שתף קטע נבחר

בתמיכת יש עתיד: חוק הגיוס אושר בקריאה ראשונה

מרבית הח"כים החרדים יצאו מהמליאה, וחזרו להצביע רק לאחר שווידאו שהתנגדותם לא תפיל את החוק. 63 תמכו, 39 התנגדו. ליברמן: "הכנסת גילתה אחריות". ישיבות ההסדר הוכנסו בשוגג להצעה, ואמסלם התחייב לתקן בעתיד

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
ליצמן ולפיד(צילום: אוהד צויגנברג)

בתום יום מלא תהפוכות ועימותים פוליטיים - מליאת הכנסת אישרה הלילה (ג') את חוק הגיוס בקריאה ראשונה. 63 ח"כים תמכו בחוק מול 39 מתנגדים. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), וחלק מחברי הכנסת של ש"ס יצאו מהמליאה במהלך ההצבעה הראשונה ורק אחרי שווידאו שהרוב של הקואליציה יציב, הם חזרו למליאה להצביע נגד. החוק עבר בתמיכת יש עתיד, ואילו חברי "הרשימה המשותפת" נעדרו מהמליאה.

 

מהו חוק הגיוס החדש ()

שר הביטחון, אביגדור ליברמן, אמר לאחר אישור החוק כי "הכנסת גילתה אחריות". בציוץ בטוויטר הוא הוסיף: "לפני ארבעה חודשים טרפדנו חוק גרוע שעשה צחוק מהשוויון בנטל. הלילה התייצבה רוב הכנסת מאחורי החוק של מערכת הביטחון. הממלכתיות ניצחה את הספינים והמחלוקות. אני מקווה שהחוק יאושר, ככתבו וכלשונו, בקריאה שניה ושלישית עוד במושב הזה". 

 

  

לפני שהתחילה ההצבעה הודיע יו"ר הקואליציה דוד אמסלם כי נפלה טעות טכנית שכוללת בחוק את ישיבות ההסדר. ביש עתיד ביקשו מאמסלם התחייבות בכתב שהטעות היא טכנית בלבד. אמסלם כתב מסמך המאשר זאת וחתם עליו. 

 

מכתב התחייבות של דוד אמסלם ליש עתיד על חוק הגיוס ()
המכתב של אמסלם

ההצבעה נערכה ברקע הודעתו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה), שלפיה "אם חוק הגיוס יעבור בקריאה שלישית - נפרוש מהקואליציה". ליצמן המשיך ואמר כי "אף אחד לא חושב ולא חולם שאם לפיד תומך בחוק הזה - אנחנו נתמוך בו; צריך להגיע למצב כזה שכל מי שרוצה ללמוד בישיבה בארץ צריך לקבל הסדר כזה שיוכל להמשיך ללמוד ושלא יפריעו לו, לכן נצביע נגד החוק הזה".  

 

לדבריו הצטרף חבר סיעתו, ח"כ ישראל אייכלר, שאמר: "אין זכות מוסרית להטיל סנקציות על לומדי תורה. תארו לכם שמישהו יטיל סנקציות על סטודנטים שאינם עומדים במערכת ערכים מסוימת. מאיפה החוצפה? יש פה כור גרעיני שמפרק את החברה. אני מציע להקים צבא מקצועי שבו כל מי שבוחר להיות בו - נעריך אותו ונשלם לו כמה שצריך. אתם באמת רוצים את החרדים בצבא?".

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר במהלך הדיון כי "אילולא לומדי התורה שתורתם אומנותם - לא היה קיום לעולם". גפני תקף את המתנגדים לחוק החדש ואמר כי "במדינה שרוב תקציבה הולך לביטחון, אנחנו מצליחים להגדיל צמיחה ואשראי בזכות לומדי התורה ובלעדי זה אין לנו זכות קיום - איפה הבושה של העם שמדבר כך על לומדי התורה?".

 

גפני הוסיף: "אני קורא ללומדי תורה שתורתם אומנותם להמשיך ללמוד תורה. מי שלומד שימשיך ושלא ישמע למה שמדברים פה ושלא יעזוב את לימוד התורה". ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) פנה לתלמידי הישיבות ואמר: "אני קורא לבניי לומדי התורה, גם אם תגיעו למצב שתצטרכו למסור את נפשכם - אל תפסיקו את לימוד התורה". 

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
נגד החוק. ליצמן במליאה(צילום: אוהד צויגנברג)

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר כי "אין ויכוח אמיתי בינינו, זהו שיח חרשים". מקלב הוסיף בטרם חברי הכנסת החלו להצביע כי "שוויוניות היא לא ערך מול זכות קיומנו. אנחנו לא מבקשים להרוויח את המסירות ואת הלהט לחינוך, אלא לעשות את זה בצורה מסודרת".

 

סגן שר הביטחון אלי בן דהן (הבית היהודי), אמר על דוכן הנואמים: "למסיתים נגד חוק זה - אין לנו כוונה להיכנס לישיבות ולהוציא משם לומדי תורה. כל מי שלמד תורה ותורתו אומנותו ימשיך ללמוד תורה אבל מי שהפסיק ללמוד, יתגייס. המצב הזה של אי-גיוס במשך עשרות שנים לא יכול להימשך".

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר: "בעודנו יושבים פה, מתפרעים חרדים בחוצות ירושלים והם מבינים שעוד חרדים יתגייסו ויצאו לשוק העבודה. אין מפלגה יותר עקבית מיש עתיד בנושא הזה. בכנסת הקודמת ראש הממשלה נאם נאומים נרגשים על חוק הגיוס שאנחנו הובלנו. הוא ושרת המשפטים שהתגאו בחוק הצביעו אחר כך נגדו.  זה פצע בליבה של החברה הישראלית והוא לא ירפא עד שיונח חוק כמו זה שמונח עכשיו על שולחן הכנסת וכולנו נחיה פה ביחד כאנשים שיש להם אחריות משותפת.

 

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
דוד אמסלם ומשה גפני בדיון במליאה(צילום: אוהד צויגנברג)

"אנחנו צריכים חוק כמו החוק הזה כדי שנדע שאנחנו עושים צעד קדימה שכולנו נושאים באותו עול. בחובה המקודשת להגן על עם ישראל ומדינת ישראל. על החוק הזה לא אני חתמתי. צה"ל חתם. הרמטכ"ל חתם. ואנחנו הולכים עם מה שצה"ל רצה", הוסיף.

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), שפתח את הדיון על חוק הגיוס במליאה, אמר: "חוק הגיוס הוא בלוף שרק מזין את פוליטיקת השנאה, שכמעט כולם במערכת הפוליטית מרוויחים ממנה אבל הציבור מפסיד. גם בצבא לא רוצים לגייס את החרדים והחוק רק יגרום להרחקה של רבים מהצעירים החרדים משוק העבודה מכיוון שהם מחוייבים ללמוד כדי להימנע מגיוס".

 

לדברי ח"כ חנין, "זהו מנגנון שמזיק לחברה. בטלו את ההגבלה שמונעת מחרדים להצטרף לשוק העבודה. אם לא נעשה את זה אנחנו דנים ציבור גדול מאוד להמשך חיים בעוני. במקום חוקים מופרכים ולא מציאותיים צריך לקדם שוויון. לא לייצר מנגנון שימשיך ויעמיק את האפליה והפערים בחברה".

 

ח"כ תמר זנדברג, יו"ר מרצ, אמרה: "מזמן לא נראה נשף מסכות כמו זה שאנחנו רואים. עולם הדימויים צר מהלכיל. האם לפיד הוא חמורו של משיח? השימוש בביטוי הזה מתרחב למקומות שקשה לתפוש אותם. גפני וליצמן, אתם הרי יודעים שהחוק הזה הוא ישראבלוף. אין שוויון ואין גיוס ואין ניתוק עם היציאה לעבודה. השבוע הזה ייזכר כאחד הפספוסים הגדולים שלנו חברי האופוזיציה. במקום שכולנו נתעלה ונעמוד מאוחדים מול נתניהו, הפך הקרב לקרב בין גבאי ללפיד".

 

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
אמסלם ונפתלי בנט(צילום: אוהד צויגנברג)

יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ יואל חסון פנה למפלגת "יש עתיד" ואמר: "הבטחתם שלא תתמכו אם תשונה מילה אחת בחוק, והנה זה קרה. טעיתם אבל זה לא מאוחר מדי, עכשיו הזמן לחזור להילחם איתנו כאופוזיציה מאוחדת ולהצביע נגד החוק המזוייף הזה. אל תסתמכו על מכתב עם הבטחות סרק, זה בלוף".

  

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
נחמן שי צופה במונדיאל במליאה(צילום: אוהד צויגנברג)

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אתמול בישיבת סיעת הליכוד לחוק: "זה חוק טוב ומאוזן, אנחנו עוסקים לא בכותרות אלא בתוצאות. הכוונה כאן לטפל בשוויון בנטל. אני רוצה להסביר קודם כל מהו הנטל. הנטל הראשון הוא נטל כלכלי עצום. תקציב הביטחון הכולל, לא רק את צה"ל, אלא גם המוסד והשב"כ והוצאות ביטחוניות. התקציב הוא עשרים מיליארד דולר בערך. זה בערך שליש מהתקציב של רוסיה. זאת אומרת, לישראל יש נטל תקציבי אדיר ורק מקצתו, קצת יותר מ-10% מגיע מארה"ב". 

 

 

הצעת החוק, שמהווה תיקון לחוק שירות ביטחון שמוביל ליברמן, כבר עברה אינספור גלגולים בשנים האחרונות ועשרות מתווים הוצעו ונגנזו לאורך השנים. זאת עד לאחר שחוקק חוק שנפסל בבג"ץ וחייב את הממשלה לחוקק חוק חדש, שוויוני יותר, עד חודש ספטמבר השנה. כעת צפויה המדינה לבקש ארכה מבג"ץ לצורך השלמת החקיקה ואישורו הסופי של התיקון לחוק בקריאה שנייה ושלישית.

 

על פי המתווה הנוכחי, המסתמך על נתוני גיוס קיימים בחברה החרדית, יגויסו במחזור הראשון כ-3,000 צעירים חרדים וכ-600 יגויסו לשירות הלאומי. נתונים אלו זהים כמעט במדויק לנתוני הגיוס הקיימים כיום עוד לפני כניסתו של החוק לתוקף. תקופת ההסתגלות לכניסתו של החוק לתוקף תימשך שנתיים, ובמהלכה לא יופעלו סנקציות אם לא תירשם עמידה ביעדים.

 

כעבור שלוש שנים מיום כניסתו של החוק לתוקף, יופעלו סנקציות כלכליות כלפי הישיבות בלבד, אם אלו לא יעודדו גיוס ואחוזי הגיוס יירדו מ-95 אחוז מהיעד שהוגדר. ככל שלא יושג שיעור גיוס בהיקף של 85 אחוז לפחות מיעדי הגיוס השנתיים במשך שלוש שנים רצופות (לא כולל השנתיים הראשונות מתחילת התיקון המוצע) יבוטל התיקון לחוק בתוך שנה.

 

שקד ללפיד: "במקום להודות בטעות - הוא משקר לציבור"

שעות ספורות לפני ההצבעה על החוק תקפה שרת המשפטים איילת שקד את יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, בעקבות הריאיון שהעניק באולפן ynet.

 

"יכול להיות שלפיד התפכח והבין שהחוק שלנו בניגוד למה שהוא דרש בעבר הוא חוק טוב. אבל במקום להודות בטעות שלו הוא מעדיף לשקר לציבור", אמרה שקד ל-ynet. בתוך כך, החוק אושר בוועדת השרים לקראת הבאתו למליאה.

 

לפיד טוען לאורך כל הדרך כי חוק הגיוס הנוכחי דומה לחוק שהוא יזם והעביר בקדנציה הקודמת. "האמירה הזאת שחוק הגיוס החדש הוא שלו היא שקר מוחלט", האשימה שקד. "עוד לא נתקלתי בפוליטיקאי שמשקר בצורה כזאת ובמצח נחושה". שקד טענה גם כי "לשקר הזה יש עדים, עיתונאים ופוליטיקאים. כולם הכירו את הוויכוח הארוך שהיה לי עם חברי הכנסת לפיד ועפר שלח בכנסת הקודמת. אני ביקשתי והתחננתי להסתפק בסנקציות כלכליות בלבד כי חשבתי שזה הדבר הנכון לעשות והם סירבו".

 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 02/07/2018 21:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ליצמן ולפיד
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים