שתף קטע נבחר

להפוך לבית טבעוני עם שני ילדים קטנים

תמר ועומר הר אבן החליטו להפוך לטבעונים ביום אחד, ואת השינוי עם ילדיהם עשו בהדרגה. מה עושים במסיבת יום הולדת? "ברוב המקרים ההורים יודעים ומכינים עוגה טבעונית. הילדים שלנו אוהבים חיות, ואין שום סיבה להכניס את החברים שלנו לצלחת"

 


לפני שש שנים החליטו תמר (41) ועומר (43) הר אבן שהם מאמצים אורח חיים טבעוני. "זה היה פתאומי ומיידי. הסתכלנו זה על זה והבנו שאנחנו לא לוקחים יותר חלק בתעשיית המזון מן החי", מספרת תמר. "זה היה מלחיץ, לא ידענו מה אנחנו הולכים לאכול. בדיעבד אני יכולה להגיד שזה באמת כל כך קל השינוי הזה, והוא הביא איתו רק דברים מדהימים לחיים שלנו".

 

"אחרי שצפינו בהרצאה של גארי יורופסקי על תעשיית הבשר, הלכנו למקרר עם שקית זבל ופשוט זרקנו את הדברים שהם לא טבעוניים, דברים שקנינו באותו יום", מוסיף עומר. "מאותו יום התחלנו חקירה של מה אפשר לאכול".

 

חקרו מה אפשר לאכול (צילום: אלבום משפחתי)
חקרו מה אפשר לאכול(צילום: אלבום משפחתי)

כשבני הזוג החליטו על השינוי, בתם אלה הייתה בת שנתיים ובנם נועם היה בן שנה. לדבריהם, הקושי העיקרי היה בהתחלה – מה לתת לילדים לאכול, איך להוציא את המעדנים מהבית – ולכן השינוי אצל הילדים היה תהליך ממושך יותר.

 

"הבית הפך להיות בית טבעוני לגמרי, אבל מדי פעם היו עוגות יומולדת או פיצה, שאלו מאכלים שנועם הכי אהב", מספרת תמר. "בהתחלה אלה הייתה נוהגת לרדת להורים שלי, שגרים בקומה מתחת, כדי לקחת חלב בשביל הקורנפלקס. אחרי שהסברתי לה מאיפה מגיע החלב היא הפסיקה בהדרגה, עד ששנתיים אחרי שהפכנו לטבעונים היא נמנעה לחלוטין ממוצרים מן החי.

 

"עם שניהם היה תהליך שבו לאט-לאט הם התחילו להוריד מוצרים, ואצל שניהם היה היום הזה שבו הם באו ואמרו 'אמא, אבא, אני טבעוני'".

 

"השינוי לא כזה מפחיד"

אחד הדברים המפחידים ביותר עבור הורה הוא ליצור עבור הילדים שלו שונות חברתית, אולם במקרה זה מעידים תמר ועומר שהשינוי אינו מפחיד כמו שהוא נשמע. "הייתה מחשבה על השאלה איך הילדים יתמודדו בסיטואציות חברתיות כמו יומולדת. אני חושב שהכוח של לאכול בריא ביטל את כל החששות, ושהמציאות הוכיחה שזה לא כזה מפחיד, שזה לא כל כך נורא להיות קצת שונה", מספר עומר.

 

"אם יש יומולדת בבית ספר אנחנו דואגים להביא עוגה עבורם. בפועל, ברוב המקרים אנחנו לא צריכים להביא כי ההורים יודעים שיש ילדים טבעונים והם מכינים עוגה טבעונית", מוסיפה תמר.

 

"הילדים לא יעשו שום דבר שיפגע בבעלי חיים" (צילום: אלבום משפחתי)
"הילדים לא יעשו שום דבר שיפגע בבעלי חיים"(צילום: אלבום משפחתי)

תמר, אדריכלית במקצועה, החליטה בעקבות השינוי לשנות גם את הקריירה ופתחה יחד עם שותף את "אנסטסיה", בית קפה טבעוני בתל אביב. "פתיחת המקום מסמלת עבורי סוג של אקטיביזם. בתחילת הדרך הייתי צריכה להסביר מה זה אומר להיות טבעוני, אבל כיום יש שינוי של שמיים וארץ".


 

המשפחה נמנעת מללבוש צמר ועור בכל צורה שהיא, ובאופן כללי גם לא יצרכו מוצרים שנוסו על בעלי חיים. הילדים לומדים בבית ספר אנתרופוסופי בכפר הירוק. יש להם בבית שתי כלבות, והם מאכילים באופן קבוע את החתולים שגרים בחצר הבניין.

 

"כשהילדים נתקלים באוכל לא טבעוני אצל חברים או בבית ספר הם פשוט לא אוכלים", מספרת תמר. "הם לא עושים עניין גדול ולא מתרגשים כשכולם אוכלים והם לא, כי באמת המודעות הולכת וגדלה. אני דואגת להביא להם גם אוכל טבעוני אם יש צורך".

 

משפחת הר אבן (צילום: אלבום משפחתי)
"מרגישים שעשינו שינוי גדול בחיים"(צילום: אלבום משפחתי)

מהם האתגרים מבחינתכם באורח החיים שבחרתם?

עומר: "כבר לא מזמינים אותנו ל'על האש'. היה קצת קושי בהתחלה, בתקופת ההסתגלות, בכל זאת עשינו שינוי משמעותי מאוד בחיים שלנו".

 

תמר: "כיום האתגרים שלנו ממש לא קשורים לאוכל. האתגר הוא להתמודד עם המציאות שנחשפנו אליה. הידיעה שבכל רגע כמות בלתי נתפסת של בעלי חיים נמצאת בתוך תופת. אני הרגשתי שהדרך היחידה שבה אני יכולה להתמודד עם זה היא לעשות משהו, לנסות לקדם טבעונות. מהסיבה הזאת את יכולה לראות יותר ויותר טבעונים אקטיביסטים".

 

איך תגיבו אם אחד הילדים ירצה להפסיק להיות טבעוני?

תמר: "הסבירות שזה יקרה נמוכה מאוד. הילדים אוהבים בעלי חיים, את כל בעלי החיים. הם לא יעשו שום דבר שעלול לפגוע בהם. מהמקום שלך השאלה הזאת נראית הגיונית, אבל מהמקום שאנחנו נמצאים בו אין שום סיבה להכניס את החברים שלנו לצלחת. בסופו של דבר זו הייתה בחירה שלהם, והם מאמינים בה בדיוק כמונו".

 

סייעה בהכנת הכתבה: שני שדמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום משפחתי
"האתגרים שלנו לא ממש קשורים לאוכל"
צילום: אלבום משפחתי
מומלצים