שתף קטע נבחר

הימין ניצח בקולומביה: הסכם השלום ההיסטורי בסכנה

מועמד הימין איוון דוקה גרף 54% מהקולות ויחליף את הנשיא סנטוס, שחתם על ההסכם עם FARC וזכה בנובל. דוקה כבר הבהיר כי יערוך שינויים בהסכם שנחתם ב-2016 עם המחתרת, אחרי עשרות שנות לחימה

 

 

הימין ניצח בקולומביה, והסכם השלום ההיסטורי שנחתם עם המורדים אחרי עשרות שנות לחימה נמצא בסכנה: איוון דוקה, מועמד הימין, זכה בבחירות לנשיאות קולומביה לאחר שגרף 54 אחוזים מקולות הבוחרים. דוקה גבר על יריבו מהשמאל, ראש העיר בוגוטה לשעבר, גוסטבו פטרו.

 

פטרו הודה בהפסדו לדוקה, לאחר שנספרו 99.9 אחוזים מהקולות. בחשבון הטוויטר שלו התייחס להפסד וציין כי לא מדובר בתבוסה: "איזו תבוסה? 8 מיליון קולומביאנים חופשיים נקטו עמדה. אין מדובר בתבוסה". פטרו הוסיף כי "נכון לעכשיו פשוט לא נרכיב את הממשלה".

נשיא קולומביה הנבחר איוון דוקה (צילום: רויטרס)
זכה ב-54 אחוז מהקולות. איוון דוקה(צילום: רויטרס)
 

נשיא קולומביה הנבחר איוון דוקה (צילום: רויטרס)
"שינויים בהסכם השלום". הנשיא הנבחר איוון דוקה(צילום: רויטרס)
 

בנאום הניצחון שלו התייחס דוקה להסכם השלום שנחתם ב-2016 בין הממשלה למחתרת המורדים לשעבר FARC, ואמר כי יערוך בו שינויים. גורמים מהארגון קראו לדוקה לפעול "בהיגיון", בנוגע להסכם.

 

ההסכם קרא לפירוק מחתרת "צבא המהפכה של קולומביה", שלוחמיה מומנו על ידי מכירת קוקאין. המחתרת הוכרה על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי כארגון טרור. הארגון החל את דרכו בשנות ה-60 כתנועה מרקסיסטית של איכרים שדרשו רפורמות בקרקעות, ובשיאו מנה כ-17 אלף חברים.

 

דוקה יחליף בתפקיד הנשיא את חואן מנואל סנטוס, שזכה בפרס נובל לשלום בעקבות חתימת ההסכם עם FARC. במסגרת ההסכם הניחו אלפי לוחמי גרילה את נשקם והצטרפו לתוכניות חינוך מחדש, שנועדו לשלב אותם בחברה הקולומביאנית ולאפשר להם להתפרנס בכבוד. בהסכם נקבע כי מורדים שיחזרו למוטב ויתוודו בבתי דין מיוחדים על הפשעים שעשו – ייפטרו מעונשי מאסר.

 

שר הפנים של קולומביה רודריגו ריברה אמר בחודש שעבר כי הסכם השלום הניב פירות, בכלל זה ירידה בשיעור האלימות. לדבריו מספר מעשי הרצח בקולומביה בשנת 2017 היה הנמוך ביותר זה ארבעה עשורים – 24 בלבד לכל 100 אלף נפשות. אלא שהסכם השלום נותר שברירי והלחימה לא פסקה לחלוטין. באזורים שבהם חדלה הפעילות המאורגנת של ה-FARC נוצר רִיק, ואת הריק הזה מיהרו למלא כנופיות פושעים עצמאיות שביקשו להשיג להן שליטה על נתיבי הסחר בסמים. קבוצות מורדים סרבנים מה-FARC שלא הסכימו לזנוח את דרך הטרור ממשיכות לפעול אף הן, בין השאר באזור הגבול בין קולומביה לאקוודור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא קולומביה הנבחר איוון דוקה
צילום: רויטרס
מומלצים