שתף קטע נבחר

עמיר פלג

ועדה או קישוט

היום תתכנס ועדה מיוחדת שאמורה להחליט אם המועמד היחיד לתפקיד יו"ר ההתאחדות, שינו זוארץ, כשיר להיבחר. זוארץ זוכה לתמיכה מקיר לקיר, אבל מעורבותו הפעילה בניהול מכבי פ”ת מעידה לכאורה כי אינו עומד בדרישות. השאלה אם חברי הוועדה, שני שופטים בדימוס ורואה חשבון, יחליטו לפי התקנון או יעגלו פינות כמקובל בכדורגל הישראלי

 

חברי ועדת הכשירות ושינו זוארץ (צילומים: הרשות השופטת, אלעד גרשגורן, אורן אהרוני)
חברי ועדת הכשירות ושינו זוארץ(צילומים: הרשות השופטת, אלעד גרשגורן, אורן אהרוני)

 

אחד החוליים הקשים של הכדורגל הישראלי הוא אוסף האינטרסים והקומבינות שמכתיבים את התנהלותו. לכן בדיוק הוחלט לפני כשנתיים וחצי, באישור רשם העמותות, שליו"ר ההתאחדות לא תהיה זיקה לכל העסקנים והבעלים שמנהלים את הקבוצות המקצועניות. והנה עכשיו מגיע עסקן קלאסי של מכבי פ"ת, ובשיטות העסקניות מהסוג הישן שמהן היינו רוצים כל-כך להיפטר, מנסה להכשיר את השרץ ולעקוף את התקנון.

 


 

אז איך עובדת הקומבינה? למרות שהתקנון אוסר הגשת מועמדות על מי שהייתה לו זיקה לקבוצת כדורגל מקצוענית בשנתיים האחרונות, ולכן מצוי בניגוד עניינים, משה (שינו) זוארץ לא ויתר. כמי שניהל בפועל את מכבי פ"ת גם בעונה החולפת, ברור שיש לו הרבה יותר מסתם זיקה, ומועמדותו פסולה. מה עושה מי שנקלע למצוקה, ויכול להרשות לעצמו לממן את המאבק? מגייס סוללה של פרקליטים.

 

שינו זוארץ מכבי פתח תקווה  (צילום: אורן אהרוני)
שינו זוארץ. פתאום לקח צעד אחורה(צילום: אורן אהרוני)

 

עו"ד אפרים ברק, שכיהן עד לא מזמן כיועץ המשפטי של ההתאחדות, הוא אחד מעורכי הדין שזוארץ מסתייע בהם. הוא כאמור אינו היחיד, אבל לאור היכרותו את המערכת מבפנים, ביקשתי לפני כשבועיים את התייחסותו לנושא. "יש לנו כללי אתיקה שאוסרים עליי לדבר עם אנשים על מה שאני מדבר עם לקוחות שלי", מסר המשפטן המלומד.

 

זוארץ ניהל בפועל את מכבי פ"ת, קשור להפועל מרמורק, ואפילו התגאה בכך. הזיקה זועקת.

 "בסופו של יום אני גם עורך דין. יש חיסיון ולכן אסור לי פשוט להגיד לך מה אמרתי לשינו".

 

את סעיף הזיקה אתה מכיר. ברור שאינו יכול לשמש בתפקיד.

"מכיר, אבל אני גם מספיק מנוסה כדי לדעת מתי אני לא עונה לשאלות".

 

שבוע אחרי השיחה הזו, התרחש מהפך. עו"ד ברק התראיין בתוכנית ספורט ברדיו, וראו זה פלא: שם הוא דווקא אמר שלדעתו אפשר להתגבר על בעיית הזיקה. כשהראיון משרת את האינטרסים של לקוחו, אין שום בעיה להפר את חובת החיסיון ולכופף את כללי האתיקה לצרכיו. כמו בהתאחדות.

 

 

אסתר דודקביץ' מוועדת הכשירות (צילום: הרשות השופטת)
אסתר דודקביץ' מוועדת הכשירות. מי יקטרג?(צילום: הרשות השופטת)

 

היום תתכנס לדיון "ועדת הכשירות" מטעם ההתאחדות, בהרכב היו"ר השופטת בדימוס אסתר דודקביץ', השופט בדימוס אלון רום ורואה החשבון אמיר חייק. האחרון הוא גם ידיד אישי של אבי לוזון, ואינו מסתיר זאת, אבל אזכור הקשר ביניהם חשוב, כי לוזון היה הגורם שבעטיו הוחלט להכניס לתקנון את סוגיית הזיקה בין יו"ר ההתאחדות לקבוצה שמסונפת אליה.

 

העניין עלה על הפרק לאחר "אירועי המושבה" בדצמבר 2012 – התפרעות שבמהלכה הכו בעלי תפקידים ממכבי פ"ת שחקנים של הפועל חיפה. בית הדין העליון של ההתאחדות הפחית לקבוצה נקודות, מה שהוביל לירידתה לליגה הלאומית. לוזון, שכיהן אז כיו"ר ההתאחדות, תקף את בית הדין העליון שלה.

 

אמיר חייק מוועדת הכשירות (צילום: אלעד גרשגורן)
אמיר חייק. ידיד אישי של אבי לוזון(צילום: אלעד גרשגורן)

 

האבסורד זעק לשמיים, הוקמה ועדה בראשות המפכ"ל בדימוס דודי כהן, ואחת מהמלצותיה הייתה שלא ייתכן כי יו"ר ההתאחדות יהיה קשור בשנתיים שלפני בחירתו "לאף מועדון או קבוצת כדורגל בישראל". עכשיו, כמה מפתיע, יש מי שמנסים לבטל את מגבלת הזיקה וניגוד העניינים, לכבוד מי שהצהיר ממש לא מזמן: "מכבי פ"ת היא פרויקט חיי". המעגל נסגר.

 

מה המועמד (היחיד!) יטען בוועדה כבר ידוע: "אני ספונסר, לא בעלים". הוא בטח גם יספר שמי שחתום על החוזים זהו מנהל הכספים של מכבי פ"ת, סלע מנדל, ולו עצמו לא הייתה זיקה לקבוצה. פרקליטיו, לפי פלפוליו של עו"ד ברק, יוסיפו שאולי הייתה זיקה אבל לא בהכרח "ניגוד עניינים".

 

שטויות. מי שמצוי בכדורגל הישראלי יודע שזו פרשנות הפוסחת על שני הסעיפים, ואין מאחוריה דבר. גם כספונסר שמזרים כספים הייתה לו זיקה, אבל זוארץ הוא הרבה יותר מזה. ספונסר לא מנהל משאים ומתנים עם שחקנים, לא מייצג את הקבוצה בבוררויות ואינו ממנה מאמנים לקבוצות נוער וילדים.

 


אלון רום מוועדת הכשירות (צילום: רשות בתי המשפט)
אלון רום. ההתאחדות בדרך לעוד קומבינה(צילום: רשות בתי המשפט)

 

את כל אלה עשה זוארץ, והוא העיד על כך בעצמו. בשנה שעברה, כשהחל להיות מעורב גם בניהול הפועל מרמורק, הודיע: "נולד לי עוד ילד, אני אוהב את שניהם באותה המידה ואעשה הכל ששניהם יצליחו. בשום נסיבות אין לי כוונה לעזוב את מכבי פ"ת, כל עוד אני בריא ומרגיש שאני יכול לתמוך במועדון"... והנה עכשיו, יש נסיבות, והאב המאושר מתכחש לקשר הדם עם שני ילדיו.

 

מי יהיו הקטגורים?

אז סנגורים לא יחסרו למועמד התמים בהצגת הדברים לוועדה, אך מי יהיו הקטגורים? מי יאמר לזוארץ: אתה בעצמך הכרזת שוב ושוב על מעורבות ניהולית פעילה וחיבור נצחי למכבי פ"ת, אז על מי אתה בא לעבוד?

 

מי שאמור להגן על התקנון מפני ניסיונות לעשות ממנו צחוק, ולוודא שתהיה אכיפה ללא ניסיונות עקיפה, הוא היועץ המשפטי של ההתאחדות, עו"ד עמית פינס. לפני שבועיים התחייב בפניי פינס שכאשר המועמדות תוגש, הוא יעביר לוועדה כל מה שידוע לו, והוא בהחלט יודע. לאחר הגשת המועמדות, פינס התקפל: "הנושא אינו כלל תחת סמכותי וזאת מטעמים ברורים". זוארץ עשוי להיות זה שיכריע לגבי עתידו בהתאחדות, אז למה להסתבך? מאחר שבשיחתנו הקודמת פינס הצהיר שעם הגשת המועמדות הוא ידאג שהחומר יגיע לוועדה, שאלתי את היועץ המשפטי אם בכוונתו לעשות זאת או שמא חזר בו. פינס נאלם.

 

על הרקע המעורפל הנ"ל, פניתי לחבר הוועדה אמיר חייק והצגתי לו את השאלה: סנגורים שגייס זוארץ בטח תשמעו למכביר, מי יגן על תקנון ההתאחדות? "אני מניח שההתאחדות תשלח נציג", הוא השיב. הנחות זה נחמד, במיוחד במוסד עם עבר עשיר של קומבינות וחותמות גומי, ולכן הצגתי את השאלה גם להתאחדות: מי ייצג אתכם בפני הוועדה? "אף אחד", השיב לי הדובר בהנחיית עו"ד פינס. "זאת ועדה עצמאית לחלוטין בלי אף גורם בהתאחדות".

 

לפני מינויו לתפקיד בהתאחדות, עו"ד פינס היה יועץ משפטי של הפועל ת"א. ב-2013, כשערן זהבי כבש בדרבי ועשה "פיו פיו" לעבר האוהדים באדום, פינס הקניט אותו בפייסבוק: "ערן זהבי, הידוע בכינויו (החדש) עי"ן זי"ן, שים לב: תסמונת שטוקהולם היא תופעה שבה אדם המוחזק בכפייה בידי אנשים זרים, מפתח אמפתיה והזדהות נפשית עם האידיאולוגיה והאנשים המחזיקים בו". מהרמה הרדודה של הדברים נתעלם, אבל היום אולי יתברר אם פינס מבין את תפקידו בהתאחדות, או שאולי הוא עצמו לקה בתסמונת שטוקהולם, ומזדהה עם אידיאולוגיית הקומבינות השכונתית של מעסיקיו.

 

מתוך תקנון היסוד של ההתאחדות לכדורגל ()
מתוך תקנון היסוד של ההתאחדות לכדורגל

 

זוארץ עצמו ירד לאחרונה למחתרת. האיש שדווקא התגאה בפעילותו למען מכבי פ"ת ובקשריו החמים למרמורק, מבין שבעת הזאת עדיף לו להיראות מנותק. לשאלה איך חתם על תצהיר שלפיו לא הייתה לו זיקה לשום קבוצה בשנתיים שחלפו, הוא השיב: "חתמתי בצורה אחרת". מההתאחדות דווקא נמסר שהוא חתם על הטופס כנדרש. לבקשתי לקבל את הטופס, כדי שניווכח מי מהצדדים אומר אמת, הם השיבו: "החומר שייך לוועדה והבקשה צריכה להיות מופנית אליה ו/או לעורכי הדין של המועמד". הבנתם? ההתאחדות לא צד בעניין, ואיזו תמונה תוצג לוועדה לא קשה לנחש. עכשיו נראה אם חבריה ידרשו לשמוע עדויות של גורמים שלא גויסו ע"י זוארץ, או שיקטינו ראש ויצטרפו לטייחים.

 

בשבוע שעבר הוצגו כאן 11 ציטוטים של זוארץ בתקשורת מהשנתיים האחרונות, שהוכיחו עד כמה היה מעורב במכבי פ"ת. אם הוועדה הנכבדה טרם השתכנעה, הנה עוד קטע מראיון רדיופוני שהעניק המועמד "נטול הזיקה" ב-9 ביולי 2017, ובו התייחס לתביעות הבוררות שהגישה מכבי פ"ת נגד הבלם אליסון דוס-סנטוס שעבר למכבי חיפה. זוארץ, אם תהיתם, הוצג בראיון כ"יושב ראש מכבי פ"ת" – יותר מפעם אחת – וממש לא התקומם לנוכח התואר הזה.

 

"אני מניח שנקבל פיצויים", הוא אמר על פסיקת הבורר ששיחרר את השחקן למכבי חיפה, והוסיף: "אני ישבתי עם השחקן. זימנתי אותו אליי למשרד ושאלתי אותו אם הוא רוצה לשחק במכבי פ"ת. הוא שיקר אותי חד משמעית. יש לי דוגמה הפוכה של שחקן שחתמתי איתו לפני כמה שנים חוזה על דף, ואחרי שהוא אמר לי שהוא לא רוצה להישאר קרעתי לו את החוזה. כשאני מסכם משהו עם מישהו, גם בלחיצת יד, זה חתום בסלע". אולי התכוון למנדל סלע.

 

ועם משפטים ברורים כאלה, באמת אין צורך במשפטנים. את זוארץ עצמו אינני מכיר אישית. בשבוע שעבר ניסיתי לקבל ממנו תשובות לכל השאלות, אבל המרואיין הקליל בדרך כלל העדיף לשמור על זכות השתיקה. שבועיים קודם הוא תועד ב"פגישה חברית" עם שטרן חלובה ואלי טביב, שניים שיודעים מצוין איך לעשות צחוק מההתאחדות. אז למה שוועדת הכשירות לא תשמע גם אותם?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
שינו זוארץ
צילום: אורן אהרוני
מומלצים