שתף קטע נבחר

"אנחנו לא מדירים חילונים": היזמים שעושים הייטק חרדי בבני ברק

העלייה במספר היזמים במגזר החרדי, יחד עם טרנד חללי העבודה המשותפים, הביאו להקמת מתחם עבודה המיועד לאוכלוסיה החרדית, אך משמש כבר בית גם ליזמים ויזמיות חילונים. כמה עולה לשכור שולחן עם נוף לבני ברק ומה גרם למייסד מובילאיי להשקיע בפרויקט?

 

 

תופסים יוזמה: נתוני מחקר היזמות הבינלאומי GEM שפורסמו לראשונה ב-ynet לפני כשבועיים מצביעים על כך שמספר היזמים והיזמיות במגזר החרדי נמצא במגמת עלייה משמעותית, בהתאם למגמת העלייה בכלל החברה בישראל, בה ל-30% מהאוכלוסיה יש כוונה לפתוח עסק עצמאי.

 

 

יזמות חרדית (מקור: מחקר היזמות GEM)
(מקור: מחקר היזמות GEM)

לפי המחקר, אחד מכל חמישה חרדים בגילאי 18-64 נמצא בשני השלבים הראשונים של הקמת העסק - שלב ההתהוות וההקמה, בו העסק החדש לא שילם שכר מכל סוג יותר מ-3 חודשים, ושלב העסק הצעיר, שמוגדר במהלך 3 חודשים ל-42 חודשים (שלוש שנים וחצי) שבהם העסק שילם שכר או תגמולים.

 

על גאווה ועבודה: כך תואץ כניסת הגברים החרדים לשוק התעסוקה

 

נתונים חריגים אלה מצביעים על רמת יזמות כמעט כפולה במגזר החרדי. לפי עורך המחקר, פרופ' אהוד מניפז, נושא החריגה נמצא עדיין בבדיקה, אך בכל מקרה ניתן לראות מגמת עלייה ברורה ביזמות במגזר זה, שמאופיין באופן כללי כבעייתי במסירת מידע.

הייטק חרדי בבני ברק (צילום: אלי מנדלבאום)
הייטק חרדי על גג בני ברק(צילום: אלי מנדלבאום)

במקביל למגמה זו, טרנד חללי העבודה המשותפים, שמיועדים ברובם ליזמים ויזמיות בתחומי ההייטק ממשיך להתפשט בישראל, כאשר לפי נתוני אתר ההשוואה "spacing" קיימים כבר 77 חללי עבודה שונים בתל אביב, ו-212 חללי עבודה ברחבי הארץ. מתוך חללי עבודה אלה, חמישה מיועדים למגזר החרדי - שלושה בירושלים ושניים בבני ברק.

 

לעשות את החיבור

המרכז האחרון שנפתח בבני ברק הוא מרכז "אמפרסנד", שמיועד אמנם בעיקר ליזמי הייטק מהחברה החרדית, אך כל אחד יכול לשכור בו שולחן עבודה בדומה לשלל חללי העבודה בישראל. המרכז הוקם על ידי מיזם קמא-טק, שפועל מזה חמש שנים בתחומי ההכשרה, ההשמה, והכשרה ליזמות. מטרתו היא שילוב המגזר החרדי בענף ההייטק, יחד עם שורה של משקיעים מראשי תעשיית ההייטק הישראלית, בהובלת פרופ' אמנון שעשוע.

 

מנכ"ל קמא-טק, משה פרידמן, הסביר ל-ynet כי בחרו בשם "אמפרסנד" מכיוון ש"אמפרסנד זה הסימן של החיבור במקלדת - &, ('וגם' בשפה האנגלית – צ.ש), והרעיון הוא לייצר חיבורים בין חרדים להייטק ובין יזמים לקהילה".

 

הייטק חרדי בבני ברק (צילום: אלי מנדלבאום)
קיר טיפוסי לחלל עבודה בהייטק(צילום: אלי מנדלבאום)

פרידמן ציין, כי אינו מופתע מנתוני מחקר היזמות GEM. "אם לפני חמש שנים כשהתחלנו את התוכנית היה לנו מאגר מידע של 20 יזמים חרדים שמנסים להקים סטארטאפים, היום יש לנו מאגר מידע של 1,200 יזמים חרדים שמנסים להקים סטארטאפים, כש-40% מהם נשים", אמר. הסיבות לעלייה לפי פרידמן נובעות בחלקן ממצוקה כלכלית הולכת וגוברת בציבור החרדי אשר "מניעה רבים יותר מאי פעם לחפש מסלול כזה או אחר לתעסוקה ופרנסה".בנוסף טוען פרידמן כי לציבור החרדי יש כיום גישה קלה יותר לעולם הייטק והיזמות באמצעות מיזמים כמו קמא-טק ואחרים.

 

פרידמן סיפר, כי המרכז הוקם כדי לתת מענה לדרישה הגוברת בקרב הציבור החרדי ליזמות בכלל ולהייטק בפרט שיותאמו לצרכים המיוחדים שלהם. "מה שאנחנו רואים הוא שחסרים מתחמי עבודה ומקומות לאותם חרדים שבאמת רוצים להיות בהייטק, שהרבה מהם לא מעוניינים ללכת לתל אביב או להרצליה, כי הם מרגישים פחות בנוח, זו פחות הסביבה הטבעית שלהם", הסביר.

 

"יש כאלה שבאים בלבוש לא צנוע - וזה גם בסדר"

המרכז החדש, שכולל כ-180 שולחנות עבודה וממוקם במרומי מגדל קונקורד, אמנם מיועד לאוכלוסיה החרדית ויש בו מטבח כשר ומקום מיוחד לתפילות, אך פרידמן מדגיש כי הוא מיועד לכולם, וכי אין "הדרה חילונית".

 

הייטק חרדי בבני ברק (צילום: אלי מנדלבאום)
קיר פחות טיפוסי לחלל עבודה בהייטק(צילום: אלי מנדלבאום)

"אין לנו מגבלה ואין בעיה. יושבים אצלנו שוכרים חילונים ושוכרות חילוניות, ודתיים שהם לא חרדים. המטרה שלי היא שיהיה מקום שנוח לחרדים לבוא אליו כי זה בבני ברק, מקום שהוא ידידותי לחרדים, אבל אין לי שום מטרה להדיר חילונים, אין לי מטרה להגיד למישהו לא לבוא".

 

הוא הוסיף, כי "נוצרים גם חיבורים חברתיים ועסקיים עם חילונים ואנחנו מברכים על זה. המטרה היא לייצר שותפויות ולחבר את האנשים, יש 'Happy Hour' כל יום חמישי, שכולם יושבים, שותים ואוכלים ביחד".

 

לשאלה מה יקרה אם שוכרת חילונית תבוא למתחם בלבוש "פחות צנוע" עונה פרידמן כי "אני לא אומר לאף אחד איך להתלבש, אבל מטבע הדברים, מכיוון שזה בבני ברק באים ובאות בלבוש צנוע יותר. מצד שני, יש גם כאלה שלא וזה גם בסדר".

 

הייטק חרדי בבני ברק (צילום: אלי מנדלבאום)
מנכ"ל קמא-טק, משה פרידמן(צילום: אלי מנדלבאום)

פרידמן לא רואה הבדלים משמעותיים בין היזמים החרדים לאלה החילונים. "בשני המקרים אלו אנשים מוכשרים, יצירתיים, נחושים, ומלאי אמביציה, זה שאחד לובש כיפה והשני לא, זה שאחת לובשת כיסוי ראש והשניה לא, זה לא הבדל משמעותי בעיני".

 

עם זאת הוא רואה יתרון בגיוון שיזמים חרדים יכולים להביא לעולם שנשלט ברובו על ידי חילונים: "יזם שמגיע מרקע חינוכי ותרבותי אחר מביא חשיבה שונה, גישה שונה לפתרון בעיות, ויצירתיות שונה. רוב היזמים כיום בישראל צומחים מרקע חינוכי ותרבותי מסויים, מיחידות מסויימות בצבא וממוסדות אקדמיים מסויימים, וברגע שמצטרפים למהלך הזה בוגרי ישיבות או בוגרות סמינרים חרדים זה יוצר עושר מיוחד של דרכי חשיבה חדשות, שיכולות לייצר פתרונות חדשים".

 

לפי נתוני מחקר היזמות, הרצון הגבוה להיות יזמים בישראל בכלל ובמגזר החרדי בפרט, מביא לכך שישנם גם כשלונות רבים. "להיות יזם זו דרך לא קלה או בהכרח מוצלחת", אומר פרידמן. "ובתחום ההייטק 90-95% נכשלים. אבל המטרה שלנו היא לתת לאותם יזמים חרדים את הכלים להצליח, לתת להם את יועצים, עורכי דין, רואי חשבון כדי שיקבלו את הידע הנדרש".

 

המחירים שנגבים במרכז עומדים על 700 שקל בחודש עבור עמדה חמה בחלל המשותף, ו-1,100 שקל לעמדה קבועה בחלל המשותף. מחירים מעט נמוכים יותר מהממוצע המקובל באזור תל אביב. "אנחנו לא שואפים לעשות רווחים גדולים אבל כן שהמרכז יחזיק את עצמו כדי שלא נהיה תלויים בתרומות", מסביר פרידמן.

 

אחד מהמשקיעים בפרויקט ומייסד מובילאי, פרופ' אמנון שעשוע, אמר כי "מזה כמה שנים שאני מלווה ותומך בפעילות קמא-טק לשילוב חרדים בהייטק ורואה את הצמיחה המסחררת של התחום. כאשר יזמי קמא-טק באו עם הרעיון החדש, מיד ראיתי שזהו השלב הבא ונרתמתי לסייע להם, לשמחתי הצטרפו אלי כמה מבכירי ההייטק הישראלי שהכירו גם הם בחשיבותה של היוזמה".

 

"הקמת מרכזי תעסוקה ליזמים ולשלוחות של החברות הגדולות להעסקת חרדים, יהיו גורם משמעותי שישפיע על כניסתם של אלפי צעירות וצעירים חרדים לעולם ההייטק. מה שיתן מענה למחסור החריף בכח אדם בתחום, ויתן אפיק תעסוקה ופרנסה מכובד לאותם צעירים חרדים, המרכז הזה הוא רק הראשון בשורה של מרכזים, ואנחנו מתכוונים להקים מרכזים דומים במקומות נוספים ברחבי הארץ", מצהיר שעשוע.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יזמות חרדית על גג בני ברק
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים