שתף קטע נבחר

סערה בכנסת בדיון על מצב הנשים בעזה: מחסור בציוד רפואי, אין הקרנות לסרטן

חברי הוועדה למעמד האישה תקפו את היו"ר עאידה תומא סלימאן על הדיון שעסק גם באישורי הכניסה לישראל לצרכים רפואיים. ח"כ זועבי: "ישראל מעדיפה שתושבי עזה ימותו מוות איטי". בן ארי: "איך את לא מתביישת?". פעילי זכויות אדם: "54 חולים מעזה מתו כשחיכו לאישור כניסה לישראל"

 

 

 

הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת ערכה היום (ב') דיון טעון וסוער בעניין מצב הנשים ברצועת עזה. אף אחד ממוזמני הממשלה לדיון שהוגדר תחת הנושא "מצבן של נשים עזתיות בצל הסגר על רצועת עזה" לא הגיע, וחברי הוועדה ח"כ מירב בן ארי (כולנו) ונחמן שי (המחנה הציוני) התרעמו על עצם קיומו של הדיון.

 

פעילי ארגון "רופאים לזכויות אדם" הציגו במהלך הדיון נתונים שלפיהם בכל בתי החולים בעזה אין טיפולי הקרנות לחולי סרטן, וטיפול הכימותרפיה נערכים בצורה חלקית לנוכח המחסור בתרופות. הפעילים ציינו כי גם הניתוחים להסרת גידולים מתקיימים בצמצום בשל מחסור בציוד רפואי הולם.

 

במהלך הדיון האשימה ח"כ חנין זועבי (הרשימה המשותפת) את ישראל בגין פשעי מלחמה, ואמרה כי "המדינה מעדיפה שתושבי עזה ימותו מוות איטי". בן ארי תקפה אותה על הדברים ואמרה: "איך את לא מתביישת? זה לא הגיוני שמותר לה לדבר כך. אני בהלם שאני בכלל צריכה לשמוע פה את דברי הבלע הללו". גם חברת הכנסת ענת ברקו (הליכוד) התרעמה על הדברים ולאחר שהתפרצה כמה פעמים לדבריהם של חברי הוועדה הוצאה מהדיון.

ועדה לקידום מעמד הנשים ב עזה כנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
(צילום: ערוץ הכנסת)
 

ועדה לקידום מעמד הנשים ב עזה כנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
(צילום: ערוץ הכנסת)

"עבור חולות הסרטן בעזה מנגנון ההיתרים השרירותי פוגע קשות בסיכויי ההחלמה, או באפשרו להאריך את חייהן", אמרה מור אפרת מ"רופאים לזכויות אדם". "חבל שנציגי הממשלה והצבא לא טרחו להגיע לדיון ולתת תשובות מדוע נשים לא מקבלות היתרים ללא הצדקה. נגישותן של חולות הסרטן מעזה לטיפול רפואי הוא קודם כל עניין אנושי שצריך לאחד את כל מי שחיי אדם יקרים לו", אמרה.

 

לפי נתוני הארגון, 54 חולים מעזה מתו בזמן שהמתינו לאישורי הכניסה לישראל. 46 מתוכם היו חולי סרטן. בארגון הדגישו כי לפי נהלי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, יש להגיש את בקשת הכניסה לישראל 23 יום לפני מועד הטיפול כדי לקבל אותו בזמן, אך חולות רבות מחכות במשך חודשים ארוכים ואף יותר מחצי שנה לקבלת התשובה.

 

הירידה באחוז החולים/ות שביקשו לצאת ולא קיבלו אישור ()
הירידה באחוז החולים/ות שביקשו לצאת ולא קיבלו אישור

יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת), תקפה את הביקורת שנמתחה עליה מצד חברי הכנסת ואמרה: "כל דיון של כל ח"כ בכנסת הוא בקשה לקדם אג'נדה פוליטית. לכולם מותר ולי אסור? חשוב לציין שהזמנתי לדיון הזה גם נשים שגרות בעוטף עזה. אני מתעניינת גם בהן ובביטחונן".

 

יו"ר הוועדה עאידה תומא סלימאן. "כל דיון הוא קידום אג'נדה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר הוועדה עאידה תומא סלימאן. "כל דיון הוא קידום אג'נדה"(צילום: גיל יוחנן)

סלימאן הוסיפה כי "סוגיית הנשים בעזה היא סוגיה חשובה לנו כנשים. מצער אותי שדווקא כשאנחנו מדברות על נושא כל כך פמיניסטי וחשוב, יוצאים נגדי ונגד הוועדה".

 

לדברי הארגון, כ-25 אלף חולים מבקשים מהרשויות הישראליות אישורי יציאה מעזה למטרות רפואיות, וכרבע מהם חולי סרטן. בנוסף הוצגו נתונים שעל פיהם חלה ירידה דרסטית באישורי היציאה בחמש השנים האחרונות - מ-92.5% ל-54%. 

 

נחמן שי מירב בן ארי (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
חברי הוועדה נחמן שי ומירב בן ארי שהתנגדו לקיום הדיון(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

ד"ר ערין חאג' יחיא, חברת ארגון "רופאים לזכויות אדם" שמבקרת ברצועה באופן תדיר, אמרה כי "בעזה חולים סופניים מתים בסבל אדיר, כי לא ניתנות להם תרופות להקלה בכאב. החולים הופכים לסופניים רק כי הם לא מקבלים אישור כניסה לטיפול רפואי בישראל. נשים לא מצליחות להגיע ממעבר ארז לבתי החולים, כי אין להן כסף לאוטובוס לבית החולים או לשהייה בסיסית בישראל בזמן קבלת הטיפול".

 

לפי הדו"ח של ארגון "גישה" בעניין הנשים בעזה, שיעור האבטלה בעזה עומד על 49% ובקרב הנשים בעזה השיעור חצה את רף ה-70%.

"ישנן משרות ספורות ברצועה והן מוצעות קודם כל לגברים", אמרו חברי הארגון.

 

"רוב הנשים ברצועה מועסקות בהוראה ובסיעוד, רק אחוז קטן מהן מחזיקות בהיתרי סחר", אמרה קמר טהא, רכזת מידע בארגון. "הסגר בעזה משפיע גם על חיי המשפחה. התנועת מהרצועה ליהודה ושומרון עדיין מוגבלת מאוד ואין כמעט תנועה של מסחר למעט מקרים הומניטריים חריגים".

 

"בני משפחה שמפוצלים בין עזה ליהודה ושומרון יכולים לבקש מישראל להיפגש רק במקרה של מוות, חתונה או מחלה מסכנת חיים של קרוב משפחה מדרגה ראשונה. האימהות עומדות בפני בחירה קשה - להישאר ברצועה עם ילד חולה, או להשאיר מאחוריה ילדים קטנים?".

 

חבר הכנסת שי אמר בתגובה כי "מעולם לא זומן דיון על טיפול בנשות עזה שחולות בסרטן, והדיון לא שירת את העניין. מובן שיש מצוקה בעזה אך לצערי גם בעוטף. צריך לדון במצבן של נשים בקו האש". שי הוסיף כי "מדינת ישראל אינה אחראית למצוקה בעזה, לא שולחת נשים וילדים לגדר ולא מנהלת מערכה צבאית על גבם. עם זאת, המחויבות שלנו היא לסייע לכל מי שבמצוקה. אני מקבל על עצמי לטפל מעתה בפניות של נשים חולות סרטן ולסייע בתהליך של כניסה לישראל וקבלת טיפול רפואי כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
בן ארי וסלימאן בדיון בכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים