שתף קטע נבחר

המשחק הכפול של החרדים: "לא באמת התנגדו לחוק"

חוק הגיוס אושר בקריאה ראשונה בתמיכת יש עתיד, ואילו הח"כים של יהדות התורה התנגדו רק לאחר שווידאו כי החוק יעבור. בעיתונות המזוהה איתם נכתב שהם עשו הכול כדי שהחוק יסוכל: "מחו באופן כואב ונמרץ". מפגין נגד החוק התעמת עם ח"כ מלכיאלי באולפן ynet: "לא ראינו התנגדות אמיתית"

 

 

העיתונות החרדית מנסה הבוקר (ב') לשכנע את קוראיה כי נציגי החרדים בכנסת ניסו לעשות הכול על מנת למנוע את אישורו של חוק הגיוס - בעת שבפועל הח"כים החרדים התנגדו לאישור בקריאה ראשונה של החוק, רק לאחר שווידאו היטב כי יש רוב לחוק, ושלא צפוי להיגרם משבר קואליציוני. הבוקר התכנסה הוועדה המיוחדת להסדרת מעמד תלמידי הישיבות בראשות יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, לישיבה ראשונה. 

 

הסיבה ל"משחק הכפול" של שתי המפלגות נעוצה בעיקר במאבקים פוליטיים פנים-חרדיים. הן ש"ס והן יהדות התורה מתמודדים עם אופוזיציה קולנית, זו במחנה הספרדי וזו באשכנזי, כאשר רבנים בכירים ועסקני ציבור בולטים מציגים לציבור את חוק הגיוס כחורבן עולם התורה ובהתאם לכך רואים בנציגים בכנסת משת"פים שיש להוקיעם. חלקם טוענים כי הסכמת ש"ס ויהדות התורה עם ההצעה נובעת משיקולים פוליטיים אישיים, ואחרים סבורים כי הם "התקלקלו" מבחינה דתית ואימצו אידיאולוגיה פשרנית המשלימה עם גיוס בני ישיבות ומתייחס לכך בסלחנות.

 

ליצמן, גפני ודרעי משוכנעים כי בעזרת תעלולים משפטיים ופוליטיים ניתן להגיע למתווה שמצד אחד לא יגרום אף לא לתלמיד אחד לעזוב את בית המדרש כדי למלא את יעדי הגיוס, ומצד שני יאושר על ידי בג"ץ ככזה המקדם את השוויון בנטל.
 
מהו חוק הגיוס החדש ()
 
לשיטתם, ההצעה הנוכחית יכולה להשיג את היעד הזה, לאחר שתעבור שינויים קלים, ולכן פעלו לאישורה. ראשי ש"ס ויהדות התורה אמנם מגובים על ידי רבניהם - חברי מועצות גדולי וחכמי התורה - אך נאלצים לשחק משחק כפול כדי שלא לחזק את הקיצוניים: מאחורי הקלעים יבטיחו כי תקודם, לכל הפחות כרגע במיעוטו, אך כלפי חוץ יצביעו נגדה, שמא יואשמו ב"פשרנות" – כינוי גנאי חריף למדיי במושגים חרדים. המסרים שהם משמיעים בתוך המגזר לציבור המצביעים שלהם "מחמירים" עוד יותר, ושם - באמצעות העיתונים הרשמיים של המפלגות – הם יתקפו בחריפות את החוק ויציגו את עצמם כמי שפעלו בכל דרך לטרפודו.
 

העיתון "יתד נאמן", המזוהה עם ח"כ משה גפני והפלג הליטאי, כתב בכותרתו כי "לקול מחאתם הכאובה והנחרצת של חברי הכנסת החרדים, אושר חוק הדיחוי בקריאה ראשונה". גפני, כמו יתר חברי הכנסת החרדים ששמם הוקרא בתחילת ההצבעה - הצביע נגד.

 

אבל בעיתונו נכתב כי "בנאום כאוב שנשא במליאה, אמר גפני: 'המציאות היא שאנחנו מדינה שמצליחה לשרוד כלכלית בזכות לומדי התורה על אף האיומים הביטחוניים. בלי לימוד התורה אין לנו קיום, אין עם שעבר כל כך הרבה רדיפות כמונו, לנו יש עם שהיהודים בכל העולם מדברים באותה שפה, אמרים שמע ישראל. זאת היתה הנחלה שלנו שבזכותה חזרנו לארץ ובזכותה אנו מתקיימים'".

 

כותרות עיתון המבשר על חוק הגיוס ()

כותרות עיתון המודיע על חוק הגיוס ()

 

הוא הוסיף כי "אני שומע כאן את הוויכוח ומשתומם, בכל בתי המדרש יושבים עכשיו ולומדים ואנחנו יושבים כאן וליבנו מתפלץ איך אנו מעזים לדבר עליהם, שבלעדיהם אין לנו זכות קיום איפה הבושה שמדברים על לומדי התורה? הרי אם לא התורה אנחנו עם ככל העמים, מה אנחנו מבקשים? שאותם מתי מעט מהעם יוכלו ללמוד! איפה הבושה?". גפני, לפי העיתון, "הוסיף וזעק כי 'אני קורא ללומדי התורה, שלא להתפתות למה שקורה כאן, שאף אחד מכם לא יחשוב על לעזוב את הלימוד חלילה, אל תקשיבו למה שמדברים כאן ואל תתחשבו!'".

 

ח"כ יעקב ליצמן הודיע כי אם החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית, מפלגתו תפרוש מהקואליציה. במאמר המערכת בעיתון המזוהה עמו, "המודיע", נכתב: "היהדות הנאמנה מאוחדת ומלוכדת בהכרה שאין מצב לקיומו של הציבור החרדי בארץ ישראל מבלי שתהיה לו היכולת לשמר את בניו ובנותיו בדרך התורה. זה בניין החיים שלנו, בלעדיו אין לנו יכולת להתקיים. אחד העקרונות המרכזיים שאפשרו לנו את הקיום הזה הוא הסדר 'תורתו אומנותו', ולשווא מנסים דורשי היפך טובתה של היהדות הנאמנה לאתר חילוקי דעות לעניין זה.

 

"לצערנו ולכאבנו, העוינים אותנו והמבקשים להתנכל לאורחות חיינו, מכירים בעובדה הזו - ומנצלים אותה זה שנות דור כדי לנגח את הציבור החרדי ולגרום לו שאכן לא יוכל להתקיים כאן. הם יודעים עד כמה הישיבות הקדושות וכוללי האברכים הם נשמת אפינו, ועליהם הם לא חדלים מלקרוא תיגר. הם עושים זאת בעתירות לבג"ץ, בתקווה שזה יביא לכך שהחרדים אכן לא יוכלו להתקיים. מדובר בעניין קיומי וחיוני, שבלעדיו לא נוכל. אם החוק הזה יבוא כפי שהוא בקריאה השלישית, המסקנה תהיה ברורה".

 

כותרות עיתון יתד נאמן על חוק הגיוס ()
 

דיון במליאת הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)
דוד אמסלם ומשה גפני(צילום: אוהד צויגנברג)

בעיתון "המבשר", המזוהה עם ח"כ מאיר פרוש, נכתב בכותרת כי "כהוראת מרנן ורבנן, חברי מועצת גדולי התורה - הח"כים החרדים התנגדו לחוק המבטל את מעמד בני הישיבות". בכותרת המשנה נכתב כי "הישיבות הקדושות הן נשמת אפו ומאור עיניו של עם ישראל וסוד קיומו. לימוד התורה בהיכלי הישיבות והכוללים הוא הערובה היחידה לקיום היהדות והבטחת דור העתיד". הוזכרו שם דברי פרוש, לפיהם "החוק מנוגד להסכם הקואליציוני ולהתחייבות המפורשת של ראש הממשלה בעת הקמת הקואליציה".

 

"למרבה הכלימה והחרפה עלה בכנסת החוק המבקש לבטל את מעמד בני הישיבות להצבעה בקריאה ראשונה", נכתב במאמר המערכת של העיתון. "אין לשכוח כי בסיס החוק מנוגד להסכם הקואליציוני שהליכוד, מפלגת השלטון, חתמה עם יהדות התורה כשותפה בקואליציה. הייתה שם התחייבות ברורה של נתניהו כי לא יהיו מכסות ללומדי תורה ולא יהיו לומדי תורה שיישבו בכלא. היהדות התורתית לא תעמוד מנגד בשעה קשה זו, ותעשה כל שביכולתה כדי למנוע את התקדמות החוק".

 

בינתיים, ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) אמר הבוקר לאולפן ynet כי "אם החוק הזה היה טוב לחרדים - הם היו תומכים בו. מזה שהחרדים התנגדו אפשר ללמוד ישירות שהחוק הזה לא טוב לחרדים. יש משבר, אף אחד לא נעלם לשום מקום, הציבור החרדי, המפלגות החרדיות אמרו שהחוק הזה ככתבו וכלשונו לא יעבור".

 

לדבריו הצטרף הרב נתנאל כהן, שהשתתף אתמול בהפגנות נגד חוק הגיוס, אך היה פחות נחרץ מבן שיחו: "התנגדות אמיתית לחוק הגיוס פירושה הפלת הממשלה והטלת וטו נגד החוק, כפי שהם (המפלגות החרדיות - ק.נ ומ.א) היו עושים בכל דבר שהיה חשוב להם באמת. לא ראינו את זה אתמול".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ח"כ ליצמן, אתמול
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים