפה כי "בהגישנו את הצעה זו אנו מספקים לחברי המועצה אופציה נוספת. אתם יכולים לבחור חלופה לגנות את הפשעים של חמאס בעזה במקום לגנות את ישראל. המצב בעזה הוא אכן טרגי, איש לא יכול לחיות בתנאים כאלו. תנאי הכרחי לשלום הוא הכרה במציאות שחמאס מהווה מכשול לשלום, שולט בעזה ומנצל את המצב לפגיעה בישראל. אנחנו מעודדים את המועצה להצביע נגד ההצעה של כוויית ולתמוך בהצעה האמריקנית. או שתתמכו בחמאס".

 

ההצבעה הייתה אמורה להתקיים כבר יממה לפני כן, אבל נדחתה. שגריר כוויית באו"ם, מנסור אל-עוטיביי, אמר שלשום כי הסיבה לדחייה היא בחינה נוספת של נוסח ההצעה לאור השגות שהגישה ארצות הברית. לפי ההצעה שהגיש, יש להפסיק את "השימוש בכוח מופרז, בלתי פרופורציונלי וחסר הבחנה" של הצבא הישראלי, תוך שהיא "מגנה ירי של רקטות מרצועת עזה לעבר שטחים אזרחיים בישראל".

ניקי היילי  (צילום: AP)
השגרירה היילי. היחידה שתמכה בהצעתה(צילום: AP)
 

ניקי היילי  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ניקי היילי  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

טיוטת ההחלטה ביטאה "חשש כבד" מהסלמת האלימות והמתחים ב"שטחים הפלסטיניים", במיוחד מאז תחילת צעדות השיבה והעימותים עם כוחות צה"ל. לפי ההצעה, המועצה קראה לנקוט צעדים דחופים "להבטחת הפסקת אש מידית, יציבה ומכובדת". כווית ביקשה ממזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, לדווח תוך 60 ימים על דרכים להבטיח את "הביטחון, ההגנה והרווחה של האוכלוסיה האזרחית הפלסטינית תחת הכיבוש הישראלי", כולל המלצות על הקמת "מנגנון הגנה בינלאומי". בנוסף, ההצעה דרשה גישה הומניטרית מידית וללא מניעה וכן קידום "צעדים מוחשיים" לקראת פיוס בין הפלגים הפלסטינים.

 

לאחר ההצבעות אמר שגריר ישראל באו"ם, דני דנון: "ההצעה הצבועה של כוויית ביקשה לגנות את ישראל, מבלי להזכיר אפילו פעם אחת את ארגון הטרור חמאס כגורם לאלימות ולתסיסה באזורנו. אנו מודים לארצות הברית על הטלת הווטו על ההחלטה ולכל חברות המועצה שסירבו לתמוך בה והגנו על זכותה של ישראל להגן על אזרחיה".

 

על הצעת ההחלטה של ארצות הברית אמר דנון כי למועצת הביטחון הייתה הזדמנות יוצאת דופן לאמץ את התיקונים המוצעים על ידי ארצות הברית, שהטילו את האחראיות להסלמה על חמאס וביקשו לחייב את ארגון הטרור לקבלת אחריות על מעשיהם: "שלום ויציבות יגיעו לאזורנו רק כאשר הקהילה הבינלאומית תהיה אמיצה מספיק כדי לקרוא למחבלים בשמם. ארצות הברית הבהירה בהצעה זו כי כללי המשחק באו"ם השתנו וכי המוסר הכפול נגד ישראל לא ימשך לנצח".


פורסם לראשונה 01/06/2018 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים