שתף קטע נבחר

סערת "משיח בכיכר": המשטרה הדפה מפגינות שביקשו להיכנס למתחם הגברים

כ-150 מפגינים, בעיקר נשים, הגיעו לכיכר רבין בתל אביב ומחו על העצרת של הזרם המשיחי בחב"ד שבה מופרדות נשים מגברים. המשטרה הודיעה כי הם "מפירים את הסדר הציבורי" והדפה אותם. בית המשפט חייב את עיריית תל אביב לקיים את האירוע

 

 

 

 

עימותים קדמו הערב (יום ב') לעצרת "משיח בכיכר", האירוע השנוי במחלוקת שבו מופרדות נשים מגברים, בשל מחאה של נשים שניסו להיכנס למתחם הגברים הסגור בפניהן. כ-150 איש, רובם נשים, הגיעו למחות על ההפרדה המגדרית באירוע שמתקיים בכיכר רבין בתל אביב. המשטרה החלה להדוף בכוח את המפגינות, לאחר שטענה כי הן "מפירות את הסדר הציבורי". המפגינות צעקו "דם אישה אינו שונה". חלק מהנשים הצליחו לעבור את המחיצה לאזור של הגברים. חסידיו של הרבי מלובביץ' עורכים את האירוע לכבודו תחת הכותרת "אמונה, שמחה, גאולה". בין היתר יופיעו בו אריאל זילבר ומקהלת ילדים.

 

יעל שרר, פעילה חברתית ופמיניסטית שנפגעה בפניה במהלך העימות עם השוטרים סיפרה כי "בית המשפט קבע שנוכל להיכנס למתחם והמשטרה מנעה זאת מאיתנו בכוח. לא באתי עם שלטים, באתי להיכנס וקיבלתי אגרוף מאחד השוטרים. הם הפילו אותי על המתקן של התל-אופן. כואב לי ואני נוסעת לבית החולים".

 

סיוון מיטס מלר מתל אביב אמרה: "באתי להשתתף באירוע ואמרו לי שיש הפרדה אבל לא מפוקחת. עמדנו בכיכר, בצד של הגברים, ובאיזשהו שלב הגיע שוטר ואמר לנו לצאת החוצה. שאלנו אם הוא עושה בידוק גם לגברים והוא ענה שכן. אחרי שיצאנו הוא אמר לנו ללכת לעזרת הנשים".

 

ציפי ברנד, חברת מועצת עיריית תל אביב ומתמודדת לראשות העיר מחתה: "מה שקורה פה זו סיטואציה בלתי אפשרית. משטרת ישראל פועלת בניגוד החלטת בית המשפט. יש נשים שהוצאו בכוח, המשטרה יוצרת טבעת. זו שערורייה ובעיקר נשים נמצאות פה בכדי למחות, איפה ראש העיר והגברים?".


הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

 

אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

הפגנה מול אירוע משיח בכיכר (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

 

מוקדם יותר היום התקיים דיון בוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת בנושא התרחבות תופעת הדרת נשים ודרכי טיפול. יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) אמרה כי "הטפטוף הפך למבול. אנחנו תחת מתקפה שחותרת להדרת נשים מהמרחב הציבורי ומנסה להתפשט, אוטונומיה של קבוצות לא יכולה לחרוג מכללי המדינה ומהנורמות שהנהגנו שנים רבות. המרחב הציבורי כולו שייך לנשים - לא רק מה ש'סימנו' לנו".

 

עו"ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה בשדולת הנשים, אמרה בדיון: "אנו רואות בדאגה כיצד הדרת נשים, דרישות צניעות והפרדה מגדרית מתרחבות במהירות ומאיימות להפוך לנורמה בחברה הישראלית. מה שנורא במיוחד בעינינו זו הנורמליזציה של ההדרה, המלווה בתחושה של ליקוי מאורות מוחלט. המצב הנוכחי הוא שמי שדורשים את השוויון הם אלה שמצטיירים כבעייתים ומפלים. אנחנו כאן כדי להזכיר שנפרד לא יכול להיות שווה. הפרדה זה דבר משפיל, וכל דרישה להפריד קבוצה מוחלשת אחת מהקבוצה החזקה היא מתכון בטוח להפליה ולפגיעה בזכויות".

"אנחנו תחת מתקפת הדרת נשים", ח"כ עאידה תומא סלימאן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אנחנו תחת מתקפת הדרת נשים", ח"כ עאידה תומא סלימאן(צילום: גיל יוחנן)

הזמנה של האירוע של חב
ההזמנה לאירוע

 

 

 

 

כזכור, בית המשפט המחוזי בתל אביב מתח אתמול ביקורת על התנהלותה של עיריית תל אביב-יפו, שהודיעה כי היא אינה מתירה לקיים את העצרת המיועדת למגזר החרדי. זאת לאחר שלקראת העצרת התברר בעירייה כי לנשים הוקצה אזור ישיבה נפרד, ובעקבות כך פנו ארגוני נשים וחברי מועצת העיר לראש העיר רון חולדאי בדרישה שיפעל לביטול האירוע. לאחר שהשופט קובי ורדי ציין כי "האירוע צריך להתקיים", העירייה חזרה בה מדרישתה לביטול האירוע.

 

הדיון בבית המשפט התקיים בעקבות עתירת האגודה "למען הגאולה האמיתית והשלמה", המזוהה עם זרם משיחי קיצוני בחב"ד. בעתירה נטען כי כבר בחודש מרס הוגשה בקשה מסודרת לעירייה לקיים את האירוע תוך שמצוין במפורש שהוא בהפרדה מלאה. כמו כן נטען שיום לאחר מכן האירוע אושר. לאחר החלטת בית המשפט הודיעה עיריית תל אביב-יפו כי לא תאפשר בעתיד לקיים אירועים נוספים בהפרדה מגדרית בשטחה.

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
העימותים בכניסה למתחם
צילום: יריב כץ
מומלצים