שתף קטע נבחר

מחאת הנכים התחדשה: "רוצים שנמות? תודיעו לנו"

החוק שעבר בכנסת הביא לתוספת של 470 שקל בלבד לקצבאות הנכים, והם מדווחים על קשיי קיום. לכן יחדשו את המחאה, אם כי לא בעוצמה רבה: "אתם רוצים שהנכים והקשישים ימותו? תודיעו לנו. אז נילחם בכם ונחסל אתכם"

 

לאחר חודשים של שקט, הנכים חזרו בשבוע שעבר להפגין ולחסום כבישים ומאיימים בחידוש המחאה למען העלאת קצבאותיהם. החוק שעבר בכנסת בחודש פברואר אינו מספק את רוב הקבוצות שמייצגות את הנכים, אך הן חלוקות ביניהן על האופן שבו יש להיאבק בו.

 

בניגוד למאבק הקודם שהובילו קבוצות מאורגנות בעיקר "מטה מאבק הנכים", "נכה, לא חצי בן אדם" ו"הנכים הופכים לפנתרים", שהיו המיליטנטיים ביותר וחסמו במשך כמה חודשים צירים ראשיים לשעות רבות בתדירות של כמה פעמים בשבוע – למחאה שמנסה להתבסס מחדש אין הנהגה מסודרת, ולפי שעה אין תוכנית להמשך הפעילות. יוזמי המחאה בשבוע שעבר מתכננים להפגין ולחסום כבישים פעם נוספת בסוף החודש, אך עדיין מדובר במאבק בעצימות נמוכה בהרבה מאשר היה בשיאו, לפני שהחוק עבר.

 

הנכים שהפגינו ביום חמישי האחרון וחסמו את נתיבי איילון למשך כשעה דורשים את העלאת הקצבה הבסיסית לגובה שכר המינימום, שעומד על 5,300 שקלים בחודש. זאת לעומת החוק, שמעלה את הקצבאות לסכום של 3,700 שקלים בלבד, בתום שלוש הפעימות בשנת 2021.

 

בפעימה הראשונה, לפני כשלושה חודשים, הקצבה עלתה ב-470 שקלים בלבד, לסכום של 2,812 שקלים, וכך היא צפויה להישאר עד הפעימה הבאה ב-2020.

 

החוק שעבר בכנסת מהווה הפרה של התחייבויות מפורשות שניתנו לנכים בהסכמות שאליהן הגיעו במשא ומתן מול נציגי הממשלה בחודש ספטמבר האחרון - בהן העלאת הקצבה לסכום של 4,050 שקלים והצמדתה לשכר הממוצע במשק לפני שנת 2021.

מחאת נכים וקשישים צומת עזריאלי (צילום: יריב שחר )
(צילום: יריב שחר )

מחאת נכים וקשישים צומת עזריאלי (צילום: אמיר אלון)
מחאת נכים וקשישים בצומת עזריאלי(צילום: אמיר אלון)
 

"אין לי שום מקורות הכנסה אחרים בגלל המחלות שלי", הסבירה אחת הפעילות הבולטות במאבק, צעירה נחמיאס. "לצערי אני ורבים אחרים נאלצו לאכול את הכסף שלהם. אנחנו לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, או לשבת במקרה שלי, לכאוב את המכאובים שלנו ולחיות מהיד לפה. אני לא יכולה להרשות לעצמי אפילו יום אחד לקחת עזרה בבית. לא יכול להיות שגם את קצבאות העולב שהבטיחו לנו לא נקבל".

 

נחמיאס אמרה כי השלב הבא במאבק יתמקד בהפלת הממשלה, שממנה לדבריה הנכים נואשו. "אנחנו לוקחים את זה צעד נוסף. אתם רוצים שהנכים והקשישים ימותו? תודיעו לנו שאתם מחסלים אותנו. אז נילחם בכם ונחסל אתכם. נחסל את ממשלת הזדון הזו".

 

יו"ר "מטה מאבק הנכים", נעמי מורביה, ממנהיגות המחאה בשנה שעברה, הייתה זאת שהובילה את הנכים לפשרה מול הממשלה. אף שאינה מרוצה מהחוק שעבר בכנסת, היא מתנגדת לחידוש המחאה בשלב זה. "כדי להגיע להישג כלשהו צריך שתהיה קונסטלציה מסוימת, צריך שיהיה איזשהו שקט ביטחוני, צריך שתהיה איזושהי נכונות", היא אומרת. "אנחנו כרגע מאוד רחוקים מפיק כזה. עפיפוני תבערה מבעירים את הנגב, קסאמים וגראדים נופלים על היישובים בדרום, וכשהתותחים רועמים - המוזות שותקות. מלחמה עושים בתחבולות וכרגע זה לא הזמן. צריך לתת לשטח להירגע ואז אפשר להתחיל שוב במאבק".

 

"תמיד דוחפים לנו את המשפט הזה - כשהתותחים רועמים", ענתה נחמיאס. "התותחים ימשיכו לרעום ואנחנו נמשיך לרעוב. אנחנו נמשיך לחיות מהיד לפה ואנחנו הולכים לשים סוף לזה. צריך לתת לעניים, ולא לעשירים. החלוקה חייבת להשתנות ועכשיו. אין זמן אחר. הגענו לקצה. אני לא מתכוונת להרפות".


פורסם לראשונה 03/06/2018 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב שחר
מחאת הנכים - בשבוע שעבר
צילום: יריב שחר
מומלצים