שתף קטע נבחר

מחאת פנסיה ברוסיה: "בבושקות לא יושבות בבית"

ממשלת רוסיה החליטה להעלות בשמונה שנים את גיל הפרישה של נשים - מ-55 ל-63 - ועוררה זעם גדול. ברוסיה קשה לנשים למצוא עבודה כבר בשנות ה-40 לחייהן, והן חוששות מאבטלה ממושכת: "רוצים שנישאר עם הנכדים"

החלטתה של ממשלת רוסיה להעלות את גיל הפנסיה עוררה את זעמן של נשים מבוגרות שחוששות ממצוקה כלכלית.

 

ביום פתיחת המונדיאל הודיע ראש הממשלה דמיטרי מדבדב על התוכנית להעלות את גיל הפרישה לנשים בשמונה שנים – מ-55 ל-63, ולגברים בחמש שנים – מ-60 ל-65. מתנגדי הרפורמה הזכירו לממשלה שתוחלת החיים הממוצעת של גברים ברוסיה היא 66, ורבים לא יוכלו ליהנות מהפנסיה שלהם. הרוסיות המבוגרות זועמות מסיבה אחרת.

בהפגנה נגד פוטין אשתקד: "יש רק דרך אחרת - יציאה לפנסיה" (צילום: AP) (צילום: AP)
בהפגנה נגד פוטין אשתקד: "יש רק דרך אחרת - יציאה לפנסיה"(צילום: AP)
 

"קשה מאוד לאישה למצוא עבודה מגיל מסוים. הנשים מפחדות להישאר בלי פנסיה או עבודה", אומרת טטיאנה, בת 57 ממוסקבה. טטיאנה מקבלת פנסיה של 17 אלף רובל (כמעט אלף שקל) שלא מספיקה לה. היא ממשיכה לעבוד כרואת חשבון. נשים רבות טוענות שהעלייה בגיל הפנסיה אינה מידתית. "רפורמה הדרגתית היא כנראה הכרחית אבל לא צריך להיות הבדל גדול כזה בעלייה בין גברים לנשים", היא אומרת.

 

כבר בגיל מוקדם יותר מתקשות הנשים הרוסיות למצוא עבודה. ולנטינה בת ה-44 לא מצליחה למצוא כבר שנתיים עבודה במוסקבה. החברה שהיא עבדה בה נסגרה כשהיא הייתה בחופשת לידה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המעסיקים מסרבים לקבל את ולנטינה לעבודה בגלל הגיל שלה. "בפרטיות הם אומרים שאחרי גיל מסוים לא נכון לנשים לשבת מאחורי שולחן", מספרת ולנטינה. גברים מבוגרים יכולים לעבוד בעבודה פיזית אם נגמר להם הכסף. נשים מבוגרות מתקשות למצוא עבודה גם במשכורות נמוכות. פנסיה בגיל 55 היא לפחות רשת ביטחון.

 

אנה, בת 50, מעצבת ממוסקבה, אומרת שרפורמת הפנסיה עלולה לפגוע גם במשפחות הצעירות שבהן לסבתות יש תפקיד חשוב בגידול הילדים בהשוואה לארצות המערב. "להורים יש בחירה: או לשלוח את הילדים לצהרון או להשאיר אותם עם הסבתא. הרבה בוחרים באופציה המשפחתית", היא אומרת. אחרים אומרים שמציאות שבה הסבתות יושבות בבית עם הילדים היא נחלת העבר.

עצרת בחירות של פוטין במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצרת בחירות של פוטין במוסקבה(צילום: EPA)
 

"הבבושקות כבר מודרניות. אנחנו לא רוצות להקריב את כל הזמן שלנו על טיפול בילדים", אומרת אנטונינה, פנסיונרית בת 67. עם זאת היא מסכימה שעלייה של שמונה שנים בגיל הפרישה זה יותר מדי. "במשפחות הרוסיות הכול תלוי בנשים. צריך לאזן בין עבודה למשפחה. 63 זה גבוה מדי".

 

אנה פופובה, פעילת זכויות נשים שמפעילה איגוד מקצועי שתומך בנשים, אמרה שהגישה לנשים מבוגרות ברוסיה "שונה מאוד" מבמערב. "יש לנו חברה די סקסיסטית. אנשים חושבים בדרך כלל שפנסיונריות צריכות לשבת בבית עם הנכדים" - כמו בימי ברית המועצות. אחרות חוששות שיחליפו אותן בעובדות צעירות.

נשים מבוגרות ב רוסיה הממשלה מעלה את גיל הפנסיה (צילום: AFP )
"החברה שלנו די סקסיסטית"(צילום: AFP )
 

"הרבה נשים, בעיקר מורות לשעבר, מגיעות אלינו ואומרות שהן לא מצליחות למצוא עבודה ושאין להן כסף בגלל שהן מעבירות את הזמן עם הילדים או הנכדים", אומרת אנה, שמוסיפה שהרפורמה תפגע בעיקר בנשים העניות.

 

הפרשנית טטיאנה סטנובאייה אומרת שהרוסיות רואות בפנסיה המוקדמת "סוג של פיצוי על אי הצדק החברתי". לדבריה הרוסיות מוכנות להשלים עם הרבה במהלך החיים, והפנסיה המוקדמת מהווה ניצחון סוציאלי עבורן.

ירידה בשיעור התמיכה הגבוה בפוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ירידה בשיעור התמיכה הגבוה בפוטין(צילום: AFP)
 

שיעור התמיכה הגבוה בנשיא פוטין צנח לאור התוכנית להעלות את גיל הפנסיה. במפגן נדיר של זעם ציבורי יותר מ-2.5 מיליון רוסים חתמו על עצומה אינטרנטית שקוראת לו לבטל את הרפורמה. "ההפגנות ברוסיה מתחילות", אומר בוריס קרבצ'נקו, יו"ר איגוד הסחר שיזם את העצומה. הוא אמר שהארגון שלו כבר השיג אישורים להפגין ב-70 ערים מסוף השבוע, למרות הנאמנות של הארגון לקרמלין.

 

ההפגנות לא יתקיימו בערים שמארחות את המונדיאל - בהן אסור להפגין במהלך המשחקים. הפרשנית סטנובאיה מסכימה שרוסיה צריכה רפורמת פנסיה, אך מוסיפה שהרשויות ממעיטות בערכה ושיש להן "בעית תקשורת". היא אומרת שברוסיה "רק חושבים איך למכור את זה לעם כדי להימנע מהפגנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנה נגד פוטין בשנה שעברה
צילום: AP
מומלצים