שתף קטע נבחר

"צריך להרוג אותם": בכל דקה וחצי - פוסט ברשת נגד הקהילה הגאה

מחקר שבחן את היחס כלפי הקהילה הגאה ברשת במהלך השנה החולפת מציג עלייה של 5 אחוזים בפוסטים פוגעניים. כחמישית מהתכנים נמצאו בפרופילים של בני נוער

בכל דקה וחצי נכתב פוסט נגד הקהילה הגאה: כך עולה ממחקר שבדק את מצב היחס כלפי קהילת הלהט"ב ברשת בשנה האחרונה.

 

עורכי המחקר איתרו השנה ברשתות החברתיות 410 אלף קללות והטרדות נגד קהילת הלהט"ב – עלייה של 5% ביחס לשנה שעברה. 80 אלף מהן נמצאו בפרופילים של בני נוער. המחקר, שמתפרסם לראשונה ב-ynet, נערך במסגרת מיזם דו"ח השנאה של קרן ברל כצנלסון, בשיתוף חברת המחקר ויגו, המנטר באופן קבוע את גלי השנאה ביותר מחצי מיליון שיחות ברשת בשפה העברית בכל רגע נתון.

 

בריונות רשת (אילוסטרציה: Shutterstock)
80 אלף מההתבטאויות - בפרופילים של בני נוער(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

הדו"ח מצביע על כך, שבחודש שבו הזמר אמיר פרישר גוטמן טבע למוות נרשמו ברשת 20 אלף התייחסויות פוגעניות נגד הקהילה הגאה, פי שניים מהממוצע. נתון מעודד, לעומת זאת, הוא, שחלה ירידה דרסטית של יותר מ-50% בשימוש בקהילה הגאה לצורך שיימינג ברשת, כגון פרסום פוסטים בנוסח "אני הומו והנה הטלפון שלי" תוך ציון מספר טלפון. ועדיין, אותרו 65 אלף מקרים שכאלה.

 

דפי הפייסבוק של הפוליטיקאים נוטרו אף הם, ומהממצאים עולה כי הפרופיל שבו מופיע המספר הגבוה ביותר של תגובות פוגעניות נגד הקהילה הוא של חבר הכנסת אורן חזן (הליכוד), ולאחריו הפרופילים של תמר זנדברג (מרצ), נפתלי בנט (הבית היהודי), זהבה גלאון (מרצ), אבי גבאי (המחנה הציוני) ויאיר לפיד (יש עתיד). מדובר במאות תגובות המופיעות בדף של כל אחד מהפוליטיקאים.

 

אינפו גרפיקה מצעד הגאווה תל אביב קהילה גאה תגובות תגובה פוגענית שנאה ()

 

220 אלף מההתייחסויות הפוגעניות, המהוות 54%, כללו שימוש בביטויים כגון הומו כמילות גנאי וקללות נגד אחרים. 160 אלף מההתייחסויות, המהוות 39%, כללו התייחסויות פוגעניות לקהילת הלהט"ב באופן מיני בוטה. 110 אלף כללו קללות נגד המגזר הערבי, כש"ערבי הומו" הינה אחת הקללות הנפוצות ברשת.

 

30 אלף מההתייחסויות, המהוות 7%, כללו קריאות לאלימות כנגד הקהילה הגאה. 70% מקריאות האלימות היו עקיפות, כגון "צריך להרוג אותם", "צריך לסרס אותם" וכדומה, והיתר ישירות - כגון "אני אהרוג אותך", "אני אקרע את ההומו הזה" ועוד.

 

אינפו גרפיקה מצעד הגאווה תל אביב קהילה גאה תגובות תגובה פוגענית שנאה ()

 

88% מההתייחסויות הפוגעניות כלפי הקהילה הן נגד הומואים, 6% נגד ביסקסואלים, 2% נגד לסביות, 2% נגד טרסג'נדרים, ו-2% נגד היתר. 85% מההתייחסויות הן פרטניות נגד יחיד או קבוצה, כשמרביתן נכתבות בגוף שני, ו-15% מתייחסות לכלל הלהט"בים, בסגנון "כל ההומואים", "מצעד התועבה" וכו'.

 

35% מההתייחסויות לקהילה נכתבות מפרופילים חסויים או בדויים. מדובר בהיקף הגבוה ביותר של אנונימיות מכל מגזרי האלימות. מבין הפרופילים המזוהים – 83% מההתייחסויות הפוגעניות לקהילה נכתבות על ידי גברים ו-24% נכתבות בזירות או פרופילים המזוהים עם המגזר הדתי.

 

אינפו גרפיקה מצעד הגאווה תל אביב קהילה גאה תגובות תגובה פוגענית שנאה ()

 

44% מהשיח הפוגעני ברשת נגד הקהילה נמצא בתגובות לפוסטים בעמודי הפייסבוק של אתרי החדשות. 20% אותר בקבוצות או זירות שמזוהות עם הימין, ובראשן דפי הפייסבוק של הצל, ערוץ 20, "שקרים של שמאלנים" ו"התנועה למדינה יהודית".

 

כשמדובר על בני נוער, זירת השנאה הבולטת ברשת היא אינסטגרם, שבה אותרו 34% מההתייחסויות הפוגעניות, בעיקר בפרופילים פרטיים של ידוענים חברי הקהילה. 26% אותרו בפורומים, בעיקר של התייעצות, כגון "מתבגרים", "גיוס", "אהבה" ועוד. 21% אותרו בדפי פייסבוק, בעיקר הומוריסטיים, ובקבוצות סגורות. בלט במיוחד השנה שיח בפרופיל העסקי של הראפר רון נשר. 11% אותרו בטוויטר ו-8% בבלוגים.

 

ענת רוזילו (צילום: קרן ברל כצנלסון)
"מצב הקהילה בפועל הוא בכי רע". ענת רוזיליו(צילום: קרן ברל כצנלסון)

 

ענת רוזיליו, מנהלת הזירה הציבורית בקרן ברל כצנלסון, אמרה, כי "יש פער אדיר בין מה שהתרבות המיינסטרימית מנסה לייצג - קבלה וכבוד לקהילה, לבין המצב בפועל, שכפי שניתן לראות במחקר, הוא בכי רע. חשוב להדגיש כי השיח הרעיל והפוגעני נגד הקהילה הגאה לא היה יכול להתקיים ללא אזלת היד של רבים מנבחרי הציבור ומובילי דעה אחרים בציבוריות הישראלית. אותם גורמים שמשפיעים על השיח הציבורי אך לא עושים דבר למען רווחת הקהילה וזכויותיה מקבעים אותה כלא לגיטימית.

 

"זה בא לידי ביטוי בצורה הבוטה ביותר בשתיקתו המתמשכת של שר החינוך נפתלי בנט אל מול גורמים משפיעים במפלגתו ואל מול רבנים המשסים נגד הקהילה. כל אלו נותנים רוח גבית לציבור הרחב ומאותתים לו שלמעשה לא מדובר באזרחים שווים לכל דבר ועניין וההסתה נגדם מותרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
בריונות רשת כלפי הקהילה הגאה
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים