שתף קטע נבחר

גוגל תחזה מתי תמותו; האייפון ישלח את מיקומכם למוקד החירום

ענקיות הטכנולוגיה מתגייסות להצלת חיים: מערכת בינה מלאכותית של גוגל תדע לחזות אירועים רפואיים, וחיוג 911 בארה"ב באמצעות אייפון יזהה גם את מיקומכם

ענקיות הטכנולוגיה גוגל ואפל מתגייסות לתחום רפואת החירום.

 

גוגל פיתחה מערכת בינה מלאכותית המסוגלת לחזות מתי מטופל צפוי למות - כך לפי דיווח בבלומברג. צוותי הבינה המלאכותית של החברה הצליחו ליצור כלי המיועד לתחום הרפואה, ומסוגל לעבד כמויות מידע רב אודות מטופל שמגיע לבית חולים או למרפאה, כמו גיליון רפואי, היסטוריה רפואית, מדדים ועוד - ולייצר תחזית רלוונטית לאירועים רפואיים עתידיים. למשל, כמה זמן עלול החולה לשהות בבית החולים, מה הסיכוי שיחזור לאשפוז נוסף – וכן, גם מה הסיכוי שימות בקרוב.

 

אישה שוכבת במיטה בבית חולים (צילום: shutterstock)
טיפול בבית חולים(צילום: shutterstock)

 

מהנדסי וחוקרי גוגל פירטו את הטכניקה במאמר שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Nature.

 

המערכת של גוגל מסוגלת לעבד כמויות גדולות של מידע לא מובנה, כמו פתקים, מסמכים ישנים, טבלאות ושרטוטים ישנים – ולייצר מכולם תחזית. לטענת החוקרים היא עשתה זאת בצורה מדויקת ומהירה יותר מטכניקות אחרות שבהן נעשה כיום שימוש בבתי חולים ובשירותי בריאות שונים. כלומר, הצוותים הרפואיים רק צריכים "להזין" למערכת כמויות גדולות של נתונים, ולקבל בחזרה תוצאה.

 

במקרה אחד, למשל, אישה עם סרטן שד מתקדם הגיעה לבית חולים במצב קשה. המערכות הממוחשבות של בית החולים העריכו את הסיכוי שתמות במהלך האשפוז ב-9.3% בלבד. לאחר מכן, המידע הוזן לאלגוריתם של גוגל, והוא חזה את סכנת המוות הקרובה ב-19.9 אחוזים. לבסוף, האישה נפטרה בתוך ימים ספורים.

 

היכולת לנסות ולחזות מה יקרה למטופל עשויה לעזור לצוותים הרפואיים להקדיש פחות זמן לניירת ולהתרכז יותר בחולה, מסבירים החוקרים, וכתוצאה מכך לחסוך כסף והכי חשוב – להציל חיים. 

 

אף שמדובר בפרויקט מחקרי, בגוגל מקווים שיהיה ניתן ליישם את המערכת בצורה מסחרית ולקבל דריסת רגל משמעותית בשוק הרפואי העולמי. עם זאת, קל זה לא יהיה: חברות אחרות כמו יבמ, שניסו ליישם בינה מלאכותית בתחום הבריאות, נחלו הצלחה חלקית בלבד. בנוסף, כמו בכל דבר שבו גוגל נוגעת, גם כאן היא עלולה לעמוד בפני חשש וביקורת הנוגעים לחדירה לפרטיות, שכן בתי החולים ימסרו למערכות של גוגל מידע רגיש הנוגע לבריאות של המטופלים.

 

הלו, אמבולנס! (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
הלו, אמבולנס!(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

אפל מצידה הכריזה כי מכשיר האייפון שלה ישתף אוטומטית את המיקום של משתמשים בארה"ב שיתקשרו למוקד החירום. החברה הכריזה על פיצ'ר חדש לעדכון הבא של מערכת ההפעלה, iOS 12, שתצא בסתיו הקרוב, ויהיה זמין בארה"ב בלבד בשלב זה: שיתוף מיקום בזמן שיחה למוקד החירום 911.

 

על-פי אפל, כ-80% מהשיחות למוקד 911 (מספר החירום בארה"ב של שירותי הצלה, כיבוי, משטרה ורפואה), מגיעות מטלפונים ניידים, אך לעיתים מתעורר קושי למצוא את המיקום המדויק של המתקשר. לפיכך, בזמן שיחה ל-911, המיקום של האייפון יישלח אוטומטית למוקד החירום וכך ניתן יהיה לאתר את האדם שנמצא במצוקה ולשגר אליו את הצוותים המתאימים ללא עיכוב מיותר. זיהוי המיקום של המכשיר ייעשה באמצעות GPS, זיהוי רשתות WiFi ואיכון סלולרי, ובאפל אומרים כי רמת הדיוק היא של פחות מ-50 מטרים – גם בסביבות אורבניות צפופות.

 

אפל תעשה זאת באמצעות התחברות למערכות הקיימות כיום במוקדי חירום רבים בארה"ב, בשיתוף חברה חיצונית בשם RapidSOS. באפל מדגישים, שבמידע על המיקום לא יהיה ניתן לעשות שימוש לשום מטרה מלבד למטרת חירום, וכי "רק למוקד החירום שמגיב לקריאה תהיה גישה למיקום המשתמש בזמן השיחה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
הלו, אמבולנס!
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים