שתף קטע נבחר

רצה לטבע: סוף טוב לצביה שנפצעה בבסיס צה"ל

צביה צעירה בת כשנה נכנסה בשוגג לבסיס אימונים של צה"ל באזור לכיש ונפצעה קשה בראשה לאחר שהתנגשה בגדר הבסיס. קצין צה"ל וחיילים לכדו אותה בסיוע של פקח רשות הטבע והגנים. לאחר טיפול אינטנסיבי בביה"ח לחיות בר של הספארי בר"ג ורשות הטבע והגנים, היא הושבה בחזרה לטבע. "זו עבודת קודש לעזור לחיות הבר", מספר סגן אריאל יפעי

 

(עריכת וידאו: ארז ארליכמן)

 

בתחילת החודש הבחינה חיילת שהייתה במהלך שמירה בבסיס האימונים הפיקודי מרכז באזור לכיש, כי צביה צעירה בת כשנה, נכנסה לשטח הבסיס וניסתה למצוא דרכה החוצה אך ללא הצלחה.

 

סגן אריאל יפעי, קצין המבצעים באותה משמרת, הוקפץ למקום בשש וחצי בבוקר. "גם לאחר שהשער של הבסיס נפתח עבורה כדי לסייע לה לצאת, היא לא הצליחה ודיממה מהראש עקב ההיתקלויות החוזרות בגדר", מספר אריאל ל-ynet. הקצין יצר קשר עם ליעד כהן, פקח אזורי של רשות הטבע והגנים ודיווח לו על מצב הצביה.

 

הצביה בטיפול בבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

מבוהלת ומדממת: הצביה סבלה מטראומת ראש

"במסגרת מיזם 'צבא הגנה לטבע', אנחנו בקשר שוטף עם רשות הטבע והגנים במהלך הפעילויות שלנו בשטח. לאחר התייעצות ראשונית, הפקח המליץ לנסות ללכוד את הצביה ולכסות את עיניה, עד שיגיע לאסוף אותה", הוא מפרט.

 

לאחר מספר נסיונות, הצביה רותקה בהצלחה לאדמה וכוסתה בסדין כדי להרגיעה. הפקח הגיע לאחר כשעה לבסיס ואסף את הצביה המבוהלת אל בית החולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים.

 

רוני אליאס, מטפלת ראשית בבית החולים לחיות בר מגלה כי הצביה הגיעה במצב חמור מאוד עם טראומת ראש בנוסף לחבלות ברגליים ובראש. "הכנסנו אותה לטיפול חירום באופן מיידי, שבו הענקנו לה תרופות מייצבות, עירוי נוזלים, חמצן, אנטיביוטיקה, תרופות לשיכוך כאבים, ותרופות להורדת בצקות מהראש", היא מסבירה.

 


הצביה בטיפול בבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן (צילום: איתמר צורי)
(צילום: איתמר צורי)

 

קורסים בלחץ: תרופות פסיכיאטריות להרגעת הצבאים

למחרת בבוקר, הצביה התאוששה וכבר הצליחה לעמוד על רגליה בכוחות עצמה. אליאס מציינת כי "היא החלה לגלות עירנות לסביבה שלה והחלה לפחד מאיתנו. זה היה סימן שאפשר להעבירה לתא חיצוני וגדול יותר, כדי שלא תהיה בלחץ".

 

הצבאים הם יונקים זריזים ואתלטים, אך הם רגישים מאוד לסכנות מצד טורפים ובני אדם בטבע. "הקושי העיקר בטיפול בצבאים הוא העובדה שהם נכנסים ללחץ מהר מאוד ובשבי, הדבר גורם להם כל הזמן לנסות לברוח בכל מחיר. במהלך הנסיונות הללו הם יכולים לפגוע בעצמם, גם אם זה אומר להתנגש בכלוב או בדפנות התא עד זוב דם ושברים קשים", היא מפרטת.

 

עופר של צבי בטיפול בבית החולים לחיות בר (צילום: ירון ברנר)
עופר של צבי בטיפול בבית החולים לחיות בר(צילום: ירון ברנר)

 

בבית החולים לחיות בר בו טיפלו בצבאים רבים בדרגות פציעה שונות במהלך השנים, מציינים כי מצאו את האיזון המורכב בין הרצון להעניק טיפול מיטבי לחיה ומצד שני, לא לגרום לה ללחץ מסכן חיים.

 

"כמעט כל צבי שמגיע אלינו בין אם נפצע מדריסה או אפילו פציעה קלה יחסית, הדבר המלווה בסטרס (עקה) לחיה. כשהם בטיפול ידני עם המטפלים, הצבאים נכנסים לתסמונת שגורמת לכל המערכות בגוף להיות במצב של שוק, השרירים מעכלים את עצמם והצבאים לא מסוגלים לעמוד והם נכנסים לסכנת חיים אמיתית", מגלה אליאס. "לכן, הצבאים מקבלים תרופות פסיכיאטריות שעוזרות לייצב אותם ולהוריד את כמות הלחץ. אנחנו רואים שזה עוזר משמעותית לשהות שלהם באישפוז". 

 

סוף טוב: שבה לטבע בכוחות מחודשים

לאחר כשבוע בו הצביה שהתה באישפוז תוך מעקב אינטנסיבי, היא נמצאה כשירה לשוב בחזרה לטבע. בשבוע שעבר, היא נאספה מבית החולים על ידי הפקח ליעד כהן.

 

בשטח האש בסמוך לבסיס, המתין הקצין אריאל שסייע בלכידתה יחד עם חיילי הבא"פ, פקחי רשות הטבע והגנים, אנשי החברה להגנת הטבע ותלמידים מכרמי קטיף המסייעים לשמירת הטבע במזרח לכיש.

 

ברשות הטבע והגנים ובדובר צה"ל ציינו כי הבא"פ משתתף במיזם "צבא הגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", המשותף לצה"ל בהובלת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, משהב"ט, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים וקק"ל, במטרה להגביר את המעורבות של המפקדים והחיילים לשמירה פעילה ערכי הטבע בסביבתם, וכי הדבר סייע במניעת עשרות שריפות באזור כתוצאה מאימונים בשטחי האש.  

 

הקצין אריאל יפעי עם תעודת הוקרה להצלת הצביה (צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)
הקצין אריאל יפעי עם תעודת הוקרה להצלת הצביה(צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)

 

"לרוב חיות בר לא נכנסות לבסיס, אך בעבר סייענו לבז עם כנף שבורה ובשטחי האש עצרנו פעילות למשך כחודשיים, לאחר שגילינו קינון של עוף דורס מסוג עקב עיטי עד שאחר שהגוזלים פרחו מהקן", מסכם הקצין אריאל את מבצע ההצלה. "זו עבודת קודש לעזור לחיות הבר".

 

לאחר שארגז ההובלה המרופד נפתח. הצביה היססה בתחילה אך לאחר עידוד ודחיפה קלה מצד ליעד הפקח, היא יצאה מהארגז והחלה לרוץ בשטח הפתוח עד שנעלמה לעשרות הנוכחים שהגיעו לצפות באירוע ההשבה.

 

הצביה חוזרת לטבע (צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)
(צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)
 

הצביה חוזרת לטבע (צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)
(צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)

הצביה המבוהלת והפצועה בסיס בא
(צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע)

 

ברשות הטבע והגנים ציינו כי במידה ונמצאה חיית בר פצועה, יש ליצור קשר עם מוקד הסביבה בטל':3639*​.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע
חוזרת לטבע
צילום: הדר ויצמן, צבא הגנה לטבע
מומלצים