שתף קטע נבחר

ללא קשר ישיר ותיעוד בפרוטוקול: הנהלים החדשים בעקבות פרשת המסרונים

נשיאת העליון אסתר חיות פרסמה נהלים חדשים בכל הנוגע לממשק העבודה בין שופטים לגורמי חקירה ברקע פרשת המסרונים של השופטת פוזננסקי-כץ. בין היתר ייאסר לקיים קשר ישיר בין השופט לנציג היחידה. בעיה משפטית מונעת את ההכרעה בנוגע לגזר הדין המשמעתי לפוזננסקי-כץ

 

 

אסתר חיות ורונית פוזננסקי כץ (צילום: אתר בתי המשפט)
הנשיאה חיות והשופטת פוזננסקי-כץ(צילום: אתר בתי המשפט)

פרשת המסרונים - שלב הפקת הלקחים: נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, פרסמה היום (א') נהלים חדשים לממשק העבודה בין השופטים לנציגי רשויות אכיפת החוק בתיקים הנידונים בבתי המשפט בעקבות פרשת המסרונים שנחשפה בין השופטת רונית פוזננסקי-כץ לנציג רשות ניירות ערך, עו"ד ערן שחם-שביט, בתיק בזק.

 

חיות מינתה צוות בדיקה בראשות שופטת העליון יוסף אלרון לפני ארבעה חודשים והמלצות הצוות הוגשו לה כעבור חודש וחצי. היום מפרסמת חיות את הוראות הנהלים החדשים, שלפיהם הקשר בין השופט לגורמי החקירה והתביעה יהיה אך ורק במהלך הדיון המתקיים בפני השופט. בנוסף, השופט יימנע מכל קשר ישיר או בלתי פורמלי עם נציגי החקירה.

 

כמו כן, בקשות מעצר ובקשות למתן צווים יוגשו בשעות העבודה הרגילות למזכירות בית המשפט. לא תתאפשר הגשת בקשות במישרין לשופט או למי מאנשי לשכתו, בלשכתו או באולמו. ככל שהבקשה הוגשה שלא בהתאם להוראות כל דין, תפנה המזכירות תשומת לבו של מגיש הבקשה לכך.


לפי הנהלים החדשים, בכל בית משפט שבו נידונות בקשות מעצר או בקשות למתן צווים ייקבעו נשיא בית המשפט או סגניו את המותב שידון בהן. חומר החקירה יוצג לשופט במהלך הדיון באולם בית המשפט בין בדיון המתקיים במעמד כל הצדדים ובין בדיון המתקיים במעמד צד אחד. ככל שהדבר נדרש, יפסיק השופט את הדיון ויעיין בחומר החקירה בלשכתו ללא נוכחות מי מהצדדים.

 

בתיקי חקירה רחבי היקף, ועל פי בקשה מנומקת שתוגש לבית המשפט, רשאי בית המשפט להתיר לנציג היחידה החוקרת להגיש את חומר החקירה מראש באמצעות מזכירות בית המשפט. השופט או אנשי לשכתו לא יקיימו קשר ישיר מול נציג היחידה החוקרת לעניין קבלת חומר החקירה.

 

חיות קובעת גם כי כל דיון בבקשה יתועד בפרוטוקול וכן יתועדו כל המסמכים שהוגשו במהלך הדיון. החלטות בבקשות מעצר ובבקשות למתן צו לרבות על דחיית הבקשה יינתנו ויתועדו במערכת "נט המשפט", למעט במקרים חריגים ובאישור נשיא בית המשפט או סגנו. הנהלים החדשים ייכנסו לתוקף ב-6 בספטמבר.

 

נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות אמרה: "אני מודה לחברי צוות הבדיקה על המלצותיהם. ניתנה לנו כמערכת הזדמנות לתת מענה הולם בשקיפות ובמקצועיות לכל ליקוי מערכתי. הוראת הנוהל תיצור אחידות בטיפול בבקשות בכל בתי המשפט ברחבי הארץ, תסייע להסדיר את ממשקי העבודה בין שופטים ובין גורמי התביעה והחקירה ותחזק את אמון הציבור במערכת".

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה: "אדם מהיישוב הנלקח למעצר מאבד את עולמו ברגע. לכל אדם עומדת חזקת החפות, ואל לו לאף אחד להקל בה ראש. היעדר מצג של נייטרליות בניהול המשפט, ואף למראית עין בלבד, מהווה פגיעה קשה בתחושת הצדק. לאחרונה הודעתי על רפורמת ההליך ההוגן, במסגרתה אפעל לביצור זכויות החשודים בישראל. אני בטוחה שנוהל הנשיאה יישם את המלצות צוות השופט אלרון בנושא מערכת היחסים בין נציגי התביעה לשופטים באופן מיטבי, ורואה בו חלק בלתי נפרד מהמהלך. רק שמירה דווקנית על זכויות החשודים תשמור על חירותם".

 

שלושה חודשים לאחר שהוכרע דינה בבית הדין המשמעתי שהוקם, טרם התקבל גזר דין נגד השופטת פוזננסקי-כץ. הסיבה היא בעיה משפטית, שבה נתקל הרכב השופטים, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, שדן בעניינה. עם הגשת האישום המשמעתי נגד השופטת החליטה הנשיאה חיות להשעות את השופטת מהדיונים עד לקבלת גזר דין.

 

בלשכת עורכי הדין בירכו על הוראת הנוהל החדשה של נשיאת העליון חיות. "נהלים אלה מחדדים את ההתנהלות המקצועית המתבקשת בין גורמי התביעה והאכיפה, כמו גם סניגורים, לבין גורמי המשפט היושבים בדין ותכליתם לגרום לכך שלא תהיה תחושה של אפליה או משוא פנים למי מהצדדים - או כל קשר שיש בו כדי לעורר תחושה של הליך משפטי בלתי תקין ו/או בלתי שקוף. חשוב שבכל בתי המשפט בארץ יהיה נוהל אחיד, שכן עד להתקנת נוהל זה נחשפנו לנהלי עבודה שהשתנו מבית משפט למשנהו. תופעה זו אינה רצויה וטוב שתסתיים. אנו מאמינים שעם כניסתו לתוקף של נוהל הנשיאה ייגבר האמון בהליכים המשפטיים המתנהלים בבתי המשפט".

 

בהכנת הידיעה השתתף גלעד מורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר בתי המשפט
הנשיאה חיות והשופטת פוזננסקי-כץ
צילום: אתר בתי המשפט
מומלצים