שתף קטע נבחר

יוני האחרון: חם מהרגיל עם גשמים יוצאי דופן

מערכת הגשמים החריגה בחודש האחרון כללה הצפות קשות בשדרות ובבת ים, ואף שבירה של השיא הארצי לאירוע גשם בחודש יוני - עם 66 מ"מ שנמדדו בנגב המערבי. רק שלושה ימים לאחר מכן, שרר שרב שבמהלכו נמדדו בדרום השפלה טמפרטורות שיא לחודש יוני

שיטפון גשם גשמים מזג אוויר שדרות הצפה כביש כבישים (צילום: בראל אפרים)
אירוע גשם יוצא דופן. הצפות בשדרות ב-13 ביוני(צילום: בראל אפרים)

חודש יוני האחרון, שהסתיים אתמול (שבת), היה חם במעט מהממוצע, אך מאידך כלל אירוע גשם יוצא דופן שבמהלכו ירדו עשרות מילימטרים של גשם באזורים שונים בארץ. כך עולה מסיכום שהפיץ הערב (יום א') השירות המטאורולוגי.

 

על פי השירות המטאורולוגי, במערכת הגשמים של חודש יוני האחרון, שהתרחשה ב-13-11 בחודש, נשבר השיא הארצי לאירוע גשם בחודש הזה - כאשר בקיבוץ דורות שבנגב המערבי נמדדו 66 מ"מ. שלושה ימים בלבד לאחר מכן, ב-16 ביוני, שרר שרב עם טמפרטורות של יותר מ-40 מעלות באזורים רבים בארץ. בדרום השפלה נמדדו בחלק מהתחנות ערכי שיא לחודש יוני של יותר מ-43 מעלות.

 

 

אירועים אלו הצטרפו לשורה של אירועי מזג אוויר יוצאי דופן שהיו לפני כן במהלך האביב: אירועי הגשם, הברד והשיטפונות החמורים בסוף אפריל וחודש מאי עם כמויות גשם חריגות בצפון הארץ ועם מספר רב של ימי גשם, כולל ברד כבד, ולצדם ימי שרב וטמפרטורות חודשיות גבוהות.

 

גשם ביוני אינו חריג - אך יוני האחרון היה יוצא דופן

גשמי יוני ירדו רובם ככולם באירוע של 13-11 בחודש. באירועים נוספים שהיו בתחילת החודש (1, 4 ביוני) ובסופו (29 ביוני) היו טפטופים או גשמים קלים.

 

אירוע הגשם המשמעותי החל בליל 12-11 ביוני ונמשך עד 13 ביוני עם כמויות גדולות של גשם בכמה מוקדים: בגליל המערבי (63 מ"מ שירדו בקיבוץ אילון), בדרום גוש דן (יותר מ-30 מ"מ באזור בת ים שגרמו להצפות בעיר), בגליל התחתון המזרחי (30-20 מ"מ באזור בקעת בית הכרם), באזור השרון ובמישור החוף הדרומי וצפון הנגב - שם נמדדו בכמה תחנות כמויות גשם של כ-55 מ"מ וגם ערך השיא - 66 מ"מ בדורות. הגשמים גרמו להצפות בעיר שדרות.

גשם בבת ים (צילום: שרה חכמון)
הצפות בבת ים באמצע יוני(צילום: שרה חכמון)

ברד ב נחל חצצון (צילום: דודו זכאי, רשות הטבע והגנים)
ברד ושיטפון בנחל חצצון שבמדבר יהודה(צילום: דודו זכאי, רשות הטבע והגנים)

כמות הגשמים ביוני 2018 ()

בשירות המטאורולוגי מסבירים כי אירוע הגשם הזה הוא יוצא דופן. אמנם ירידת גשם ביוני איננה תופעה חריגה, אולם בדרך כלל האופי של הגשם הוא מקומי והכמויות הן קטנות. כמויות משמעותיות יותר של 15-10 מ"מ ומעלה עשויות לרדת אחת ל-10-5 שנים ויש דוגמאות מהעבר לאירועים כאלה, אולם האירוע הנוכחי היה חריג יותר בהשוואה לרובן.

 

אירוע הגשם של יוני היה נרחב יותר בהיקפו בהשוואה לאירועים קודמים – כמויות משמעותיות נמדדו באזורים שונים מצפון הארץ ועד לצפון מערב הנגב, ולא רק בצפון הארץ כמו שהיה ברוב האירועים בעבר. בנוסף, נמדדו בו כמויות יוצאות דופן של יותר מ-50 מ"מ בכמה תחנות ואף יותר מכך. יחד עם זאת, האירוע של יוני 1992 היה נרחב יותר בעיקר בהיבט של סך נפח הגשם שירד על הארץ, בזכות תפרוסתו המרחבית הגדולה יותר.

 

גשמי יוני העלו במעט את אחוז הגשם המצטבר בעונת הגשמים האחרונה בדרום מישור החוף והשפלה ובכמה מוקדים בצפון הארץ ובמרכזה, אולם המצב בכללותו דומה למה שהיה בסוף החודש הקודם.

מפות כמויות הגשם שהצטברו מאז תחילת העונה ()
 

מקו נתניה וצפונה (למעט צפון מזרח הארץ) כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה קרובות לממוצע הרב שנתי לעונה כולה, ובכמה מקומות הן אף גבוהות ממנו. גם בדרום הר חברון ובצפון מערב הנגב הכמויות קרובות לממוצע. באזורים הצחיחים של מזרח הנגב והערבה הכמויות המצטברות מתחילת העונה עולות על הממוצע ובחלק מהאזור אף מגיעות לפי שניים ממנו.

 

גירעון בכמויות הגשם לעונה קיים בגולן, באצבע הגליל, בצפון עמק החולה, במישור החוף המרכזי והדרומי ובהרי יהודה עם כמויות מצטברות המגיעות ל-80%-70% בלבד מהממוצע לעונה כולה. בשירות המטאורולוגי מציינים כי בצפון הארץ ובמיוחד בצפון מזרחה הצטבר בחמש השנים האחרונות גירעון משקעים נדיר, לאחר שבשתי עונות הגשם הקודמות וכן בעונת 2013/14 היה מיעוט גשמים משמעותי.

 

יוני האחרון - חם מעט מהממוצע

הטמפרטורות ביוני היו גבוהות במעט מהממוצע והדבר בלט יותר בשעות הלילה. במישור החוף ובשפלה הטמפרטורות בלילה היו גבוהות מהממוצע הרב שנתי (2009-1995) ב-2.0-1.5 מעלות, ב-1.5-1.0 מעלות בערבה וב-1.0-0.5 מעלות ביתר חלקי הארץ. בשעות היום הטמפרטורות ברוב חלקי הארץ היו קרובות לממוצע, ובצפון הארץ אף נמוכות ממנו ב-1.0-0.5 מעלות. במישור החוף הן היו גבוהות מהממוצע בכמעלה אחת.

 

האירוע הבולט ביותר מבחינת החום היה השרב ששרר ב-16 בחודש. ברוב חלקי הארץ, פרט להרים, נמדדו טמפרטורות של יותר מ-40 מעלות ובשפלה ובצפון הנגב נמדדו 43-42 מעלות.

 

בחלק מהתחנות באזור זה הטמפרטורות היו קרובות לשיא המוחלט ליוני ואף עלו עליו. בבשור, לדוגמה, נמדדו 44 מעלות - שבירה של השיא הקודם (43.5 מעלות שנמדדו ב-2007). בעמק הירדן ובערבה נמדדו כ-44 מעלות ובהרי הצפון והמרכז 38-35 מעלות.

שער הנגב במזג האוויר הלוהט (צילום: רועי עידן)
מקשה אבטיחים בשער הנגב(צילום: רועי עידן)

פרות  (צילום: אביהו שפירא)
פרות מתקררות ברמת הגולן(צילום: אביהו שפירא)

מזג אוויר מטיילים נהר הירדן  (צילום: אביהו שפירא)
מטיילים שטים בנהר הירדן (צילום: אביהו שפירא)

נמל תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
נופשים בנמל תל אביב(צילום: מוטי קמחי)

שרב נוסף, מתון יותר, היה ב-27 בחודש עם טמפרטורות של 41-40 מעלות בצפון הנגב, 44-42 מעלות בעמק הירדן ובערבה, 38-36 מעלות בשפלה ו-36-35 מעלות בהרים. במישור החוף שרר מזג אוויר הביל עם טמפרטורות של 32-30 מעלות ולחות יחסית של 75%-70%.

 

ביתר ימי החודש הטמפרטורות היו בדרך כלל קרובות לממוצע, עם פרקים קרירים יחסית בתחילת החודש ובמהלך אירוע הגשם.

 


 

התחזית לימים הקרובים: עלייה קלה בטמפרטורות

ובחזרה לחודש יולי: הערב יהיה מעונן חלקית ונוח יחסית. ממכון החיזוי של "מטאו-טק" נמסר כי בהרים יהיה אף מעט קריר. מחר (יום ב') יהיה מעונן חלקית עד בהיר, עם טמפרטורות רגילות לעונה.

 

מידות החום החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 35-21, קצרין 30-18, צפת 28-18, טבריה 36-23, נצרת 30-19, חיפה 29-24, תל אביב 29-23, ירושלים 29-19, אשקלון 28-22, עין גדי 37-29, באר שבע 33-20, ערד 32-18, מצפה רמון 30-18, אילת 39-27.

 

ביום שלישי תחול עלייה קלה בטמפרטורות ותורגש הכבדה בעומס החום. ביום רביעי יהיה חם מעט מהרגיל לעונה בהרים ובפנים הארץ, והביל לאורך מישור החוף. ביום חמישי יהיה מעונן חלקית עד בהיר, עם עלייה קלה נוספת בטמפרטורות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
שיטפון בשדרות
צילום: בראל אפרים
מומלצים