שתף קטע נבחר

הימין בישראל טובל וכסף זר בידו

מעניין שדווקא מי שמזהירים מפני המימון הזר שמקבלים ארגוני השמאל בארץ, נהנים בעצמם ממיליוני שקלים מגורמים עלומים. תשובה ליו"ר "אם תרצו"

 

ארכיון. הפגנת "אם תרצו" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון. הפגנת "אם תרצו"(צילום: מוטי קמחי)

בתגובה ל"מעניין שאצלה בבית אירופה מתנגדת למימון זר", מ-22 במאי:

 

לחוצפה אין גבולות. במאמרו יוצא מתן פלג, מנכ"ל ארגון הימין הקיצוני "אם תרצו", נגד עמותות זכויות האדם והשלום בישראל על בסיס הטיעון שרוב תקציבן מגיע ממימון זר, בעוד שהארגון שהוא עצמו מוביל ממומן באופן כמעט מלא בכסף זר.

 

 

יתרה מזאת, בעוד שארגוני החברה האזרחית משמאל לקחו על עצמם שקיפות מלאה לגבי מקורות המימון שלהם, ארגוני הימין הקיצוני החדש בישראל, שאם תרצו הוא דוגמתו המובהקת, מסתירים בעקביות את מקורות המימון שלהם על ידי בקשות לחיסיון תורמים, או על ידי קבלת תרומות מקרנות קש אנונימיות בחו"ל.

 

הנה הנתונים: בשנים 2016-2010 כ-85% מסך התרומות שקיבלה "אם תרצו" היו ממקורות זרים – כ-13 מיליון שקל. רוב רובו של כסף זה היה חסוי למעשה – הוא הועבר לקרנות קש בארה"ב שלא מדווחות מיהם התורמים העומדים מאחוריהן. וזה לא נגמר בכך: גם אצל NGO Monitor, ארגון ימין אחר שאותו מצטט פלג במאמרו, 89% מסך התרומות שהתקבלו לעמותה היו ממקורות זרים – כ-23 מיליון שקל.

 

הטיעון המרכזי של פלג הוא שבעוד שממשלות אירופה תומכות בארגוני זכויות אדם בישראל, אירופה עצמה מתנגדת להשפעה זרה בזירה הפוליטית שלה. כתימוכין לטענתו הוא מביא דוח של "מפלגת העם האירופית" בנוגע להתערבות רוסית בפוליטיקה האירופית. קראתי את הדו"ח והוא אכן מקיף ומצוין. אולם הוא מציין שאת רוב השפעתה על ארגונים באירופה רוסיה לא מקיימת באמצעות מימון ממשלתי שחייב בשקיפות, כי אם באמצעות תרומות חסויות באפיקים נסתרים. במלים אחרות, אירופה מתנגדת בדיוק לאותו נתיב מימון חסוי שממנו נהנה מתן פלג עצמו וחבריו בימין הלאומני.

 

אכן, רבים מארגוני זכויות האדם מקבלים תמיכה מממשלת ארה"ב, מהאיחוד האירופי וממשלות אירופיות, כחלק ממדיניות של ממשלות המערב לתמוך בארגוני זכויות אדם. אלא שתמיכה ממשלתית, אמריקנית או אירופית, מחייבת רמה גבוהה מאוד של שקיפות, בניגוד לתמיכה ממקורות זרים פרטיים, דבר שפלג וחבריו מנצלים עד תום.

 

צריך לומר: קיימת פרצה בחוקי מדינת ישראל המאפשרת להם לקבל מימון חסוי וזר ללא כל שקיפות. מצב זה גורם לכך שהציבור הישראלי לא יכול לדעת מהם האינטרסים ומיהם האינטרסנטים העומדים מאחורי עמותות וארגונים שמרעילים באפקטיביות מבהילה ובמימון כבד את השיח החברתי הישראלי. למען האמת, במצב הנוכחי שבו החוק לא מחייב שקיפות, ועמותות הימין הלאומני מסרבות לחשוף מיהם התורמים מאחוריהן, ייתכן שגם בישראל קיימת התערבות רוסית מהסוג שהדו"ח של "מפלגת העם האירופית" מצביע עליו.

 

מצב זה לא יכול להימשך. "החזית להגנת הדמוקרטיה" הכינה הצעת חוק שלפיה תורמים פרטיים לא יוכלו לקבל חיסיון על תרומותיהם, אלא במקרים נדירים וספציפיים, ותאגידים ישראלים ובינלאומיים שאינם חושפים את מקורות המימון שלהם לא יוכלו לתרום לארגונים לא-ממשלתיים בישראל. חייבים לעצור את הכסף השחור בזירה הפוליטית הישראלית. אנו מצפים מכל מי שבאמת מאמין בשקיפות ובטוהר ההליך הדמוקרטי שלנו לתמוך בהצעת החוק שלנו.

 

  • אורי זכי הוא מייסד "החזית להגנת הדמוקרטיה" הנאבק בכסף השחור בזירה הפוליטית הישראלית

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים