שתף קטע נבחר

מבצע סיוע הומניטרי ישראלי לפליטי המלחמה בגולן הסורי: "לא נאפשר להם לעבור"

הלילה העביר צה"ל מאות טונות של מזון, תרופות, ביגוד ואוהלים בארבעה מוקדים במקביל למחנות הפליטים הסוריים. כ-120 אלף נמלטו מבתיהם בעקבות המתקפה של צבא אסד על דרעא וזרם הפליטים נמשך. בצה"ל הבהירו כי לא ייאפשרו מעבר סורים לשטח ישראל

 

 

לנוכח הלחימה המתגברת בדרום סוריה ובריחת פליטים לאזור גבול ישראל וירדן העביר הלילה (יום ו') צה"ל סיוע הומניטרי שבמסגרתו העביר לגולן הסורי. כ-300 אוהלים, 13 טונות מזון, 15 טונות מזון לתינוקות, שלושה משטחים של ציוד רפואי ותרופות ו-30 טונות של ביגוד והנעלה הועברו במבצע לילי מיוחד ובארבעה מוקדים במקביל. בצה"ל אומרים כי לא ייאפשרו מעבר סורים נמלטים לשטח הארץ, "צה"ל ימשיך לעמוד על האינטרסים הביטחוניים של ישראל". שר הביטחון אביגדור ליברמן צייץ בצהריים: "כמו תמיד נהיה מוכנים להעמיד כל סיוע הומניטרי לאזרחים נשים וילדים, אך לא נקבל אף פליט סורי בשטחנו".

 מבצע לילי של צה
הסיוע הצה"לי שהועבר. טונות של מזון, בריאות, תרופות, ביגוד ואוהלים(צילום: דובר צה"ל)

מפה זרם פליטים מ דרעא נטישה אזרחים עיר ב עקבות תקיפה צבא אסד ב סוריה ()

 מבצע לילי של צה
(צילום: דובר צה"ל)

ארגון זכויות האדם הסורי מסר כי יותר מ-120 אלף איש נמלטו מבתיהם באזור דרעא מאז החלה המתקפה של צבא אסד. אבו ג'יהאד, גורם אופוזיציה מקומי, אמר כי אם המצב יימשך - אנשים יתקרבו לגבולות ירדן וישראל. מצה"ל נמסר כי הוא עוקב אחר המתרחש בדרום סוריה וערוכים למגוון תרחישים, בהם גם המשך הענקת הסיוע ההומניטרי לסורים הנמלטים.

 

מצה"ל נמסר כי הסיוע הייעודי הועבר למחנות הסוריים בדרום ובמרכז רמת הגולן הסורית. במחנות אלו, הממוקמים בסמוך לגבול, נמצאים כמה אלפי סורים החיים בתנאים ירודים ללא גישה למים, חשמל, מקורות מזון או מצרכים בסיסיים. בימים האחרונים זוהתה עלייה בהיקף הסורים השוהים במחנות. שר הביטחון אמר: "אנחנו עוקבים מקרוב אחר הנעשה בדרום סוריה. נקפיד על שמירת האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל". 

 

 

 מבצע לילי של צה
צה"ל מעביר את הסיוע למחנות הפליטים בסוריה(צילום: דובר צה"ל)

 מבצע לילי של צה
(צילום: דובר צה"ל)

צה"ל אמר כי הוא מקיים מזה כמה שנים, כמחווה של רצון טוב, מדיניות של הגשת סיוע הומניטרי מציל חיים במסגרת פעילות מינהלת "שכנות טובה" לצד אי-התערבות בלחימה הפנימית במדינה. "פעילותה של המינהלת מקבלת בימים אלו משנה תוקף לאור מצבם הקשה של בני המקום, תושבי רמת הגולן הסורית".

  

 

בשעה 12:00 בצהריים אמורה להסתיים הפסקת אש בלחימה במחוז דרעא שבדרום סוריה שעליה דווח בחצות. הפסקת אש זמנית זו שהושגה בהסכמת המורדים מצבא סוריה החופשי ורוסיה לא תשנה בהרבה את המצב העגום ואת הדיווחים על זרם פליטי המלחמה. לפי נתונים שפורסמו אמש על ידי האו"ם, באזור דרעא יש כ-66 אלף פליטים שעשו את דרכם לכיוון הגבול עם ירדן, ועוד אלפים נוספים שברחו לכיוון מערב ולגבול עם ישראל ברמת הגולן.

 

"אל ג'זירה" מציינים כי שגופי הסיוע הפועלים בשטח מדווחים על כמות פליטים גדולה בהרבה הסובלת ממחסור במזון ובתרופות. לפי הדיווח, חלקם ברחו כאמור לקוניטרה שבגולן הסורי. לאחר שירדן הודיעה שלא תקלוט פליטים, פנה האו"ם וביקש ממנה לפתוח את הגבול. 

 

יותר מ-120 אלף בני אדם נאלצו להימלט מאזור דרום-מערב סוריה לאחר שצבא אסד פתח במבצע לשחרור האזור הקרוב לגבול עם ירדן ורמת הגולן. לפי ארגון זכויות אדם סורי, עשרות אלפים מהפליטים התכנסו בגבול סוריה-ירדן וכמה אלפים נמלטו לעבר הגבול עם רמת הגולן. ראש הארגון, רמי עבד אל-רחמן, אמר כי חלק קטן מהפליטים עברו לשטחים שבשלטון אסד.

מחנה הפליטים של אזרחי דרעא ברמת הגולן הסורית (צילום: AFP)
מחנה פליטים באזור דרעא שבדרום סוריה(צילום: AFP)

אזרחים עוזבים את בתיהם בעיר דרעא (צילום: AFP)
תושבים בורחים מאזור דרעא(צילום: AFP)

אזרחים עוזבים את בתיהם בעיר דרעא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אזרחים עוזבים את בתיהם בעיר דרעא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תושבים בורחים מ דרעא דרום סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נציג האו"ם לסוריה, יאן איגלנד, ציין כי שיירות הסיוע מירדן לדרום המדינה הופסקו בעקבות הקרבות הרבים באזור: "עוצמת הלחימה וריבוי הקרבות לא מאפשרים מעבר בטוח וחלק של שיירות הסיוע מירדן לאזורים המוכים בדרעא". 650 אלף פליטי שנות המלחמה בסוריה חיים בירדן. שר החוץ הירדני, איימן אל-ספדי, אמר כי ארצנו "הגיעה למקסימום יכולת לקלוט פליטים. על מדינות העולם לפעול יחד במאמץ משותף כדי להבטיח שהפליטים הללו יקבלו את כל מה שהם צריכים לקבל בתוך המדינה שלהם". עם זאת הוא ציין כי ירדן ממשיכה במאמציה הדיפלומטיים להחזיר את הפסקת האש באזור דרעא ובדרום סוריה.

 

דרעא חוותה אתמול יום קרב קשה במסגרת המאמץ של הנשיא בשאר אסד להשיב את השליטה בדרום המדינה. בשני מקרים אף דווח על "מקרי טבח שעלו בחייהם של עשרות אזרחים, ביניהם של תינוקות וילדים". המתקפה של צבא אסד, בגיבוי תקיפות מהאוויר והפגזות ארטילריה, גבתה את חייהם של 96 אזרחים מיום שלישי שעבר (19 ביוני), 49 מתוכם ברביעי ובחמישי.


תושבים בורחים מ דרעא דרום סוריה (צילום: AFP)
התושבים עוזבים את אזור הלחימה. 96 אזרחים נהרגו בתקיפות של צבא אסד בדרעא(צילום: AFP)

פליטים יוצאים מאזור דרעא לקבלת סיוע הומניטרי ()

פליטים יוצאים מאזור דרעא לקבלת סיוע הומניטרי ()

לפי ארגון זכויות האדם העוקב אחר הנעשה בסוריה, נהרגו גם 67 לוחמי צבא אסד ותומכיו ו-54 מורדים. הצבא הסורי הצליח לכבוש כפרים צפונית-מזרחית לדרעא ובימים האחרונים הורחבה הלחימה לפרברי העיר. "אי אפשר אפילו לספור את כמות התקיפות האוויריות", אמר עבדאללה מחאמיד מכוחות המורדים בדרעא: "הבית רועד סביבנו".

 

בכלי תקשורת של חיזבאללה דווח כי צבא סוריה הצליח להשתלט על העיירה אל-חראק, צפונית מזרחית לדרעא, אולם בארגון זכויות האדם הסורי אומרים שהלחימה עוד נמשכת באזור זה. גורם רשמי בכוחות המורדים אמר שצבא אסד מעוניין לפצל לשניים את מעוזי המורדים, ולשם כך תקף בסיס סמוך לגבול ירדן: "הם מעוניינים לפצל את האזור הכפרי שממערב לדרעא מהעיר עצמה וכן את האזור הכפרי שממזרח לעיר. בעזרת אללה, הלוחמים מגלים כושר עמידה והמשטר לא הצליח להתקדם", מסר דובר של המורדים, אבו שיימה.

תקיפת צבא סוריה בדרעא, סוריה (צילום: AFP)
התקיפות של צבא אסד בדרעא(צילום: AFP)

תקיפת צבא סוריה בדרעא, סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סוריה דרעא פליטים סורים בורחים מלחמת אזרחים לעבר רמת הגולן ישראל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
צבא סוריה הפצצות אזור דרעא (צילום: AP)
ההריסות באזור הלחימה(צילום: AP)

צבא סוריה הפצצות אזור דרעא (צילום: AP)
(צילום: AP)

הריסות בעיר דרעא (צילום: AP)
מחלצים אזרחים מההריסות באזור דרעא(צילום: AP)

חוקר סורי אמר לאל ג'זירה כי "ההפצצות הכבדות והתקיפות נועדו לפגוע ברצף התקין של החיים באזור, מה שייאלץ המונים לעזוב את בתיהם, וליצור מצב שיש המוני פליטים - וזה מה שקורה בפועל". הוא הוסיף כי ההתקפות מכוונת לריכוזי אוכלוסין כדי להשיג מספר קורבנות אזרחיים גבוה ככל הניתן על מנת להפעיל לחץ על מיליציות המורדים להיכנע או לקבל הסכם רגיעה כלשהו.  

 

שגריר רוסיה באו"ם וסילי נבנזיה הודיע כי רוסיה לא תכבד עוד את "הסכם צמצום הלחימה", וציין כי מדובר באחד המעוזים האחרונים של דאעש ואל-קאעידה: "לצבא הסורי יש לגיטימציה להילחם בטרוריסטים". עוד אמר כי "הסכמים לצמצום הלחימה אינם תקפים לנצח".

 

העיתון "א-שרק אל-אווסט" דיווח הבוקר מפי גורמים אירופיים, שייתכן שחלק ממדינות אירופה אינן מרוצות מההבנות המתגבשות בין הנשיאים טראמפ ופוטין, אשר במסגרתן תוחזר השליטה בדרום המדינה לצבא אסד ואיראן תוצא כליל מהמשוואה הסורית. ההתנגדות של האירופים באה על רקע הכוונה להקים ועדה שמטרתה לקיים בחירות פרלמנטריות בסוריה ב-2021. עד אז ימשיך בשאר אסד לכהן כנשיא. אותן מדינות באירופה אינן מעוניינות בכך ולא יתנו את אישורן למהלך שכזה. הן טוענות כי לא ניתן לשקם את סוריה מבלי לבצע שינוי פוליטי מלא.

 

בעיתון מדווח גם כי המתקפה האחרונה שצבא אסד עושה באזור דרעא, במאמץ להחזיר לידיו את השליטה באזר, מבוצעת בחסות רוסית ובמסגרת הבנות בין ארה"ב לרוסיה בנוגע לחזרת צבא סוריה לדרום המדינה, ולהוצאת המורדים מהאזור, בתמונה לכך שרוסיה "תחליש את הנוכחות האיראנית בסוריה ובסופו של דבר תסיים אותה לחלוטין". הם ציינו גם כי הביקור של נתניהו ברוסיה, לאחר שישראל תקפה אתרים איראניים בסוריה, מעיד על תיאום פוליטי בין שתי המדינות ותיאום צבאי בין חמימים (המפקדה הרוסית בסוריה) לתל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מבצע העברת הסיוע לגולן הסורי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים