שתף קטע נבחר

 

נציב הקבילות מזהיר מליקויים במוכנות למלחמה: "תיפלו מהרגליים מהדו"חות"

נציב קבילות החיילים אלוף (מיל') יצחק בריק פרסם את הדו"ח השנתי והאחרון שלו. על מוכנות הצבא למערכה: "מעדיף שלא להשיב". על הפרטת מערך הרפואה: "ייגרם נזק אדיר". ובגזרת הפרט: אלימות פיזית מצד מפקדים, הטרדות מיניות והשפלות בבסיסים וגם: משפט צבאי בתחנת אוטובוס

 

 

נציב קבילות החיילים מציג את הדוח    (צילום: משי בן עמי)

נציב קבילות החיילים מציג את הדוח    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אלוף (מיל') יצחק בריק פרסם הערב (ב') את הדו"ח השנתי והאחרון שלו כנציב קבילות החיילים במשרד הביטחון. בריק יסיים את תפקידו בחודשים הקרובים בתום כהונה בת עשור, ומצביע בדו"ח החמור והפסימי על כשלים מערכתיים בצה"ל שעלולים לבוא לידי ביטוי ברמת המוכנות של הצבא במלחמה הבאה. מהמסמך שמציג בריק מצטיירת תמונה של פער מדאיג בין ההכרזות האופטימיות של צה"ל לבין ממצאי הדו"ח - גוף הביקורת הפומבי השנתי היחיד שיש כיום על צה"ל. מאחר שדו"חות מבקרי מערכת הביטחון מוסתרים מעיני הציבור, אמר בריק לנוכחים: "אם הייתי מקריא לכם מתוך הדו"חות הללו - הייתם נופלים מהרגליים".

 

לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן

 

"יש מסמכים שמגבים את טענותיי ולא רק אמירות ישירות מקצינים בכירים וקצינים בשטח", הבהיר בריק. "יש חוסר בקרה שוטף על תהליכים בצבא, בעיות משמעת ואי-מילוי פקודות. כך למשל, השקיעו שני מיליארד שקלים בימ"חים (יחידות מחסני חירום) אחרי מלחמת לבנון השנייה, אך הפרויקט ננטש". בתשובה לשאלת ynet לגבי רמת המוכנות של צה"ל למלחמה קרובה בדרום - ענה בריק: "אני מעדיף שלא להשיב".

טנק צה
טנק בעוטף עזה. האם צה"ל מוכן למלחמה הבאה? (צילום: AFP)
 

צה
ארכיון(צילום: AFP)

 

"בצה"ל טענו נגדי תמיד שאני מתערב בתחומים לא לי אבל עובדה שבגלל דו"חות שלי טיפלו בימ"חים, בתצפיתניות, בחיילי כיפת ברזל ובבסיסי האימונים המוזנחים בגולן", הוסיף בריק.

 

בממצאיו הצביע הנציב על רמות איכות נמוכות, בעיקר בקרב דרג הפיקוד הזוטר ועד לרמת מפקדי הגדודים, שנובעות לשיטתו משני מהלכים שבוצעו במקביל: קיצור השירות לבנים בארבעה חודשים – שיוביל למחסור ב-6,000 חיילים סדירים בארבע השנים הקרובות, מחציתם תומכי לחימה – וכן קיצוץ ענק של מעל 4,000 אנשי קבע בארבע השנים האחרונות.

 

"מ"פים לא רוצים להתקדם בקבע", אומר הנציב. "קצינים רבים וטובים פורשים בגל צעיר ומח"טים מתלוננים ש'יוצא להם המיץ' להשאיר קצינים טובים. קיצור השירות יצר עומסים גדולים שמרדדים את הסטנדרטים, הביא לחוסר ביצוע ולנזקים שלא יהיה ניתן לתקן".

 

 

 

התפלגות נושאי הקבילה שבוררו בשנת 2017 ()

אמבולנס של צה
אמבולנס צבאי ברמת הגולן. הנציב מזהיר מהפרטת מערך הרפואה בצה"ל(צילום: AP)

 

אלוף (מיל') יצחק בריק, נציב קבילות חיילים, פרסם הערב (יום ב') את הדו"ח השנתי והאחרון שלו, לפני שיסיים את תפקידו בחודשים הקרובים בתום כהונה בת עשור. בדו"ח מצביע אלוף בריק על כשלים מערכתיים בצה"ל, שעלולים לבוא לידי ביטוי ברמת המוכנות של הצבא במלחמה הבאה. הפער בין ההכרזות האופטימיות של צה"ל לבין ממצאיו של נציב קבילות החיילים – גוף הביקורת הפומבי השנתי שיש כיום על צה"ל – מדאיג.

 

"מאחר שדו"חות מבקרי מערבת הביטחון מוסתרים מעיני הציבור", מתריע נציב קבילות החיילים, "הדברים הפחות הטובים בצבא מתרחבים והולכים – וקיימת סכנה ש'יבלעו' את הטוב שנשאר. אני נחשף גם לדו"חות הביקורת הפנימיים במערכת הביטחון", אמר בריק – והוסיף להשמיע באוזני הנוכחים: "אם אקריא לכם מקצת מהם – תיפלו מהרגליים".

 



תוצאות טיפול על-פי כמות קבילות ()

תוצאות טיפול על-פי כמות קבילות ()

 

בדו"ח מתח נקח"ל ביקורת על תופעה שחזרה על עצמה גם לאחר שהתייחס אליה בדו"חותיו הקודמים: השימוש הרב בסמארטפונים בכלל - ובאפליקציית וואטסאפ בפרט - ובמיילים לא מאובטחים "כדרך לניהול שגרת היחידה". עוד אומר בריק: "חיילים ומפקדים מסתערים בתרגילים עם הסמארטפונים ויוצאים איתם לפעילות מבצעית. מחכים שיקרה אסון? הרי חייל עם סמארטפון ליד גדר גבול יכול להביא לאיכון מצד האויב. צריך להפקיד את הסמארטפונים לפני תרגילים או פעילות מבצעית".

 

לדברי אלוף (מיל') בריק, "הנחיות עוברות במיילים בלי שמבוצעת אכיפת ביצוע. זה קורה מהמטכ"ל ומטה. הדברים הללו גורמים לפגיעה חמורה במנהיגות וביכולת הפיקוד".

 

הנציב מזהיר מהפרטת מערך הרפואה: "רופאים יברחו, חיילים ינצלו לרעה"

גם ממערך הרפואה בצה"ל לא חסך נציב קבילות החיילים את שבטו: "יש ירידה במוטיבציה של רופאים וקצינים תומכי לחימה להמשיך בשירות קבע. במצגות של אגף כוח האדם הכול נראה יפה, אבל בשטח מפקדים מתלוננים כי הם לא מצליחים להשאיר את מי שהם רוצים בשירות". בריק סיפר כי בצה"ל קיים סקר פנימי מ-2017 שמצביע על הבעיה הזו, שקיימת גם במערך הקרבי. לדבריו, מפקדי חטיבות התלוננו על כך שהם "צריכים להתפשר על אנשים שלא רוצים להישאר במקום בינוני. זה משבר קשה".

 

על שירותי הרפואה, שעשויים לעבור הפרטה, חזר בריק על המלצתו לבטל את המהלך המסתמן: "ייגרם נזק אדיר. רופאים יברחו וחיילים ינצלו זאת לרעה. במשך שנים הצבא לא השקיע בתקשוב ובתשתיות רפואיות. חיילים יילכו למומחים פרטיים. יש לשקם את חיל הרפואה ולא להפריטו".

 

בדו"ח מתח בריק ביקורת על שגרת אי-הטיפול של לוחמים בכליהם המשוריינים ובנשקם האישי – לאחר אימונים ותעסוקות מבצעיות – בעיקר במערך המילואים: "מפקדי גדודים מוצאים את עצמם מעבירים 60 אחוזים מזמנם בכנסים ובהשתלמויות במקום להדריך ולחנך ביחידתם".

 

נציבות קבילות חיילים ()
 

בשנת 2017 התקבלו בלשכת נציב קבילות החיילים 7,002 קבילות בכתב, לעומת 6,758 בשנת 2016. כ-59% מהקבילות נמצאו מוצדקות. למעלה ממחצית מהקבילות הוגשו על ידי חיילים בשירות חובה, והיתר על ידי חיילים בקבע, במילואים, מועמדים לשירות ועוד.

  

אלימות פיזית מצד מפקד

חייל בשירות החובה הלין על כך שמפקדו, בדרגת סמל-ראשון, נקט כלפיו אלימות פיזית. במסגרת בירור הקבילה ערך מפקד היחידה תחקיר ומצא את טענותיו של החייל מוצדקות. לפיכך, מצא לנכון להעמיד לדין את המפקד ולהדיחו מתפקידו בפלוגה. עוד מצא מפקד היחידה לנכון להפיץ את לקחי האירוע לכלל סגל הפיקוד ביחידה, למניעת הישנותם של מקרים דומים בעתיד.

 

התבטאות בעלת אופי מיני וגזעני של מפקד פלוגה

חייל בשירות חובה הלין על התבטאויות בלתי הולמות של מפקד הפלוגה כלפיו. במהלך בירור הקבילה אישר מפקד הפלוגה כי התבטא כלפי החייל באופן גזעני בשני מקרים שונים. לדבריו, עשה זאת מתוך יחסי הקִירבה השוררים ביניהם. עם זאת, לדבריו, משהבין כי החייל נפגע מדבריו - התנצל לפניו על כך.

 

הנציב כתב כי הוא רואה בחומרה כל התנהלות בעלת אופי גזעני, לא כל שכן כאשר מדובר בהתנהלות של מפקד כלפי פקודו, כאשר המפקד מייצג עבור הפקוד את דמותו של צה"ל כולו, כמי שנמצא בקרבתו במרבית שעות היממה.

 

השפלה בבסיס

חיילת בשירות החובה הלינה על אופן ההתבטאות וההתנהלות כלפיה מצד מפקד המחנה שבו היא משרתת. במסגרת בירור הקבילה מסר מפקד המחנה, כי זמן מה טרם מסדר בוקר מתוכנן שהתה החיילת בפינת העישון הסמוכה למשרדו ושוחחה בטלפון בקול רם, בנוכחותו ובנוכחות יתר החיילים. מפקד המחנה יצא ממשרדו וביקש מכלל הנוכחים להתקדם לעבר רחבת המסדר.

 

לאחר שכלל החיילים עזבו את המקום, נשארה החיילת בפינת העישון והמשיכה בשיחת הטלפון. מפני שהחיילת נשארה במקום על אף בקשתו, התבטא לפניה מפקד המחנה באופן שאינו הולם וביקש ממנה בשנית לעזוב את המקום ולהנמיך את קולה. מפקד המחנה הביע צער על אופן התבטאותו באירוע זה, תוך שציין כי הבין שאל לו, בפרט במסגרת תפקידו, לפגוע בכבודם של חיילי צה"ל.

 

טנק צה
אילוסטרציה(צילום: AP)

 

"תפעילי 'קסמים נשיים'"

קצינה בשירות קבע הלינה על אופן התנהלותם של מפקדיה ביחידה כלפיה בכמה אירועים, ובכלל זה על התבטאויות בלתי הולמות מצד מפקד בדרגת רב-סרן כלפיה. במהלך שיחה בין שני קצינים, הסביר הקצין לקצינה את כלל התמונה העומדת לפני קצין האחזקה שאליו פנתה כדי לקבל סיוע ואת המשימתיות לנגד עיניו, והבין כי הקשר ביניהם לא היה מיטבי.

 

בתגובה אמר הקצין הנקבל לקצינה, כי היא קצינה ביחידה ועליה להפעיל את "קסמיה האישיים". לעומת זאת, הקצינה אמרה שהקצין אמר לה שעליה להפעיל את "קסמיה הנשיים".

 

על יסוד ממצאי בירורו, הנציב מצא פגם באופן התבטאותו של הקצין הנקבל כלפי הקצינה, על רקע הסכסוך אליו נקלעה עם קצין האחזקה, וזאת אף אם הקצין עשה שימוש במילים "תפעילי את קסמייך האישיים" ולא "קסמייך הנשיים". המדובר בהתבטאות פסולה ובלתי הולמת, העלולה אף להתפרש, בנסיבות מסוימות, כהצדקה לשימוש במגדר לצורך קידום הישגים חברתיים או מקצועיים.

 

מפקד פלוגה השליך רימון גז לעבר פינת עישון

אימו של חייל בשירות החובה הלינה על אופן התנהלותו והתבטאותו של מפקד פלוגתו של בנה כלפיו. במסגרת בירור הקבילה עלה, כי מפקד הפלוגה זרק רימון גז, שנפסל לשימוש, אל עבר פינת העישון במתחם המשרדים הפלוגתי. כתוצאה מכך התלקח הרימון באופן חלקי, אך לא גרם לנזק או לנפגעים. מפקד הפלוגה ציין, כי הוא מבין את טעותו ואת ההשלכות הבטיחותיות של אופן התנהלותו הפיקודית.

 

הנציב מצא פגם באופן התנהלותו והתבטאותו של מפקד הפלוגה כלפי החייל. הנציב הוסיף כי על המפקד לשמש דוגמה ומופת לפקודיו ולהשתמש בכלים הפיקודיים העומדים לרשותו בהתאם לפקודות הצבא.

 

אין שש שעות הפרדה בין בשר לחלב

חייל בשירות החובה הלין על כך שהמפקדים בבסיס הכליאה שבו שהה לא הקפידו על מרווח הזמנים הנדרש בין תום ארוחת הצהריים הבשרית לבין תחילת ארוחת הערב החלבית - כלומר: פחות משש שעות - דבר אשר אינו עולה בקנה אחד עם ההלכה וכקבוע בפקודות הצבא בנושא זה.

 

מבירור שערכה סגנית מפקד בסיס הכליאה נמצא, כי משפנה החייל למפקד המחלקה בנושא מרווח הזמנים בין הארוחות, הבעיה טופלה. לצד זאת עלה, כי קיימים מקרים חריגים שבהם הארוחות בבסיס הכליאה מתקיימות באיחור, באופן המשפיע על מרווח השעות בין הארוחות.

 

משפט צבאי בתחנת אוטובוס

ואיפה מתקיים הליך שיפוטי בצה"ל? אביו של קצין הלין על כך שמפקד יחידתו לשעבר העמיד אותו לדין משמעתי בתחנת אוטובוס.

 

בירור הקבילה העלה, כי במהלך תקופת שירותו של הקצין ביחידה הוא הביע את חוסר רצונו לשרת בה וכן התנהל באופן שאינו מצופה מקצין. לפיכך, קיימו עמו מפקדיו מספר רב של שיחות בנושא. בהמשך לכך, מפקד היחידה הורה לקצין להגיע למשרדו לאחר שיצא מהבסיס ללא אישור. משהבין מפקד היחידה שהקצין נמצא בתחנת ההסעה מחוץ לבסיס, הגיע לתחנה והעמיד את הקצין במקום לדין משמעתי.

 

מפקד היחידה שלל את הטענה כי השפיל את הקצין והבהיר, כי הליך הדין המשמעתי נעשה בהתאם לסמכותו, בנוכחות נגד מהיחידה, כאשר שאר הנוכחים באזור הורחקו. מפקד החטיבה מסר, כי מצא פגם בעצם החלטתו של מפקד היחידה להעמיד את הקצין לדין משמעתי בתחנת ההסעה, ועל כן מצא לנכון להעיר לו על כך.

 

תקציר תגובת צה"ל

מצה"ל נמסר בתגובה על הדו"ח, כי "בצה"ל לא מזוהה מגמה של ירידה ברצון הקצינים לשירות קבע ארוך במערך הקרבי ולאוכלוסיית הקבע הראשוני בלחימה. בנוסף, בשנת 2017 שיעור מאריכי שירות הקבע בחתימה שנייה עלה ב-7% בהשוואה לשנים קודמות בקרב עתודאים טכנולוגיים, לצד העלייה בחתימה בכלל המערכים.

 

לקריאת התגובה המלאה של צה"ל על דוח נציב קבילות החיילים - לחצו כאן

 

"המהלך לקיצור שירות הגברים, אינו פוגע ביכולותיו של צה"ל בעקבות הערכות מקדימה נכונה ויישום מספר פתרונות חלופיים כמו הארכת משכי חתימת הקבע ביציאה לקצונה, וכן מתן מענה תקציבי המאפשר התמודדות עם קיצור השירות. כמו כן, נציין כי בביקורים שנערכו בבסיסים השונים ובשיחות עם המפקדים עולה כי גם בהינתן קיצור השירות, המפקדים מפגינים שביעות רצון רבה מהפתרונות שנמצאו, אשר מונעים פגיעה בכשירות היחידות ואף מועילים להם.

 

"צה"ל רואה חשיבות רבה בשילוב בני המיעוטים בשורותיו, מעודד יציאה לפיקוד ולקצונה של חיילים בני המיעוטים ופועל לקידום הנושא באופן שוטף. במערך הקרבי, ניתן להתרשם כי בגיוסים האחרונים מסתמנת בלימה במגמת הירידה בנתוני הגיוס של בני המיעוטים, ואף עלייה בחלק מהמערכים.

 

"צה"ל מברך על מגמת הירידה החדה במספר הקבילות בתחום יחסי מפקד פקוד. ניכר כי תוכנית החניכה, ההכשרה והשיח הפיקודי, בין היתר בהכשרות הפיקוד, תורמים באופן משמעותי לירידה מבורכת זו.

 

הביקורות והטיפולים הנדרשים לכלל סוגי האמל"ח בצה"ל, ובכלל זה כלי רק"ם ורכב, מעוגנים בפקודות ומופצים לכלל הגורמים הרלוונטים. צה"ל ימשיך לבצע את הפעילות הנדרשת, לרבות במסגרת ביקורות פתע וביקורות מתוכננות, כנסים מקצועיים, ולפעול להעלאת מודעות היחידות לצורך בשיפור כשירות האמל"ח.

 

"צה"ל רואה חשיבות רבה במתן שירותי רפואה איכותיים וזמינים למשרתיו ופועל באופן שוטף לשיפור השירות. יתרה מכך, צה"ל זיהה את האתגר בתחום רפואת השגרה מבעוד מועד, לאור זאת הוקמה ועדה מיוחדת בראשות פרופסור איציק שפירא שנועדה לבחון את הצרכים והפערים והמליצה על שורה של המלצות שמימושן יתרום למהפכה חיובית של ממש בטיפול הרפואי הניתן בצה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טנק בעוטף עזה. האם צה"ל מוכן למלחמה?
צילום: AFP
מומלצים