שתף קטע נבחר

מה קורה במכרזי המשאיות של משרד הביטחון

מכרז אחד בוטל ובאחר יש ספקות גדולים לגבי כדאיותו הכלכלית. מכרזי המשאיות החדשים של משרד הביטחון מעלים תהיות

ההתנהלות המוזרה במכרזי המשאיות של משרד הביטחון: באחרונה בוטל מכרז גדול בשלב פתיחת מעטפות המציעים, ומכרז נוסף שממשיך להתנהל מעלה ספקות משמעותיים לגבי כדאיותו הכלכלית. המכרז שבוטל נועד לרכוש ראשי גורר למשאיות 32 טון שיוכלו לשאת נגמ"שים, דחפורים ומטענים נוספים. מדובר במכרז להחלפת גוררים שהתיישנו, שצה"ל מבקש כבר כמה שנים להחליפם. בשנה שעברה פורסם סוף סוף מכרז הרכש, ובו דרישה לרכישת 120 ראשי גורר בשני שלבים.

 

משאית (צילום: גדי קבלו)
(צילום: גדי קבלו)

 

מספר גורמים בענף המשאיות ניגשו למכרז והגישו את הצעותיהם. אולם לאחר שנפתחו המעטפות עם ההצעות הטכניות, ולפני שנפתחו המעטפות עם ההצעות הכספיות, החליט לפתע מנהל הרכש במשרד (מנה"ר) לבטל את המכרז. הנימוק: שינוי שהתחולל בדרישות המבצעיות.

 

מנגד ממשיך להתנהל מכרז גדול יותר להחלפת משאיות התובלה הישנות של צה"ל, במשקל 10 עד 12 טון. מדובר במשאיות ה"דנה" כפי שהן מכונות בצה"ל, מתוצרת אינטרנשיונל ופרייטליינר, וחלקן כבר בנות יותר מ-20 שנה. כאן מדובר על רכש של 200 משאיות, עם אופציה ל-200 נוספות.

 

בניגוד למכרז הגוררים המבוטל, שבו נדרשו המציעים להגיש הצעות לתשלום בדולרים, דווקא במכרז משאיות התובלה שהיקפו הכספי גדול יותר, נדרש תשלום בשקלים. זאת למרות המצוקה הגוברת במשרד הביטחון סביב התקציב השקלי בעקבות הסכם הסיוע הביטחוני החדש עם ארה"ב.

 

אם בעבר יכול היה משרד הביטחון להמיר לשקלים רבע מהסיוע האמריקאי לרכישות בארץ, הרי שמ-2019 תבוטל בהדרגה האפשרות הזאת. במשרד הביטחון כבר הזהירו כי יאלצו לעבור לרכוש בארה"ב מערכות ואמצעי לחימה שכיום מיוצרים בארץ. מחקר שהזמין המשרד אף הזהיר מפיטורי 22 אלף מעובדי התעשיות הביטחוניות בארץ מחוסר אפשרות לרכוש מוצרים בשקלים.

 

וכך, למרות הקושי המסתמן לרכוש חימוש ומערכות ישראליות בשנים הבאות, מייעד משרד הביטחון תקציב שקלי יקר דווקא לרכש משאיות אזרחיות, ומדובר בכ-100 מיליון שקל רק לרכש, לא כולל האחזקה השוטפת ל-20 השנים הבאות, שתגיע לעשרות מיליוני שקלים. המכרז אינו כולל אפילו אופציה לתשלום בדולרים, כעת או בעתיד.

 

במשרד טוענים כי כבר הוקצה תקציב שקלי מיוחד לצורך הרכש, אבל ספק רב אם בגלל השינויים יוכל לרכוש המשרד גם את 200 המשאיות הבאות בשקלים, מה שמגביר את הסיכוי שהעסקה הכוללת תפוצל, ובכל שלב יירכש דגם שונה. כך יצטרך צה"ל להחזיק מערך כפול של לימוד נהיגה למשאיות, מערך אחזקה כפול, לפצל את רכש החלפים בין שני ספקים, ולאבד כוח מיקוח מולם ולרכוש חלפים בשני העשורים הבאים בשקלים.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה לגבי מכרז ראשי הגורר, כי "המכרז בוטל כדין על-פי החלטת ועדת מכרזים. יפורסם מכרז חדש עם מפרט טכני מעודכן התואם את הצרכים של צבא מודרני". לגבי מכרז משאיות התובלה נמסר כי "קביעת תמהיל הרכש בין המטבעות השונים נקבעה בהתאם ליכולות והצורך המבצעי. במקרה זה, נדרש רכש מיידי שמומש בשקלים וקיימת אפשרות להרחיבו במסגרת זו גם במט"ח סיוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
משאית צבאית
צילום: גדי קבלו
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים