שתף קטע נבחר

מונדיאל, סרטים הוליוודיים ותפילות לסוריה: העולם הערבי נערך לעיד אל פיטר

מיליונים יציינו בסופ"ש את החג השני בחשיבותו ברגשות מעורבים. בסעודיה פתחו קולנוע לראשונה מזה 35 שנה, בסוריה משתדלים לחגוג למרות המלחמה, והגולשים בטוויטר מתבדחים על המחלוקת בעניין כניסת החג

העולם הערבי נערך לחג שמסמל את סוף הצום ותחילת החגיגות - עיד אל פיטר. מיליוני המוסלמים ברחבי העולם יציינו השנה את החג ברגשות מעורבים. מחד - גביע העולם בכדורגל שבו משתתפות ארבע נבחרות ערביות, וההפגנות ההמוניות בירדן, עליית מחירי החשמל במצרים, בחירות שנויות במחלוקת בעיראק - והתקווה לסיום מלחמת האזרחים בסוריה מאידך.

 

עיד אל פיטר הוא החג השני בחשיבותו באסלאם, ונקבע על-פי הלילה הראשון שבו נצפה הירח של חודש שוואל, שמגיע לאחר חודש הרמדאן בלוח השנה ההג'רי. העולם הערבי עוקב באדיקות אחר העיתוי המדויק שנקבע על-ידי ועדה מיוחדת בסעודיה, שכוללת אנשי דת, חוקרי חלל ושופט שעומד בראשה.

 

מנסים לקבוע את מועד החג בסעודיה (צילום: טוויטר)
אסטרונומים בסעודיה מנסים לקבוע את המועד המדויק של החג(צילום: טוויטר)

הוועדה קבעה הירח יזרח בערב יום חמישי הבא, 15 ביוני, כך שהחג יחול ביום שישי למחרת. עם זאת, לא כל העולם הערבי קיבל את קביעת הוועדה. איש הדת עלי א-סיסתאני, שחשב בעיני רבים כסמכות העליונה בזרם השיעי, קבע כי החג יחול ביום שבת, ולא בשישי כפי שהסעודים קבעו.

 

לאור המחלוקת שצצה כמדי שנה, גולשים רבים בטוויטר מתבדחים על המריבה והחלו לפרסם סקרים והימורים על "המנצח במחלוקת" - יום שישי לפי הסעודים, או שבת לפי השיעים.

 

 

"מי תהיה הקבוצה המנצחת? שישי או שבת?" סקר שפרסם גולש בטוויטר

במצרים, כאמור, החג מתקבל בתחושות מעורבות. מצד אחד, הנבחרת הלאומית העפילה למונדיאל ביום שלפני תחיל הרמדאן. עיני האומה נשואות לקבוצת הכדורגל, ובמיוחד לכוכב מוחמד סלאח.

 

במסגרת ההכנות לחג השווקים המקומיים עוטרו בבובות בדמותו, ואפילו הנשיא מוחמד אל-פתאח א-סיסי לא פספס את ההזדמנות לצייץ את ברכתו לנבחרת. ברחבי הרשת נשמעו גם טענות שגרסו כי הנשיא גרם לשחקן לפספס את טיפולים פיזיותרפיים שנדרש אליהם בעקבות הפציעה בגמר ליגת האלופות בחודש שעבר.

 

הנשיא א-סיסי עם כוכב נבחרת מצרים מוחמד סלאח

במקביל לחגיגת הכדורגל, המצרים מתרעמים על העלאת המחירים במדינה. הפרלמנט המצרי העביר לאחרונה חוק שמעלה את מחירי החשמל במדינה ב-26% ואת מחירי הנסיעה ברכבת התחתית בכ-500%, יחד עם העלאת שכרם של עובדי המדינה ב-15%. אך לאור ההתחשבות בהוצאות המשפחתיות הגבוהות לרגל הרמדאן, ההעלאה תתבצע בפועל רק בחודש יולי, מה שכמובן לא מנע מהאזרחים למחות נגד החוק.

 

מוצרי מוחמד סלאח בשווקים במצרים (צילום: טוויטר)
מוחמד סלאח מככב בשווקים במצרים(צילום: טוויטר)

מוצרי מוחמד סלאח בשווקים במצרים (צילום: טוויטר)
(צילום: טוויטר)

בסוריה השסועה לאחר שבע שנות מלחמת אזרחים מדממת, נראה כי האזרחים מנסים להרגיש את אווירת החג חרף הקשיים הרבים. הבירה דמשק התקשטה בשווקים מיוחדים של ממתקים לחג. אזרחים מוסלמים מסביב לעולם צייצו ברכות לחג ונשאו תפילה מיוחדת לאזרחי סוריה, בצירוף התמונה המפורסמת של הילדה שמבקשת לחגוג בצל הלחימה.

 

חגיגות עיד אל פיטר בסוריה (צילום: טוויטר)
חוגגים למרות המלחמה. דמשק(צילום: טוויטר)

חגיגות עיד אל פיטר בסוריה (צילום: טוויטר)
(צילום: טוויטר)

"עצרו את מטוסי הקרב, אני רוצה לחגוג"(צילום: טוויטר)

  

פדינגטון, מאשה והדוב וסרטים ערביים בבית הקולנוע החדש בריאד

 

אך לעומת המשבר במצרים ובסוריה, במדינות ערב נערכים לקבל החג בדרכים משמחות יותר. אם בחודש הרמדאן בולטות במיוחד סדרות הטלוויזיה, עיד אל פיטר מאופיין דווקא בסרטים החדשים שיוצאים לקראתו. חברות ההפקה הערביות מתחרות ביניהן על קהל הצופים, בעיקר על סרטים קומיים שזכו להכי הרבה הפקות בשנה האחרונה.

 

בסעודיה בחרו לציין את החג עם פתיחת בית הקולנוע בבירה ריאד, שנפתח בחודש אפריל אחרי 35 שנה ללא בתי קולנוע בממלכה. אזרחי המדינה שנהנים משינויים נרחבים בעקבות מינויו של מוחמד בן סלמאן ליורש העצר, יזכו לצפות גם ביצירות הוליוודיות לצד סרטים ערביים שיוצגו במהלך החג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טוויטר
שוק הממתקים בדמשק
צילום: טוויטר
מומלצים