שתף קטע נבחר

"לחגוג את החיים". בחזרה למסלול הבריחה מהנאצים

אחרי ליל הבדולח ניצלו אלפי ילדים יהודים מהנאצים במסעות ה"קינדר-טרנספורט", והגיעו לבריטניה. שמונים שנה אחרי החליט פול אלכסנדר, שכיום חי בישראל, לשחזר את המסע באופניים: "ניצחון סימבולי"

ב-1939 מסרה אמו של פול אלכסנדר את בנה הפעוט לאחות, ברכבת שעזבה את גרמניה הנאצית. אלכסנדר, בן 81, התחיל היום לשחזר באופניים את הדרך שלו לחופש, במסגרת מסע ההנצחה של תוכנית "קינדר-טרנספורט", שהצילה אלפי ילדים יהודים על סף מלחמת העולם השנייה.

 

"עשיתי את המסע הזה לפני 79 שנים, כשעזבתי את השנאה של גרמניה הנאצית למקום מבטחים באנגליה. אני הולך לעשות את המסע הזה פעם נוספת", סיפר. "המחשבה שהייתה לי היא שזו התשובה שלי להיטלר, סוג של הוכחה לעצמי, ודרך להראות לעולם את התודה שיש לי על ההצלחה בחיים, ועל כך שאני גבר שנשוי באושר שהקים משפחה".

פול אלכסנדר משחזר עם אופניים את מסלול הבריחה מהנאצים קינדר טרנספורט ברלין גרמניה (צילום: AP)
פול אלכסנדר בברלין(צילום: AP)

אלכסנדר, בנו, נכדו ו-39 רוכבי אופניים נוספים ייצאו למסע של אלף קילומטרים שיימשך שישה ימים, מרחוב פרידריך בברלין לרחוב ליברפול בלונדון. כשרוכבי האופניים יגיעו להולנד הם יעלו על מעבורת שתיקח אותם להרוויץ' באנגליה.

 

אחרי ליל הבדולח ב-9 בנובמבר 1938 פנתה קבוצה של מנהיגים יהודים ונוצרים לראש ממשלת בריטניה דאז, נוויל צ'מברליין, שיאפשר להעניק מקלט לילדים יהודים. מבצע ההצלה התקדם במהירות. ב-2 בדצמבר 1938 הגיעו להרוויץ' 196 ילדים מבית יתומים בברלין שנשרף בליל הבדולח.

פול אלכסנדר משחזר עם אופניים את מסלול הבריחה מהנאצים קינדר טרנספורט ברלין גרמניה (צילום: AP)
מסע של אלף קילומטרים מברלין ללונדון(צילום: AP)
  

תוך שנה וחצי הגיעו לבריטניה עשרת אלפים ילדים שנמלטו מהנאצים בגרמניה, אוסטריה, פולין וצ'כוסלובקיה. הילדים הקטנים נשלחו למשפחות אומנה. ילדים מעל גיל 16 קיבלו סיוע כדי שיוכלו לעבוד. המשלוח האחרון יצא ב-14 במאי 1940 מהולנד – יום לפני כניעתה של הולנד.

 

כמובן שעבור ההורים ההחלטה להפקיד את גורל הילדים בידי זרים לא הייתה קלה. אמו של אלכסנדר, שלפני שילדה אותו חוותה פעמיים לידה שקטה, התייסרה על מסירת בנה היחיד. "לשלוח ילד בן שנה ושמונה חודשים זה קורע לב", אומר אלכסנדר.

 

בניגוד למקרים אחרים, משפחת אלכסנדר התאחדה תוך זמן קצר. אביו של אלכסנדר הגיע לאנגליה 13 ימים אחרי הבן. אמו הצטרפה אליהם ב-1 בספטמבר 1939 – ביום שבו גרמניה פלשה לפולין ומלחמת העולם השנייה החלה.

ליל הבדולח בברלין, 1938 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ליל הבדולח בברלין, 1938(צילום: Gettyimages)

כשאלכסנדר גדל הוא התמחה כעורך דין, והתחתן עם ישראלית שחיה בלונדון. לשניים נולדו שלושה ילדים ותשעה נכדים. היום הם גרים בישראל. בן ה-81 פרש ב-2002 מהבנק שבו עבד כיועץ משפטי, אך גם כיום ממשיך לעבוד, כנוטריון.

 

עבור אלכסנדר, המסע מברלין הוא "ניצחון סימבולי". "זו דרך מאוד משמעותית ונוגעת ללב לחגוג את החיים שלי. חשבתי שזה יהיה מרגש לעשות את זה עם הילד והנכד שלי", סיפר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים