שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה את עתירת ארגוני הסביבה נגד פיתוח כריש ותנין

אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע עתרו בטענה כי התוכניות לפיתוח מאגרי הגז אינן נעשות בשקיפות. בית המשפט קבע כי "קיים מארג של הסדרים מפורטים להגנה על הסביבה מכוח שטרי החזקה והנחיות הממונה על הנפט"

בג"ץ דחה על הסף את עתירת החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין נגד משרד האנרגיה בנושא תוכנית הפיתוח של מאגרי הגז כריש תנין.

 

אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע עתרו נגד פיתוח התוכנית וטענו כי יש להחיל את חוק התכנון והבניה מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל. העותרים טענו כי קיים "ואקום" משפטי לגבי תחום המים הכלכליים של מדינת ישראל ותוכניות הפיתוח של מאגרי הנפט אינן נעשות בשקיפות והציבור אינו שותף בהכנתן.

 

מנגד טענו משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה והממונה על ענייני הנפט וחברת אנרג'יאן ישראל לימיטד המחזיקה במאגרי כריש ותנין, כי הוראות חוק התכנון והבניה אינן חלות על מתקנים שמצויים מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל. לטענתם, על האזור הנמצא מעבר למים הטריטוריאליים חל חוק השטחים התת ימיים, המכונים שטח המים הכלכליים של המדינה. תגליות הגז של השנים האחרונות נמצאו בתחום המים הכלכליים.

 

בהחלטת בג"ץ נכתב כי "דומה כי יש ממש בטענת המדינה כי בכל הקשור לפיתוח תגליות הגז כריש ותנין קיים מארג של הסדרים מפורטים להגנה על הסביבה ורשתות של רגולציה סביבתית, מכוח שטרי החזקה והנחיות הממונה על הנפט". לפי בג"ץ, הטענה כי קיים ואקום משפטי בתחומי המים הכלכליים "היא מרחיקת לכת".

 

בין היתר נכתב בפסק הדין כי עקרונות שקיפות ושיתוף הציבור הם עקרונות נכבדים ובעלי משקל, אלא "שקשה להלום כי בית משפט זה יחיל עקרונות אלה 'בשינויים המחוייבים' בתחום הסבוך של הפקת נפט בתחומי המים הכלכליים. בית משפט אינו יושב כרגולטור על ואינו אמור לעצב הסדרים ראשוניים 'במיוחד עת מדובר בענייני מדיניות בעלי השפעה על תחומי משק, כלכלה ותקציב'", נכתב, תוך הפניה לפסיקת בג"ץ קודמת.

 

עוד צויין כי משמעות בקשת העותרים היא עיכוב משמעותי של התחרות בשוק האנרגיה, על כל הזנקים המשתמעים מכך. בהיבט של האינטרס הציבורי, נכתב, קיימים גורמים רבים אשר עלולים להיפגע עקב אי פיתוח מהיר של שדות כריש ותנין.

 

מעמותת אדם טבע ודין נמסר בתגובה כי "בית המשפט בהחלטתו מחזיר את הנושא החשוב לאחריותו של המחוקק. לצערינו הצעת החוק הממשלתית שמקודמת בימים אלו מפקירה את האינטרס הציבורי ואינה מתחשבת בנושאים כבדי המשקל שהעלו בעתירה, של שקיפות, שיתוף ציבור ותכנון אחראי במים הכלכליים.

 

"אנו סמוכים ובטוחים כי ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) כיו"ר ועדת הכלכלה, יידע לאזן את הצעת החוק הממשלתית ויקדם את הצעת החוק המשותפת לו ולאדם טבע ודין המבטיחה ניהול מאוזן שקוף ואחראי בסביבה הימית של ישראל".

 

את אנרג'יאן ייצגו עורכי הדין רלי לשם, עידן לרון ותמר מגדל ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים