שתף קטע נבחר

חמינאי בהצהרה ראשונה נגד המפגינים בטהרן

המנהיג העליון של איראן הורה למערכת המשפט להתעמת עם מי ש"משבש את הביטחון הכלכלי". יועצו, בכיר במשמרות המהפכה: "ישראל השטן מנסה להחליש את איראן. חובת האזרחים לעזור לנטרל את המלחמה הכלכלית של האויב". ברקע: קריאות המפגינים להפסיק להעביר כסף לעזה וללבנון

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי תקף בצהריים (יום ג') במרומז את המפגינים ששיתקו השבוע את הבזאר של טהרן ויצאו להפגנות בבירה ובערים נוספות על רקע המצב הכלכלי הקשה במדינה. חמינאי אמר כי מערכת המשפט של איראן "חייבת להתעמת עם מי שפוגעים בביטחון הכלכלי".

 

"האווירה הדרושה לעבודה, לחיים ולפרנסה של האנשים חייבת להיות בטוחה", אמר חמינאי בפגישה עם אנשי מערכת המשפט, כך דווח באתר הרשמי שלו. "מערכת המשפט חייבת להתעמת עם מי שמערערים את הביטחון הכלכלי".

 

 

שעה קלה לפני כן קרא מפקד משמרות המהפכה לשעבר, הגנרל יחיא רחים-ספאווי, לאזרחים האיראנים לגלות אורך רוח. רחים-ספאווי, המכהן כיום כיועץ הצבאי הבכיר של המנהיג העליון חמינאי, אמר לאזרחים כי "מחובתם" לעזור לממשלה להתגבר על הבעיות הכלכליות. הוא הדגיש כי "המשולש השטני" של ארה"ב, ישראל וסעודיה מנסה להחליש את איראן.

 

סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי רחים-ספאווי אמר: "חובתנו לפעול יחד כדי לעזור לממשלה המכובדת ולשלוחותיה השונות לפתור את הבעיות הכלכליות. אנחנו חייבים לנטרל את תוכניותיו של האויב לנהל מלחמה כלכלית ומבצעים פסיכולוגיים נגדנו".

מפגינים על המצב הכלכלי ב איראן טהרן ליד הבזאר הגדול (צילום: EPA)
מפגינים בטהרן, השבוע. המטבע האיראני בקריסה(צילום: EPA)
דבריו של רחים-ספאווי באים כשברקע דבריו של גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אתמול, שלפיהם וושינגטון הורתה לבעלות בריתה להפסיק לייבא מוצרי נפט מאיראן החל מנובמבר הקרוב. גורם בכיר במשרד הנפט האיראני אמר הבוקר בתגובה כי ניתוק תעשיית הנפט האיראנית מהשוק העולמי אינו יכול להיעשות בקלות ובתוך חודשים אחדים כפי שמקווה ארה"ב. "ייצוא הנפט של איראן עומד על 2.5 מיליון חביות ביום, ואי אפשר לחסל כמות כזאת בתוך כמה חודשים", טען.

 

הגורם האמריקני שחשף אמש את מאמציו של ממשל טראמפ להוביל חרם נפט על איראן אמר כי ארה"ב אינה מתכוונת לפטור בעלות ברית קרובות שלה מחרם כזה על איראן. בעלות ברית חשובות של ארה"ב שמייבאות כמויות עצומות של נפט מאיראן הן למשל הודו ודרום קוריאה. גם יפן וטורקיה מייבאות כמות גדולה של נפט מאיראן. היבואנית הגדולה ביותר של נפט מאיראן בשנה שעברה הייתה סין.

מפגינים על המצב הכלכלי ב איראן טהרן ליד הבזאר הגדול (צילום: EPA)
הסנקציות רק יחריפו את המצב. איראנים מוחים על מצב הכלכלה, שלשום(צילום: EPA)

ביום שני השבוע הגיעו מאיראן דיווחים על שביתת סוחרים בבזאר הגדול בטהרן והפגנות מחאה שנערכו שם על רקע הצניחה החדה בערך המטבע האיראני והמצב הכלכלי הקשה בכללותו. המצב הזה צפוי רק להחמיר בעקבות הודעת טראמפ על פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן ועל החזרת הסנקציות האמריקניות הקשות על הרפובליקה האיסלאמית. בעקבות ההודעה על חידוש הסנקציות האמריקניות נאלצו חברות גדולות רבות להודיע כי הן מפסיקות לפעול באיראן, מחשש שבשל פעילותן בה הן ייענשו באופן שיפגע בפעילותן בשוק האמריקני.

 

לפי דיווחים מאיראן, מפגינים איראנים קראו שלשום בין השאר "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן" – כשכוונתם היא שבמקום להשקיע כסף בלחימה בעזה, בסוריה או בלבנון – על המשטר לנתב את הכסף לאזרחים האיראנים. אתמול דווח שוב על מחאה – אבל בהיקף קטן יותר.

חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
הנשיא רוחאני "הרגיע": "יהיו לכם שמן וסוכר"(צילום: רויטרס)

נשיא איראן חסן רוחאני טען אתמול בנאום הרגעה לאזרחי איראן כי ממשלת איראן מסוגלת לעמוד בלחץ הכלכלי שמופעל על המדינה בשל הסנקציות האמריקניות. "אפילו במקרה הגרוע ביותר, אני מבטיח לכם שיהיה מענה לצרכים הבסיסיים של האיראנים. יש לנו מספיק סוכר, חיטה ושמן לבישול. יש לנו מספיק מטבע חוץ להזרים לשוק", אמר רוחאני בנאום ששודר בטלוויזיה.

 

איום הסנקציות האמריקני פוגע אנושות בערך הריאל האיראני, ואתמול הוא ירד לשפל של 90 אלף תמורת דולר אחד לעומת 87 אלף שלשום ו-75.5 אלף ביום חמישי. בסוף השנה שעברה היה ערך הריאל 42,890 לדולר. איראן נערכת לחזרת הסנקציות האמריקניות בשני סבבים, באוגוסט ובנובמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חמינאי. אזהרה למוחים
צילום: רויטרס
מומלצים