שתף קטע נבחר

מבלגיה לישראל: הוחרמו 15 תוכים מוגנים שהוברחו במזוודה

רשות הטבע והגנים בסיוע אנשי המכס בנתב"ג ומחלקת השירותים הווטרינרים החרימו 15 תוכים מוגנים בשווי של 100 אלף שקל מתושב מודיעין. על פי החשד, התוכים המוגנים וחלקם בסכנת הכחדה בטבע, הוברחו מבלגיה לישראל במזוודה ונמצאו בביתו של החשוד. ברשות יפעלו להגיש נגדו כתב אישום בגין הברחה וסחר בחיות בר

15 תוכים מוגנים שהוברחו על פי החשד ע"י תושב מודיעין מבלגיה לישראל, הוחרמו על ידי פקחי רשות הטבע והגנים בתחילת השבוע.

 

בשיתוף עם אנשי המכס בנתב"ג ומחלקת השירותים הווטרינריים, התקבל מידע מודיעיני על הברחת תוכים ממינים מוגנים האסורים בסחר. פקחי רשות הטבע והגנים הגיעו עם צו חיפוש אל ביתו של החשוד.

 

התוכים שהוברחו (צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים)
(צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים)

 

בבית נמצאו 15 תוכים משלושה מינים שונים, ביניהם אמזונת צהובת ראש ופרקיט אדום מצח. על פי החשד, התוכים הוברחו ע"י החשוד בשנות ה-50 לחייו, במזוודה סגורה בבטן המטוס בטיסה מבלגיה לישראל. בחיפוש בביתו נמצאו התוכים כאשר מספר תוכים הוחבאו בתוך ארון בגדים. על פי הערכת הרשות, מדובר בתוכים בשווי של כ-100 אלף שקל.

 

סחר בתוכים מאיים על הישרדותם בטבע

אמזונת צהובת ראש נחשב לאחד התוכים הנדירים בעולם המצויים בסכנת הכחדה חמורה בטבע. בשנת 1994 הוערכה האוכלוסיה של התוכים הללו בכ-7,000 פרטים בלבד במקסיקו, הונדורס, בליז וגווטמלה וכיום היא מוערכת בכ-4,700 פרטים בלבד. חוקרים באיגוד השימור העולמי וארגון בירד לייף, מעריכים כי בעלי הכנף הללו סובלים מירידה חדה של 90 אחוז מאז שנות ה-70


אמזונת צהובת ראש (צילום: shutterstock)
אמזונת צהובת ראש בטבע(צילום: shutterstock)

 

האיומים המרכזיים על אזורי המחייה של התוכים עם אובדן יערות וצמחייה למטרות חקלאות ורעיית צאן, גידול ביישובים הסמוכים לשמורות טבע וציד לא חוקי של אלפי ציפורים, בעיקר גוזלים וכריתת העצים בהם הם מקננים. בחלק מהמדינות הציפורים ניצודות למזון לתושבים המקומיים ובמקרים אחרים, הן נלכדות ונורות עקב פגיעה בגידולים חקלאיים.

 

פרקיט אדום מצח (צילום: shutterstock)
פרקיט אדום מצח(צילום: shutterstock)

 

פרקיט אדום מצח נפוץ באיים באזור ניו זילנד וקלדוניה החדשה באוקיינוס השקט. כריתת ושריפת יערות, טורפים שיובאו לאיים באמצעות האדם כדוגמת חתולים, חולדות ודלקים, תחרות הולכת וגוברת עם ציפורים פולשות באתרי הרבייה ודילול האוכלוסיות המקומית שגרמו לנזקים לחקלאות, הביאו לירידה במספרו בטבע במרוצת השנים.

 

עד לפני כשנתיים הוא הוגדר כמין שעתידו בסכנה בטבע, אך בשנה שעברה הוערכה גודל האוכלוסיה ב-35 אלף פרטים והוא הוסר מרשימת המינים בסכנת הכחדה, אך עדיין אסור בסחר בינלאומי על ידי אמנת סייטס למינים בסכנת הכחדה. הפרקיט אדום המצח נחשב לבעל כנף מבוקש בקרב מגדלי ציפורים ויכולת הרבייה המהירה שלו בשבי, גורמת לחוקרים להעריך כי הדבר יסייע במניעת הכחדתו בטבע.

 

פרקיט אדום מצח (צילום: shutterstock)
פרקיט אדום מצח בכלוב. צילום ארכיון(צילום: shutterstock)

ברשות יפעלו להגשת כתב אישום בגין הברחת הציפורים

במהלך החיפוש נמצאו גם צבי מים בביתו של החשוד שאסורים באחזקה על פי החוק. ישראל חברה באמנת סייטס הבינלאומית שנועדה להגן על סחר במינים של חיות בר וצמחים המצויים בסכנת הכחדה בטבע. רשות הטבע והגנים מאפשרת ייבוא של עשרות מיני בעלי כנף המותרים לגידול פרטי ובמקביל אוסרת על יבוא של עשרות מיני בעלי כנף המוגדרים כמוגנים בחוק.

 

ברשות הטבע והגנים חקרו את החשוד בגין חשד להברחה, פגיעה, אחזקה וסחר בלתי חוקי בחיות בר ובערכי טבע מוגנים וציינו כי יפעלו להגיש נגדו כתב אישום. התוכים שהוחרמו הועברו למתקן מוגן וברשות הטבע והגנים בודקים עם הרשויות בבלגיה, באם ניתן יהיה להשיב את בעלי הכנף בחזרה למדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים
התוכים שהוברחו לישראל
צילום: רועי גלעד, רשות הטבע והגנים
מומלצים