שתף קטע נבחר

זעם בצרפת על טראמפ: "שיתוף פעולה לא יכול להיות תלוי בכעס"

גורם בארמון האליזה התייחס להחלטת נשיא ארה"ב לחזור בו מהתמיכה בהצהרת הסיכום של מנהיגי שבע המדינות המתועשות בקנדה: "צרפת ואירופה שומרות על תמיכה בהצהרה, כל מי שיצא מהתחייבויות הפסגה מראה חוסר עקביות", אמר הבכיר הצרפתי

 

 

 

תגובה זועמת בצרפת בעקבות החלטת נשיא ארה"ב לסגת מתמיכתו ברעיון של סחר חופשי הוגן: גורם נשיאותי רשמי בצרפת התייחס בצהריים (יום א') לזגזוג של נשיא ארה"ב מחתימתו על הצהרת מנהיגי המדינות המתועשות בסיום כינוס ה-G-7 בקנדה. "צרפת ואירופה שומרות על תמיכה בהצהרת קבוצת שבע המדינות, וכל מי שיצא מהתחייבויות הפסגה מראה חוסר עקביות", אמר ל"רויטרס" הגורם הבכיר בארמון האליזה.

 

עם סיום הפסגה בקנדה חתמו מנהיגי שבע המדינות המתועשות ובכללם הנשיא טראמפ על תמיכה ב"סחר חופשי, הוגן ומועיל לכל הצדדים", ועל החשיבות במאבק במדיניות סחר ששומרת על תוצרת מקומית באמצעות הגבלות על ייבוא. מיד לאחר שעזב את קנדה, הודיע טראמפ בדרכו למפגש הפסגה בסינגפור עם מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און כי הוא חוזר בו מהתמיכה בהצהרה המדוברת. "נמאס לנו להיות קופת החיסכון שכולם שודדים", אמר טראמפ.

 

ההודעה של טראמפ, שלוותה במתקפה בוטה על ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, התקבלה בצרפת באכזבה גדולה. הגורם הנשיאותי בפריז, שבחר לשמור על אנונימיות, אמר כי "שיתוף פעולה בינלאומי לא יכול להיות תלוי בכעס או בציטוטים שתופסים כותרות. בואו נהיה רציניים".

נשיא ארה
טראמפ ומקרון. יחסים מתוחים בין הבית הלבן לאירופה(צילום: AP)

פסגת G7 ()
התמונה שאומרת הכול: טראמפ ושאר מנהיגי המדינות המתועשות

בתמונה שפרסמה אמש קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נראים היא, נשיא צרפת עמנואל מקרון, ראש ממשלת יפן שינזו אבה וראש ממשלת בריטניה תרזה מיי - עומדים מול נשיא ארה"ב טראמפ, שיושב על כיסא ונראה מתבצר בעמדתו. התמונה, שמציגה את הלחץ בין המדינות בנושא המסחר, עוררה סערה ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת וזכתה לשיתופים רבים ולכותרות הומוריסטיות שונות.

 

מנהיגי המדינות נאבקו בשבוע האחרון למציאת פתרון מול וושינגטון בנוגע למסחר. הנשיא טראמפ הכריז רק בשבוע שעבר על הטלת מכסים על ייבוא פלדה ואלומיניום מקנדה, מדינות האיחוד האירופי ומקסיקו, תחת הנימוק כי הוא עושה זאת כדי להגן על היצרנים בארה"ב.

 

בהצהרה הרשמית המשותפת לאחר הפסגה, שממנה כאמור הסתייג לאחר מכן הנשיא טראמפ, נמסר: "אנחנו מדגישים את החשיבות הרבה של מערכת סחר בינלאומית המבוססת על חוקים, ונמשיך להילחם בפרוטקציוניזם". נכתב כי המנהיגים הסכימו שיש צורך ב"סחר הוגן, חופשי ומועיל לכל הצדדים. אנחנו שואפים לצמצם מכסים וסבסודים, ואנו מחוייבים לדון בהסכם הסחר העולמי - כדי להפוך אותו להוגן יותר בהקדם האפשרי".

 

ראשי המדינות מסרו הצהרות לתקשורת לאחר הפסגה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה במסיבת עיתונאים: "אלה ערכים משותפים, למרות שהמלכודות טמונות בפרטים הקטנים". נשיא צרפת עמנואל מקרון תיאר את ההסכם כצעד ראשון חיובי שמציג את הרצון של המדינות לייצב את המצב. "עם זאת, אני לא חושב שעם ההצהרה הזו הכל הושג. ברור שאנחנו צריכים לעבוד על זה בשבועות ובחודשים הקרובים", אמר.

 

המסמך שעליו חתמו הלילה המנהיגים, בן שמונה עמודים, כלל גם התייחסות לסוגיית האקלים ואיכות הסביבה - שם נעדרה חתימתו של הנשיא טראמפ. עוד הוסכם בין המדינות כי יש לפעול לשמור על הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים