שתף קטע נבחר

התרופה לטרשת נפוצה שמעכבת את התקדמות המחלה

התרופה, אוקרוואס, המאושרת בלמעלה מ-60 מדינות ברחבי העולם ובישראל ונמצאת בסל התרופות. על פי מחקר שפורסם בתחילת החודש נמצא כי היא הצליחה להפחית ב-46% את הסיכון להתקדמות לישיבה בכיסא גלגלים בקרב חולים שקיבלו את הטיפול בהשוואה לקבוצת ביקורת

מחקר חדש שפורסם בסוף יוני בכנס של האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה מצא שהתרופה אוקרוואס, עשויה לדחות באופן משמעותי את המועד להזדקקות לכיסא גלגלים בקרב חולים בטרשת נפוצה, בשבע שנים.

 

על פי המחקר, התרופה הצליחה להפחית ב-46% את הסיכון להתקדמות לכיסא גלגלים בקרב החולים שקיבלו את הטיפול בהשוואה לקבוצת שקיבלה פלסבו (תרופת דמה).

 

על פי הנתונים, כמחצית מהחולים שקיבלו את הטיפול בתרופה אוקרוואס יזדקקו לכיסא גלגלים לאחר 19.2 שנים לעומת מחצית מהמטופלים שקיבלו את תרופת הפלסבו שיזדקקו לאחר כיסא גלגלים לאחר 12.1 שנים. התרופה מיועדת לחולי טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (PPMS) ולטרשת נפוצה התקפית (RMS).

 

מרחיקה את האופציה של כיסא גלגלים בשבע שנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרחיקה את האופציה של כיסא גלגלים בשבע שנים(צילום: shutterstock)

 

מהלך הדרגתי ומתמשך של המחלה

על פי הנתונים כ-10-15 אחוזים מהחולים בטרשת נפוצה מאובחנים בסובלים מהסוג הזה. בניגוד לסוג הנפוץ ביותר של המחלה שנקרא "טרשת נפוצה התקפית הפוגתית", המחלה המתקדמת הראשונית לא באה לידי ביטוי בהתקפים, אלא במהלך הדרגתי ומתמשך במהלכו התסמינים של המחלה הולכים ומחמירים.

 

"אצל אדם אשר חי עם טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית שבע שנים נוספות ללא צורך בכיסא גלגלים עשויות להאריך את התקופה במהלכה הוא יכול לחיות באופן עצמאי בביתו, להמשיך לעבוד ולדאוג למשפחתו", אומר פרופ' הלמוט בוצקובן יו"ר המחלקה לחקר טרשת נפוצה ונוירו-אימונולוגיה בבית הספר הקליני המרכזי באוניברסיטת מונש באוסטרליה.

 

"הנתונים שהוצגו בכנס מראים את ההשפעה המשמעותית של אוקרוואס, התרופה הראשונה המשנה את מהלך המחלה ויכולה להשפיע רבות על אנשים עם טרשת נפוצה שנותרו ללא מענה".

 

"נתונים מהפכניים"

התרופה אוקרוואס מאושרת בלמעלה מ-60 מדינות ברחבי העולם ובישראל נמצאת בסל התרופות. הטיפול ניתן בעירוי תוך-ורידי אחת ל- 6 חודשים. המנה ההתחלתית ניתנת כשני עירויים של 300 מ"ג הניתנים במרווח של שבועיים.

 

המנות הבאות ניתנות כעירויים בודדים של 600 מ"ג. נכון להיום כ-50 אלף בני אדם כבר מקבלים טיפול בתרופה. טרשת נפוצה זו מחלה נוירולוגית הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים צעירים ברחבי העולם. חרף שכיחותה הגורם למחלה אינו ידוע והטיפול הרפואי הקיים מוגבל.

 

"זוהי הפעם ראשונה שאנו רואים בטרשת נפוצה פרוגרסיבית תרופה המעכבת את ההתפתחות של המוגבלות, דוחה את הצורך בכיסא גלגלים בשבע שנים ומפחיתה את הסיכון להתקדמות הנכות בכ- 50 אחוזים", אומר פרופ' דימיטריוס קרוסיס, מנהל היחידה לניורואימונולוגיה והמרכז לטרשת נפוצה בבית החולים הדסה.

 

"הנתונים הללו הם מהפכניים מכיוון שמדובר בהפחתת הסיכון בחיים האמיתיים להתקדמות הנכות באמצעות התרופה. יש לכך משמעות רבה בטיפול היומיומי בחולים אלו וזוהי תקווה אמיתית עבורם".

 

ליאור חלק, בן 29 נשוי ואב לשניים מירושלים, המאובחן עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית אומר: "המחלה הפרוגרסיבית מאופיינת בכך שהיא מידרדרת כל הזמן וגורמת לאובדן של יכולות פיזיות. תוצאות המחקר המצביעות על כך שהתרופה מעכבת משמעותית את הסיכון להתפתחות של מוגבלות פיזית בטווח הארוך היא בשורה חשובה עבורי. כל החיים לפניי ואני רוצה להמשיך ליהנות עם המשפחה שלי, לחזור ללימודים ולעבודה".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה שתעכב התקדמות המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים