שתף קטע נבחר

דו"ח: הים התיכון הופך ל"ים הפלסטיק"

דו"ח הקרן העולמית לשימור חיות הבר מציג תמונה עגומה של זיהום הפלסטיק בים התיכון. המדינה הכי מזהמת, לפי הדו"ח, היא טורקיה ואחריה ספרד ואיטליה

הים התיכון עלול להפוך ל"ים הפלסטיק", בשל כמות פסולת הפלסטיק הגדולה המושלכת אליו. כך עולה מדו"ח חדש של הקרן העולמית לשימור חיות הבר, שהתפרסם אתמול (יום ו') לרגל יום האוקיינוסים הבינלאומי. בקרן קוראים לנקות את הכמות העצומה של החומר בים התיכון.

 

לפי הדו"ח, בים התיכון יש כמויות עצומות של "מיקרו פלסטיק", חתיכות זעירות של החומר שגודלן פחות מחמישה מ"מ. הדגים בולעים את החתיכות המיקרוסקופיות ולכן נשקפת סכנה לבריאות בני אדם שאוכלים את אותם דגים.

פסולת פלסטיק, בחוף הים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פסולת פלסטיק, בחוף הים(צילום: shutterstock)

 

בדו"ח, שכותרתו "מלכודת הפלסטיק: הצלחת הים התיכון מזיהום פלסטיק", נכתב בין היתר כי "הריכוז של ה"מיקרו פלסטיק" גבוה כמעט פי 4 לעומת מקומות אחרים בעולם.

 

עוד נכתב בדו"ח כי כתוצאה מזיהום הפלסטיק נפגעים גם ציפורים וצבי ים. לדברי מחברי הדו"ח, החלק הגדול של פסולת הפלסטיק מגיע מטורקיה וספרד, ולאחר מכן מאיטליה, מצרים וצרפת. זיהום הפלסטיק מטורקיה מסתכם, כך לפי הדו"ח, ב-144 טון פלסטיק ביום, יותר מפי 2 מאשר צרפת שבמקום החמישי. ישראל, אגב, לא מוזכרת בדו"ח.

 

סכנת המיקרו פלסטיק

מקורו של המיקרו פלסטיק הוא במוצרי פלסטיק שהתבלו והתפרקו, וכן בחלקי פלסטיק שיוצרו במכוון בגדלים מיקרוסקופיים עבור שימושים שונים, כמו כדוריות הפלסטיק שמוסיפים למוצרי קוסמטיקה. המיקרופלסטיק עלול לפגוע גם בבעלי חיים שאינם אוכלי פלנקטון, ובעיקר בכאלה שסבורים שהפלסטיק הזעיר הוא מזון. מעבר לאוכלי הפלנקטון, חשופים למיקרופלסטיק בעלי חיים רבים שצמודים לקרקעית או חיים בסמוך לה, כמו ספוגים, אצטלנים, צדפות, סרטנים ותולעים.

 

השפעות המיקרו פלסטיק ניכרות גם בפלנקטון, בדגים מסוגים רבים ומגוונים, הן טורפים והן אוכלי צמחים, ואפילו אצל עופות ימיים שונים כמו האלבטרוסים שמלקטים מזון מתוך המים - וחושבים שגם המיקרופלסטיק הוא מזון. המיקרופלסטיק והרעלנים שהוא סופח עלולים גם לעבור בשרשרת המזון, ולפגוע בבעלי חיים שניזונים מבעלי החיים שאכלו אותו.

 

במחקרים שונים נמצא שכאשר המיקרופלסטיק מגיע לגופן של בעלי החיים השונים, הוא עלול לגרום בין השאר לבעיות נוירולוגיות, לבעיות התפתחותיות, לשינויים בהפרשה של הורמונים ולהשפעות על הגדילה ועל ההתפתחות העוברית.

 

 


פורסם לראשונה 09/06/2018 17:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פסולת פלסטיק בחוף הים
צילום: shutterstock
מומלצים