שתף קטע נבחר

נכחדה: נחשפו סודות הפרה עם פני הבולדוג

דרווין זיהה את ניאטה לפני 180 שנה, אבל מאז היא נכחדה. שחזור גילה: לא היו לה קשיי אכילה, למרות הפרצוף המוזר

פרה שנכחדה ניאטה עם פרצוף של בולדוג ()
הפנים של ניאטה, כפי ששוחזרו על ידי חורחה גונסאלס בארגנטינה

טכניקות אנטומיות וגנטיות חדשות חשפו את הפנים הביזאריות של פרה שנצפתה על ידי צ'רלס דרווין לפני 180 שנה. בעל החיים עם הפרצוף הקצר ממשפחת השוורים ששמו ניאטה נראה כשילוב של פרה ובולדוג. מדענים אמרו כי לא זיהו אצלו קשיי אכילה או נשימה, כפי שניתן היה לצפות ממראהו.

 

החיה, שתועדה על ידי דרווין במסעו לארגנטינה ב-1840, נכחדה מאז, אבל המדענים הצליחו להשתמש בשלדים שנאספו כדי להבין טוב יותר את האבולוציה והאנטומיה שלה.

פרה שנכחדה ניאטה עם פרצוף של בולדוג ()
שלדים שנמצאו אפשרו את השחזור באוניברסיטת ציריך

"במחקר שלנו, התכוונו לגלות מידע על המאפיינים האנטומיים והגנטיים של החיה", אמר פרופ' מרסלו סאנצ'ס וילאגרה מאוניברסיטת ציריך, אחת מכותבי המחקר. "הממצא העיקרי שלנו הוא שניאטה הייתה מגזע דמוי שור, דבר ייחודי בבקר".

 

הצוות השתמש במודלים ממוחשבים כדי לבחון את יכולות האכילה של ניאטה, והם מצאו שלמרות הפנים השונות היא אכלה בדומה לפרות רבות. "עד המחקר הזה, לא נעשה ניסיון להשתמש בטכנולוגיות חדשות כדי לבחון את האנטומיה והאבולוציה של הפרה יוצאת הדופן הזו", הוסיף סאנצ'ס וילאגרה. "אנחנו השתמשנו בניתוחים ביומכניים ובהדמיות לא פולשניות, כלים שלא היו בנמצא בתקופתו של דרווין".

 

המחקר אישר כי הפרה שנכחדה היא "גזע אמיתי". לדברי ד"ר לורה וילסון מאוניברסיטת ניו סאות' וויילס שבאוסטרליה, "גזע אמיתי הוא מין שהשתמר עם הזמן במאפייניו וניתן להבדילו מגזעים אחרים, אפילו אם מופיעות הצטלבויות עם אחרים".

פרה שנכחדה ניאטה עם פרצוף של בולדוג ()
כבר לא איתנו. ניאטה

לדבריה, "ביות משקף את מה שאנחנו רואים בברירה הטבעית, דבר שריתק ואתגר מדענים מאז דרווין", הוסיפה ד"ר וילסון. "ניאטה היא דוגמה להכחדה של גזע נדיר. הבנת האספקטים של הביולוגיה שלה מאפשרת למדענים להבין טוב יותר כיצד אפשר לסייע למינים מאוימים. אנחנו אמנם לא יודעים מדוע ניאטה נכחדה, אבל אנחנו יכולים לשער".

 

"אנחנו יודעים כעת שלמרות היותה יוצאת דופן, היא יכלה לאכול ולחיות כמו פרות אחרות", ציינה החוקרת. "לכן, זו לא הייתה הסיבה להיעלמותה. היא נכחדה בארגנטינה במקביל לזינוק בגידול בקר ובחיפוש אחר גזע אופטימלי. התוצאה הייתה שהיה שימוש במספר מינים קטן יותר, ואחרים נעלמו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים