שתף קטע נבחר

וויליאם על הסכסוך הישראלי-פלסטיני: "מצפה לפגוש את שני הצדדים"

לאחר הביקור ב"יד ושם", נועד הדוכס מקיימברידג' עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה. לאחר מכן המשיך לבית הנשיא בירושלים. ריבלין: "אמור לאבו מאזן שבניית אמון היא הצעד הראשון בדרך לסיום הטרגדיה בין שני העמים". וויליאם: "מקווה שהשלום ישרור באזור"

 

 

הנסיך וויליאם, הדוכס מקיימברידג', שהחל הבוקר (ג') את ביקורו ב"יד ושם", נפגש בצהריים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה ולאחר מכן הגיע לבית הנשיא בירושלים - שם הוא קיים פגישה עם ראובן (רובי) ריבלין.

 

ריבלין פנה לנסיך בפגישתם - ואמר: "הוד מלכותו, ברצוני לספר לך שנולדתי ב-9 בספטמבר 1939 כנתין בריטי. הצהרת בלפור למעשה סייעה להקמת מדינת ישראל ולהביא לכלל מציאות את העובדה שהעם היהודי חייב לחזור למולדתו ושאנחנו נוכל לחלוק את המדינה עם כל האנשים שחיים כאן ועם כל העמים".

 

ראובן ריבלין עם הנסיך וויליאם (צילום: עמית שאבי)
ראובן ריבלין עם הנסיך וויליאם(צילום: עמית שאבי)
 

"אנחנו מעריכים את בריטניה ואת ממשלתה", הוסיף ריבלין. "יש לכם מערכת משפט מצוינת. מכיוון שאימצנו את המערכת המשפטית שהותרתם לנו ואנחנו מעריכים מאוד את הקשר בין שני העמים ושתי המדינות, את שיתוף הפעולה, את הסחר בין שתי מדינות והידידות. הדבר היחיד שלא אימצנו, למרות שרצינו, זו היכולת שתהיה לנו ליגת כדורגל מהמעלה הראשונה ולמרבה הצער זה לא קרה. אנחנו עדיין מנסים".

 

נשיא המדינה המשיך ואמר כי הוא "שמח מאוד" שהדוכס מקיימברידג' עתיד להיפגש עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן: "שלח לו מסר של שלום. אמור לו שהגיעה העת שנוכל למצוא יחד דרך לבנות אמון. זה הצעד הראשון שעלינו לנקוט כדי לסיים את הטרגדיה בין שני העמים, שנמשכת כבר 120 שנים".

 

הנסיך וויליאם השיב לריבלין: "אני מעריך מאוד את קבלת הפנים החמה כאן בישראל. אני מנסה להבין את התרבות הישראלית; ביקרתי ב'יד ושם' וחשבתי שיש לי ידע רב על הזוועות שקרו ליהודים במלחמת העולם השנייה. הייתי רוצה לדעת הרבה יותר על האזור ואני מקווה מאוד שהשלום ישרור בו. אני חושב שהביקור יהיה מעניין מאוד עבורי ואני מצפה בכיליון עיניים לפגוש את שני הצדדים".

 

טרם הפגישה עם ריבלין, התארח וויליאם במעון ראש הממשלה בירושלים. במסגרת הפגישה עם נתניהו ורעייתו, נפגש וויליאם עם צאצאיהם של חיימקי ורחל כהן, שניצלו בתקופה השואה על-ידי הנסיכה אליס, סבתא רבתא של הדוכס מקיימברידג'. חיימקי כהן היה יהודי וחבר הפרלמנט לשעבר, מטריקלה (Tricala) שבצפון יוון. נתניהו ורעייתו העניקו לדוכס מקייברידג' "תעודת חסידת אומות העולם" (רפליקה) על-שם הנסיכה אליס. התואר הוענק לנסיכה אליס בשנת 1993.

 

בשעה 10:15 החל ביקורו של הנסיך ביד ושם בירושלים, הוא נפגש עם ניצולי שואה והניח זר באוהל "יזכור". במהלך ביקורו ב"יד ושם", סקר וויליאם את מיצג הנעליים באנדרטת השואה, שנלקחו מיהודים שנשלחו להשמדה במחנות בתקופת מלחמת העולם השנייה - וכינה אותו "מבעית" וכי "לא ניתן לאמוד את עוצמת הזוועה".

 

בנימין נתניהו, שרה נתניהו והנסיך וויליאם (צילום: קונטקט)
(צילום: קונטקט)

בנימין נתניהו, שרה נתניהו והנסיך וויליאם (צילום: חיים צח/ לע
(צילום: חיים צח/ לע"מ)

בנימין נתניהו, שרה נתניהו והנסיך וויליאם (צילום: חיים צח/ לע
(צילום: חיים צח/ לע"מ)

בנימין נתניהו, שרה נתניהו והנסיך וויליאם (צילום: חיים צח/ לע
(צילום: חיים צח/ לע"מ)



הנסיך וויליאם מבקר ביד ושם (צילום: הלל מאיר/ TPS)
(צילום: הלל מאיר/ TPS)

הנסיך וויליאם מבקר ביד ושם (צילום: הלל מאיר/ TPS)
(צילום: הלל מאיר/ TPS)

הנסיך וויליאם מבקר ביד ושם (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אחר הצהריים יגיע הנסיך למגרש ביפו, וישתתף במשחק כדורגל בין ילדים יהודים וערבים מטעם מרכז פרס לשלום וחדשנות וארגון שער לשוויון. לאחר ביקור במרכז העיר תל אביב ביחד עם ראש העיר רון חולדאי, יקיים הנסיך קבלת פנים במעון השגריר הבריטי ברמת גן בהשתתפות 350 מוזמנים. הנסיך יברך את המשתתפים ודבריו ישודרו בין היתר בשידור חי ב-BBC.

 

מחר יסייר הנסיך בשדרות רוטשילד בתל אביב וייפגש שם עם זוכת האירוויזיון נטע ברזילי. אחר כך יבקר וויליאם במוזיאון בית העיר - שם ייפגש עם נציגים של חברות סטארט-אפ ויצפה בתצוגת חדשנות ישראלית. הוא ייפגש גם עם חבורה של צעירים ישראלים, יהודים וערבים, שמעורבים בתחומי נוער, חברה וסביבה.

 

מחר אחרי הצהריים, תוכנית הביקור תעבור כהגדרת הבריטים ל"שטחים הפלסטיניים הכבושים". הנסיך ייסע לרמאללה, שם ייפגש עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הוא ישתתף באירוע שמתמקד בקהילות הפליטים, וינצל את ההזדמנות לחגוג את התרבות הפלסטינית, מוזיקה ואוכל, והזדמנות להיפגש עם צעירים פלסטינים. בערב יישא נאום מסכם בקבלת הפנים בביתו של הקונסול האמריקני בירושלים.

 

 
לו

 

יום חמישי צפוי להיות היום השנוי במחלוקת: בהודעת ארמון קנזינגטון נכתב כי "התוכנית של היום בשטחים הפלסטיניים הכבושים תחל בסקירה קצרה על ההיסטוריה והגיאוגרפיה של העיר העתיקה בירושלים מנקודת תצפית בהר הזיתים". הנסיך ייסע דרך קצרה מכנסיית מריה מגדלנה - שם יפקוד את קבר הסבתא-רבתא שלו, אליס פון באטנברג. היא זכתה לתואר חסידת אומות העולם לאחר שהצילה משפחה יהודית-יוונית בתקופת השואה. הנסיך יגיע גם לכותל המערבי ללא ליווי ישראלי.

 

הנסיך וויליאם נחת אמש בנמל התעופה בן גוריון עם מטוס של חיל האוויר המלכותי. בכך הפך הנסיך לבן המלוכה הבריטי הראשון שעורך ביקור רשמי בישראל. בציוץ של ארמון קנזינגטון, נראה הנסיך יורד מהמטוס, ובצמוד לתמונה נכתב בעברית: "הנסיך וויליאם נוחת בישראל, לביקור הרשמי הראשון של בן משפחת המלוכה הבריטית". את פניו של הנסיך קיבלו שר התיירות יריב לוין וח"כ אמיר אוחנה.

 

 

לאחר יציאת פמלייתו של הנסיך וויליאם למלון המלך דוד בירושלים, אמר השר לוין כי "בירכתי את הנסיך על הגעתו לישראל ואמרתי לו שאין זמן יותר טוב להיות בארץ הקודש מאשר בזמן המונדיאל כי זה יגביר את הסיכויים של אנגליה לזכות בגביע. אני מאוד מקווה שהוא ייהנה מכל דקה פה. לראשונה נפרץ המחסום שבית המלוכה הבריטי לא מגיע לישראל". הנסיך הודה לשר לוין על קבלת הפנים והתעניין האם הכדורגל בישראל הוא ענף פופולארי. השר לוין ענה בחיוב וביקש שהארי קיין יצטרף לנבחרת. הנסיך סירב בחיוך.

 

ח"כ אוחנה בירך אף הוא את הנסיך: "הוד מעלתו, בשם הכנסת אני מתכבד לקבל אותך בבית הלאומי של העם היהודי. ברוך הבא לישראל! וסחתין על המשחק". למשמע הסיומת, הנסיך וויליאם חייך, צחק והשיב לו כי הוא שמח לשמוע שעוקבים אחרי נבחרתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
הנסיך וויליאם והנשיא ריבלין
צילום: עמית שאבי
מומלצים