שתף קטע נבחר

בעקבות העליון: אפשר להפחית מזונות בתיקים ישנים

ביהמ"ש למשפחה קיבל תביעה של אב שהתגרש לפני הלכת המזונות החדשה והפחית דרמטית את הסכום. השופט: יש למנוע אפליה בין אבות

בפסק דין חשוב שניתן לאחרונה בבית המשפט למשפחה בפתח תקווה נקבע כי הלכת השוויון במזונות של בית המשפט העליון מהקיץ שעבר נחשבת בעצמה "שינוי נסיבות מהותי" שמאפשר לבקש הפחתת המזונות: השופט עובד אליאס קבע כי אם ההלכה לא תיושם על תיקים ישנים, הדבר ייצור חלוקה לא רצויה ומפלה בין אבות שהתגרשו לפני שהיא ניתנה, לבין אלה שהתגרשו לאחר מכן. בכך הוא יישר קו עם הדרישה - שפורסמה גם כאן - להחיל את החלטת העליון באופן רטרואקטיבי.

 

פסק הדין עסק בבני זוג שהתגרשו ב-2013 ולהם ילדים משותפים בני יותר מ-6. בהסכם הגירושים הסופי שנחתם ביניהם ב-2014 נקבע שהילדים יהיו במשמורת האם ויתראו עם אביהם פעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני, והוא ישלם מזונות של 6,500 שקל כולל דמי חינוך בבית ספר פרטי.

 

בתביעה שהגיש כשנתיים לאחר מכן עתר האב לשוויון מלא בינו ובין גרושתו. הוא ביקש להגדיר את הסדרי השהות עם הילדים כ"משמורת משותפת", ולבטל או להפחית משמעותית את מזונותיהם בהתאם להלכה החדשה, שכן הילדים כבר עברו את גיל 6.

 

לדבריו, שיעור ההוצאות הדרושות לגידולם פחת שכן בהסכם נקבע שהוא יחלוק עם האם בהוצאות בית ספר פרטי, אולם בפועל הילדים למדו בבית ספר ציבורי. בנוסף, מצבו השתנה וכיום הוא נשוי בשנית ומצפה לבת שנייה מנישואיו הנוכחיים. לצד זאת, הכנסת גרושתו גדלה.

 

לעומתו טענה האם שהסכם הגירושים קובע במפורש שהמשמורת לא תוגדר משותפת. לשיטתה, השינוי של ההלכה בתחום המזונות לא נחשב כשלעצמו ל"שינוי נסיבות" לצורך הפחתת מזונות. גם נישואיו של האב, הוסיפה, לא מצדיקים הפחתה שכזו, משום שהם התגרשו בצעירותם וניתן היה לצפות שיינשא בשנית וייוולדו לו ילדים נוספים. כלומר, עניין זה כבר נלקח בחשבון במסגרת התנאים בהסכם הגירושים.

 

חלוקה לא הוגנת

בפסק הדין דחה השופט עובד אליאס את טענות האב בעניין המשמורת על הילדים, וקבע שבעניין זה יש לכבד את הסכם הגירושים. לעומת זאת, בכל הקשור לגובה המזונות הסיפור שונה משום שמשא ומתן להסכם מזונות נערך ברוח הדין, וכיום התפיסה הכללית בעניין זה השתנתה לחלוטין. כך יוצא שזוגות שמתגרשים היום מסכימים על שיעורי מזונות נמוכים יותר מאלה שאפשר היה לדרוש לפני ההלכה.

 

משכך, יוצא כי גברים שהתגרשו אחרי שפורסם פסק הדין של העליון ביולי 2017 יזכו לשלם פחות מאבות שהתגרשו לאחר מכן, ויש בכך משום חלוקה לא הוגנת בין שתי הקבוצות תוך קיפוח האבות מהקבוצה השנייה.

 

השופט אליאס הבהיר שמאחר שהשינוי שהביאה עמה ההלכה החדשה לא היה צפוי הרי שהוא לא נלקח בחשבון בעת המשא ומתן על המזונות, ועל כן אפשר לקבוע שמדובר בשינוי נסיבות מהותי המאפשר "לפתוח" את תנאי ההסכם.

 

בנוסף נקבע שמאחר שההסכמה על חינוך הילדים בבתי הספר הפרטיים לא יצאה לפועל, האב צודק ויש להפחית את דמי החינוך שלו בהתאם. לבסוף נפסק שהמזונות ודמי החינוך יופחתו לסכום כולל של 3,600 שקל בלבד במקום 6,500 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד פנינה בכר
מומלצים