שתף קטע נבחר

איראן לאירופה: "חבילת התמריצים - לא עומדת בדרישותינו"

בשיחה טלפונית עם נשיא צרפת אמר רוחאני כי "חבילת התמריצים הכלכליים" שהאיחוד האירופי מציע לאיראן כפיצוי על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין "אינה מספקת". בשיחה נוספת עם אנגלה מרקל הוא כינה את החבילה "מאכזבת"

 

חסן רוחאני אנגלה מרקל עמנואל מקרון (צילום: AFP, AP)
"כמו מיחזור של הצעה אירופית ישנה". מרקל, רוחאני ומקרון(צילום: AFP, AP)

נשיא איראן חסן רוחאני אמר אמש (יום ה') לנשיא צרפת עמנואל מקרון כי "חבילת התמריצים הכלכליים" שאירופה מציעה למדינתו כדי לפצות על הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין "אינה עומדת בכל הדרישות האיראניות". על פי הדיווח של סוכנות הידיעות הממשלתית אירנ"א, רוחאני שוחח עם מקרון בטלפון ואמר כי "המאמצים של צרפת להציל את הסכם הגרעין הם חיוביים".

 

כתב רשת BBC בפרסית, בהמאן קלבאסי, דיווח בחשבון הטוויטר שלו כי רוחאני שוחח גם עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. על פי הדיווח, רוחאני אמר לשני המנהיגים כי החבילה האירופית "אינה מספקת" והביע תקווה שהם "יגבשו משהו טוב יותר".

 

בסוכנות הידיעות "תסנים" דווח כי רוחאני כינה באוזני מרקל את החבילה "מאכזבת". על פי הדיווח, הוא אמר למרקל כי "בחבילה חסרה תוכנית מעשית והיא נראית כמו מיחזור של הצהרה אירופית ישנה".

מוחמד זריף שר החוץ של איראן  (צילום: AP)
ייפגש עם שרי החוץ של חמש המעצמות. זריף(צילום: AP)

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף צפוי להיפגש היום עם שרי החוץ של חמש המעצמות שעדיין נותרו בהסכם הגרעין, לאחר עזיבת ארצות הברית. הפגישה, שתיערך בווינה, מתקיימת לבקשתה של איראן. בשיחה צפויים הדיפלומטים הבכירים מבריטניה, סין, צרפת, גרמניה ורוסיה לדון בדרכים לשימור ההסכם.

 

במהלך הפגישה ידונו הצדדים ב"חבילת תמריצים" שהאיחוד האירופי הציע לאיראן כדי להשאיר אותה בהסכם. איראן דורשת מהמדינות האירופיות שחתומות על ההסכם להציע מחוות כלכליות חדשות, כדי להקטין את השלכות הסנקציות האמריקניות ששבו על כנן.

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז על נסיגה מהסכם הגרעין במאי האחרון, בטענה שהוא "גרוע" ו"רקוב". ההסכם, שנחתם ב-2015, הבטיח כי המעצמות יקלו בסנקציות שהוטלו על איראן בתמורה לריסון תוכנית הגרעין שלה.

 

לפני כחודש וחצי פרסם המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי את שבעת התנאים של איראן להישארות בהסכם הגרעין. הצבת התנאים לאירופה הגיעה יומיים אחרי שארה"ב הציגה לאיראן 12 דרישות, שבהן היא תצטרך לעמוד כדי שהסנקציות יוסרו.

 

בין השאר דורש המנהיג העליון מאירופה להבטיח לאיראן שהיא לא תנסה לנהל איתה מו"מ על תוכנית הטילים הבליסטיים שלה, ועל הפעילויות שלה במזרח התיכון - שתי דאגות אמריקניות שקדמו לפרישה של דונלד טראמפ מההסכם. על הנוכחות האיראנית באזור אמר חמינאי שאף ממשלה לא הייתה מוותרת על "עומק אסטרטגי" שכזה.

עלי חמינאי המנהיג העליון של איראן (צילום: AFP)
פרסם שבעה תנאים להישארות בהסכם. חמינאי(צילום: AFP)

סוגייה מרכזית ברשימת הדרישות היא הנפט של איראן. לפי חמינאי אירופה צריכה להמשיך לקנות נפט איראני, ולהגן על הכנסות הנפט של טהרן מהלחץ האמריקני. "אם האמריקנים יפגעו במכירות הנפט שלנו האירופאים יצטרכו לפצות על כך ולקנות נפט איראני", הבהיר חמינאי.

 

"הבנקים האירופאים צריכים להגן על המסחר עם הרפובליקה האיסלאמית. אנחנו לא רוצים להתחיל לריב עם צרפת, בריטניה וגרמניה – אבל גם לא סומכים עליהן", אמר חמינאי, וציין שההיסטוריה הוכיחה ששלוש המדינות הולכות בעקבות ארה"ב כשזה נוגע להחלטות רגישות.

 

חמינאי הזהיר שאם אירופה לא תעמוד בדרישות שהציב - איראן תמשיך להעשיר אורניום. במסגרת ההסכם הוחלט שאיראן תוכל להעשיר אורניום רק ברמה נמוכה, כדי להקטין את הסיכוי שהיא תמשיך לפתח את תוכנית הנשק הגרעיני שלה.

 

חמינאי אמר שהפרישה האמריקנית מוכיחה שארה"ב היא מדינה שלא עומדת בהתחייבויות שלה. "הרפובליקה האיסלאמית לא יכולה להתמודד עם ממשלה שמפרה בקלות הסכם בינלאומי, מסירה את חתימתה, ובהופעה תיאטרלית בטלוויזיה מתרברבת על פרישתה", אמר חמינאי.


פורסם לראשונה 05/07/2018 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, AP
מרקל, רוחאני ומקרון
צילום: AFP, AP
מומלצים