שתף קטע נבחר

דיפלומטים זרים מתלוננים: "הבידוק במעבר ארז פולשני ומביך"

נציגים מטעם שגרירויות וקונסוליות התלוננו על אופי הבידוק שנערך להם במעבר ארז בטרם חצייתם לרצועת עזה. הרקע: המקרה שבו נהג הקונסוליה הצרפתית ומאבטחו הבריחו אמל"ח מעזה. גורמים במשרד החוץ: "הנהלים תואמים את האמנות הבינלאומיות"

 

שלושה חודשים לאחר שהותר לפרסום כי נהג של הקונסוליה הצרפתית בירושלים ומאבטחו הואשמו בהברחת נשק מרצועת עזה לגדה המערבית, טוענים עובדי נציגויות רשמיות זרות, שנכנסים לרצועת עזה במסגרת תפקידם, כי הבידוק שנערך להם בידי ישראל במעבר ארז, בטרם חצייתם לרצועה - הוא "פולשני ומביך".

 

פרשת הקונסוליה הצרפתית: העביר מזוודות נשק מעזה, קיבל עשרות אלפי שקלים

לקריאת כתב האישום המלא בפרשה - לחצו כאן

 

יצוין כי נהלי הבידוק בגבול הישראלי של המעבר היחיד שבו מתאפשרת החצייה לשטח רצועת עזה הוחמרו בחודשים האחרונים בעקבות אותה תקרית, שבמסגרתה חשף שב"כ כי רומן פרנק, נהג הקונסוליה הצרפתית שבמזרח ירושלים, נאשם שהבריח כ-70 אקדחים ושני רובי סער שהגיעו לסוחרי אמצעי לחימה ביהודה ושומרון תמורת בצע כסף, תוך שהוא מנצל את הקלות הבידוק המגיעות לרכב הדיפלומטי שבו נהג.

 

 

כחלק מהחמרת הנהלים, רכבים אלה נבדקים בקפידה מאז האירוע, ומוטלות מגבלות שונות לָחוֹצים במעבר, כגון איסור העברת נוזלים או טאבלטים ומחשבים ניידים, אלא אם כן יש למבקשים לעבור אישורים מיוחדים - בדומה לטסים בנמלי תעופה ברחבי העולם.

 

בשנתיים האחרונות ניסה חמאס לנצל את המעבר כדי להבריח, בין היתר, אמצעי לחימה. באחד המקרים, כך לדוגמה, ניצל הארגון חולת סרטן מבוגרת שנכנסה לטיפול בישראל.

 

במעבר ארז עוברים מדי יום כאלף בני אדם - מרביתם פלסטינים חולים או פצועים - וכ-20 אחוזים הם נציגים זרים רשמיים - בהם עובדי קונסוליות ושגרירויות, וכן גופים לא-ממשלתיים בינלאומיים כגון אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים) והסהר האדום.

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

תושב מזרח ירושלים החשוד בהברחת נשק לעזה ()
רומן פרנק
 
פלסטינים ממתינים במעבר ארז. ארכיון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
פלסטינים ממתינים במעבר ארז. ארכיון(צילום: רועי עידן)
 

הדיפלומטים הזרים טוענים כי במערכת הביטחון בישראל החליטו להכלילם על רקע מקרה אחד של עובד הקונסוליה הצרפתית, באופן לא הוגן, לשיטתם, שעה שבמדינות האם שלהם מכבדים את הנציגים הרשמיים של מדינת ישראל במצבים דומים.

 

בין הדיפלומטים שעוברים מדי יום ברצועת עזה נמצאים גם כאלה ששייכים למדינות מערביות שנמצאות ביחסים מצוינים עם ישראל. גורמים במשרד החוץ אישרו כי אכן הגיעו תלונות בנושא מהנציגים הזרים אך לפי בדיקה שנערכה במשרד, נהלי שב"כ על בידוק במעבר תואמים את האמנות הבינלאומיות - כגון שימוש בכלבי הרחה וסריקה חיצונית ותחתית של הרכב, תוך הקפדה שלא להיכנס לתוכו - כנהוג עם רכבים דיפלומטים.

 

עיקר המחאה, לפי גורמים במשרד החוץ, נוגעת לעיכובים הממושכים ו"שתיית הזמן" שהבידוק המוחמר מייצר. כעת מתנהל דיאלוג בין הצדדים בניסיון לפתור את המחלוקת שנוצרה.

 

משב"כ נמסר בתגובה: "רצועת עזה נתונה כידוע לשליטת ארגון הטרור חמאס, ונשקפים ממנה איומי טרור חמורים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה. לנוכח רמת הסיכון הגבוהה השוררת במעבר ארז, כלל האוכלוסיות העוברות במעבר ארז נדרשות לעבור בידוק ביטחוני מחמיר.

 

"לפני מספר חודשים נעצר והועמד לדין עובד קונסוליה זרה, לאחר שניצל את חסינותו והעביר ברכב דיפלומטי אמל"ח רב מרצועת עזה לישראל. אירוע זה המחיש כי גם אוכלוסיית הדיפלומטיים, העוברת באופן תדיר במעבר ארז, עלולה להיות מנוצלת על ידי גורמים עוינים למטרות טרור.

 

"יחודד כי שב"כ הוא הגוף המנחה לבידוק אדם וכבודתו במעבר ארז. אי לכך, ככל שישנן תלונות בדבר יחס שאינו נאות מצד גורמים ביטחוניים במעבר, יש להפנות את הפנייה להתייחסות רשות המעברים".

 

במשרד הביטחון, שאחראי על רשות המעברים, בחרו שלא להתייחס לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים