שתף קטע נבחר

גת לייצור יין מהתקופה הביזנטית התגלתה בציפורי

הגת התגלתה בתוך מאגר מים מקורה מהתקופה הרומית בגן הלאומי ציפורי שבגליל התחתון. החוקרים אומרי םכי מדובר בגת הראשונה שנתגלתה בישראל שהוקמה בתוך מאגר מים מקורה

גת עתיקה לייצור יין מהתקופה הביזנטית, שהייתה פעילה במאות ה-4 ו-ה7 לספירה, התגלתה בשבועות האחרונים במהלך חפירה ארכיאולוגית במאגר מים עתיק מהתקופה הרומית בגן הלאומי ציפורי שבגליל התחתון. את החפירות במקום ערכו ארכיאולוגים ונציגי רשות הטבע והגנים.

 

 

לדברי החוקרים, מדובר בתגלית נדירה ויוצאת דופן מבחינה ארכיאולוגית, מפני שעד כה לא נמצא ולא תועד בשום מקום בארץ מצב שבו השתמשו בגת ליין שהותקנה בשימוש משני בתוך מאגר מים עתיק מקורה בקשתות, שיצא מכלל שימוש. במחקר שנערך במקום עלתה השערה שמאגר המים העתיק יצא מכלל שימוש, כנראה במאה ה-4 לספירה, ולאחר מכן הכשירו אותו בשלב מאוחר יותר לשמש לגת באמצעות תוספות בנייה וחציבה.

 

הגת העתיקה בציפורי (צילום: ד
(צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)

הגת העתיקה בציפורי (צילום: ד
(צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)

 

הממצא התגלה במסגרת חפירות לצורכי פיתוח תיירותי בגן הלאומי ציפורי ומחקר מדעי של רשות הטבע והגנים, בהובלת ד"ר צביקה צוק, מנהל אגף ארכיאולוגיה ברשות הטבע והגנים. מידות משטח הדריכה של הגת הן 3.2x4.2 מ' והיא חצובה בסלע. במרכז המשטח שקע שנועד לבורג לסחיטה המשנית.

הגת העתיקה בציפורי (צילום: ד
(צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)

  

רוב החציבה נעשתה כבר בעת התקנת המאגר. לגת, בור ההיקוות בגודל 1.5X1.7 מטרים, ובעומק של 2.15 מטרים ולו ארבע מדרגות גבוהות המאפשרות ירידה לקרקעיתו. גת קטנה, או תא לאכסון זמני של הענבים, נמצאה צמודה אליה במידות 1.7X1.9 מטרים ובור היקוות קטן ואליפטי במידות של 0.7-0.6 מטרים בעומק של כ-0.5 מטרים. ייצור היין בארץ ישראל פרח מאוד בתקופה הביזנטית בשל השימוש הרב בו לשתייה של היהודים, הנוצרים והשומרונים. אוכלוסיית ארץ ישראל בתקופה זו הגיעה לשיא וחלק מהיין אף נועד ליצוא.

 

 

ד"ר צוק אמר כי "הטיח שמצפה את הקירות ואבני הקשתות של שני המאגרים הוא טיח לבן על גבי טיט אפור, המעיד כי הם נחצבו ונבנו במאה הראשונה או ראשית המאה השנייה לספירה. על פי ההערכות הם שימשו כ'בריכת המים' של ציפורי העתיקה". עם השלמת החפירה, בכוונת רשות הטבע והגנים לשחזר חלק מהקשתות והגג ולהציג את המקום למבקרים בצורה המיטבית.

 

חפירת מאגרי הקשתות החלה בשנת 2002 עם הקמת בניין המבואה. בחפירות האחרונות לקחו חלק ד"ר יוסי בורדוביץ וד"ר דרור בן יוסף, שניהם ארכיאולוגים ברשות, בשיתוף ובמימון חלקי של פרופ' ג'ים פרקר, סגן נשיא הסמינר התיאולוגי בפטיסטי ובחסות רשות העתיקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים
הגת בציפורי
צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים
מומלצים