שתף קטע נבחר

החתול הוא ידידו הטוב של האדם

מי שמגיע ליחידת החילוץ של צה”ל, 669, חייב להיות אדם שרוצה לעזור והחיידק הזה לא עוזב גם אחרי השחרור. בוגר היחידה, בר ראובן, לקח את זה קדימה והקים את ‘עמותת החתול’, בה חברים אלפים מיוצאי היחידה שממשיכים להציל חיים באזרחי. עכשיו הם מגיעים גם לארה"ב

"מה שעשינו למען עצמנו בלבד", אמר אלברט פייק, "מת איתנו. מה שעשינו למען אחרים ולמען העולם- חי לנצח”. בוגרי יחידת 669 בצה"ל יכולים כנראה, לשנן את המשפט הזה מדי יום. כאחת מארבע היחידות המובחרות של צה"ל, שבמקור יועדה לחילוץ ופינוי קרבי, ולאורך השנים אמונה גם על פינויים וחילוצים מורכבים של אזרחים הנקלעים לצרה.

 

בר ראובן, 29, היה לוחם ביחידה, וידע לזהות מקרוב את היתרונות הגדולים שטמונים בהון האנושי מסביבו. "בכל שנה לא פחות מ-10,000 מתגייסים מנסים להגיע ליחידה. מתוכם, רק 50 מגיעים למסלול ואחרי שנה וחצי של הכשרה נשארים רק 30 לוחמים. הודות לכל המיוניםמגיעים ליחידה אנשים מאוד איכותיים שעוסקים גם בפעילות חברתית והצלת חיים”.

 

בתום חמש שנות שירות, אחרי טיול פוסט צבא לדרום אמריקה, חזר ראובן לישראל, והחליט להקים את 'עמותת החתול', (על שם סימן ההיכר של היחידה), עמותה שתוביל את היכולות הפנומנליות והכמיהה של בוגרי היחידה להיות הראשונים לסייע ולעזור, גם לאוכלוסיה כולה. "היחידה מהווה מודל מקצועי בתחום החילוץ. הבנתי לפני הכל שיש פוטנציאל אנושי לא מנוצל והרגשתי נכון לחבר את כולם כדי לייצר אימפקט גדול בעולם האזרחי”.

 

- ()
"היחידה מהווה מודל מקצועי בתחום החילוץ". 669 בפעולה

 

לאורך השנים ראובן וחבריו ליחידה לקחו חלק בכמה מהאירועים הזכורים ביותר. היחידה משתתפת במבצעים רבים בין אם בתוך גבולות מדינת ישראל ובין אם מחוצה לה. "היחידה הוקמה אחרי מלחמת יום כיפור לטובת חילוץ בשטח אויב ועם השנים, יכולותיה השתכללו, כשהיום המשימות מתמקדות בחילוץ, שיקום והצלה של כל ישראלי ויהודי בכל גבולות המדינה ומחוצה לה. אם זה תאונת דרכים, שטפונות בנגב כמו אלו שהיו רק לאחרונה, מלחמה, פיגועים, כמו זה שהיה בבורגס לפני חמש שנים או רעידת האדמה האדמה בנפאל”.

 

משהו בשנות השירות ביחידה דבק בכל אחד מהבוגרים שלה, וגם כשרבים מתוכם המשיכו הלאה, הכמיהה להיות הראשונים לעזור לא עוזבת ומשיחה קצרה עם ראובן, קשה שלא לזהות את הניצוץ שנדלק ומסרב לדעוך, דרוך ברצונו לעזור. "היחידה מתבססת על פי שלושה חיילי מילואים מכל יחידה מובחרת אחרת", הוא מתאר את ההתגייסות. "אנחנו במשך שנים לומדים להישאר בכוננות 24/7.”

 

- ()
"יש לנו עיניים ראשונות על הקרקע". ראובן

 

העמותה שהקים, והיום חברים בה אלפים מבוגרי היחידה, חלקם שמות מוכרים ומוערכים בתחומים שונים, נולדה בכדי לאגד את בוגרי היחידה, לתחזק את הידע והיכולות שצברו ויותר מכל, להשתמש באילו ובערכים שספגו כדי להעביר אותם הלאה, הכל כמובן, בהתנדבות.

 

"העמותה מסייעת בכמה דרכים", מסביר בר. "יש לנו למשל פרויקט 'טייל חילוץ'. יש לנו 250 אנשים מסביב לעולם(בארה"ב יש כמה עשרות) ולכולם יכולת רפואית וידע בחילוץ ואם קורה משהו, יש לנו עיניים ראשונות על הקרקע. כמובן אין זה תחליף לפעילות הרשויות או משרד החוץ, אבל יש יכולת לסייע בזמן אמת מכריע כל כך”.

 

עמותת החתול מציעה את עזרתה בכמה אפיקים. פרויקט 'מטיילים בטוח', למשל, מגיע ללמד ילדים צעירים כיצד להיזהר מסכנות ולפתור בעיות בשטח. "לאורך השנים אנחנו מכירים סיפורים של מטיילים שנקלעים לסיטואציות מסוכנות בעולם, היה למשל צעיר שמת ממחלת גובה, תאונת אפניים או ישראלית שנפלה באיזה הר. אנחנו מלמדים אנשים איך לחזור בחיים. רצינו", הוא מוסיף, "שבוגרי היחידה ינגישו ידע של הצלת חיים ומודעות לסכנות. בין השאר אנחנו עוסקים בפעילות חברתית סביב הצלת חיים ובשיטת של 'תעביר את זה הלאה', כל מי שמקבל משהו מהיחידה חייב להחזיר את זה הלאה באיזו פעילות אזרחית”. ברוח היחידה, חשוב היה לבוגרים שגם אם מישהו זכה למשל למלגה במסגרת תכנית המלגות המיוחדת שלהם, הוא יתחייב למספר שעות של התנדבות לקהילה בתמורה. "הכל מתומחר בשעות למען הקהילה".

 

- ()
"ניתנה לנו הזכות לשרת ביחידה שנותנת לך להעניק חיים לאחרים". עמותת החתול

 

בהכשרתם, כל בוגרי היחידה הם חובשים ופרמדיקים והודות ל'פרויקט הלב' של העמותה, הם מצליחים להנגיש את הידע היחודי מהשטח, לרבים אחרים. "אני תמיד מספר איך חזרתי מפגישה בסאבווי בניו יורק ומישהי צנחה לידי. כולם נלחצו ואני טיפלתי בה, קראתי לעזרה ראשונה והמשכתי. מודעות כזו חשובה לא רק איפה שיש מלחמות וטילים, זה חשוב לכל אחד ברחוב”.

 

העמותה מארגנת כנסים רפואיים לשיתוף מידע וחדשנות בתחום, ובמקביל מעבירה את הפרטים והפתרונות לאזרחים, שיוכלו, במידת הצורך לפעול. "אנחנו רוצים למקם בכל בית אב ערכה רפואית שמכילה ציוד רב יותר ומשוכלל יותר מזה שבערכה סטנדרטית, עם ציוד לטראומה מתקדמת. הציוד מתאים גם למקרים של תאונות וגם למקרים בהם נופל טיל או נגדעת לך היד”.

 

עם העליה במקרי הירי בבתי הספר בארה"ב, החלה העמותה להנגיש את הידע שברשותה, גם כאן. "אנחנו עושים הדרכות גם להורים ומורים וגם לילדים. מלמדים איך לטפל בילד להבדיל מבמבוגר. מסבירים לילדים גם על איפה נכון להסתתר או למי נכון לפנות או להתקשר ואיך יש להגן על עצמך. מורים אנחנו מלמדים בעיקר כל מה שקשור סביב פציעת ירי שהיא שונה מפציעה של התקף לב או טיל. אנחנו שמים דגש על מה שיש סיכוי שיקרה כאן”.

 

מאז נובמבר האחרון הרחיבה 'עמותת החתול' את פעילותה בארה"ב ובאוקטובר הקרוב תערוך את האירוע הראשון שלה בניו יורק. "בראש ובראשונה הגענו לכאן בכדי לחשוף את הפעילות שלנו, אשר לדעתנו חשובה לתחושת הביטחון של יהודים בכל העולם שחשוב שידעו שיש תמיד מי שידאג להם בכל מקום ויש להם רשת ביטחון. הגענו גם במטרה לגייס מעגל תומכים ולהעביר גם לתושבים המקומיים את הידע החיוני”.

 

"ניתנה לנו הזכות לשרת ביחידה שנותנת לך את האופציה להעניק חיים לאחרים", מסכם ראובן. "אין דבר ממלא יותר מלעשות משהו כזה, ויש לנו את האחריות להעביר את זה הלאה”.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בר ראובן. מייסד עמותת החתול
מומלצים