שתף קטע נבחר

תוקן חוק הפונדקאות: חד-הוריות זכאיות, חד-מיניים לא

ברוב של 8 חברי כנסת מול 4 תיקנה היום ועדת העבודה, הרווחה והבריאות את הצעת חוק הפונדקאות. ח"כ איציק שמולי אמר בתגובה לחוק, שכולל נשים חד-הוריות, אך משאיר בחוץ את הזוגות החד-מיניים: "אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים. זה עלבון שאני לא יכול לתאר אותו"

 

 

ברוב של 8 חברי כנסת מול 4 תיקנה היום (ב') ועדת העבודה, הרווחה והבריאות (בעקבות בקשה לדיון מחודש) את הצעת חוק הפונדקאות לפיה יורחב מעגל הנשים הזכאיות לבצע פונדקאות בישראל גם לנשים ללא בן זוג, אשר סובלות מבעיה רפואית שלא מאפשרת להן לשאת היריון.

  

לדרישת יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), מי שנזקק לטיפולי פונדקאות יוגבל ל-5 ילדים במשפחה, ולא 2 כפי שקיים כיום. בנוסף, נושאת ההיריון תהיה בת 22 עד 39 שנה, ולא 38 כפי שקיים כיום. עוד נקבע כי פונדקאית תוכל לבצע עד 5 לידות, כולל ילדיה הפרטיים. זאת במקום מגבלה של עד 4 לידות כיום. עם זאת, אם נושאת יכולה להיות מעורבת ב-2 תהליכי פונדקאות לכל היותר.

 

בעד הצעת החוק הצביעו ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), נאוה בוקר (ליכוד), אברהם נגוסה (ליכוד), מיכאל מלכיאלי (ש"ס), ישראל אייכלר (יהדות התורה), מוטי יוגב (הבית היהודי), טלי פלוסקוב (כולנו), אכרם חסון (כולנו). הצביעו נגד התיקון לחוק הפונדקאות: יעל גרמן (יש עתיד), אילן גילאון (מרצ), מיכל בירן ואיציק שמולי (המחנה הציוני). הסתייגות ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד), לפיה יש לאפשר הליכי פונדקאות גם לזוגות חד מיניים, נדחתה.

 

"אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים"

ח"כ אוחנה נשא דברים נרגשים בוועדה: "כשאני ובן זוגי רצינו להקים משפחה, נאלצנו להרחיק אלפי קילומטרים למדינה אחרת. התאומים נולדו לפני הזמן המתוכנן ולא היינו שם לצידם. הפכתי עולמות כדי למצוא יהודי שלא הכיר אותי, אשר גר בקרבת מקום, על מנת שיהיה לצידם. אני לא מתריס נגד הרבנות ונגד הדת, רק מבקש קצת אנושיות".

  

ח"כ שמולי. "טובים לשרת את המדינה אך לא להיות הורים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ שמולי. "טובים לשרת את המדינה אך לא להיות הורים"(צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר: "אני רוצה להיות אבא ואני לא יכול להיות אבא. כדי לעשות זאת, עליי לפנות למדינה זרה מעבר לים, לשלם 140 אלף דולר ולקוות שיהיה בסדר. חיי מלאים וגדושים, אבל תמיד ישנו המרכיב החסר, שמלווה אותי לכל מקום. אנחנו מספיק טובים כדי לשרת את המדינה, אבל לא כדי להיות הורים. זה עלבון שאני לא יכול לתאר אותו. זה מצב שהוא פשוט מפלה וכואב ומלא בעלבון ולא הגון. זה לא בסדר".

 

היו"ר אלאלוף: "אצביע בעד החוק, אבל אני יודע שיום אחד עוד נכיר בכל זוג, כפי שצריך". ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) בתגובה: "זה מעשה פחדני, עכשיו זאת המשמרת שלך".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר כי "זהו חוק הומופובי". ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) הוסיפה כי: "החוק הזה אומר לקהילה הגאה: אתם טובים כדי להתגייס וליפול בשדה הקרב, תמלאו את כל החובות, אבל זכויות – פונדקאות, אימוץ, נישואין – לא ניתן לכם. יורקים בפניהם וסוגרים להם את הדלת, ואומרים להם אתם לא שווים. 5% מחברי הכנסת כופים את רצונם ואת אמונתם על 95% ממנה ומהחברה".

 

ברקע הדברים התנהל עימות חריף בין יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), שהודיע כי יצביע בעד החוק, לבין ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני). בירן אמרה לאלאלוף: "אלי, אני לא מבינה למה אתה נוהג בכזו פחדנות. הרי הודעת שזו הקדנציה האחרונה שלך. למה שלא תסיים בטוב? איך אפשר לתת יד לכל ההומופובים? אנשים שונאים ומסיתים נגד הומואים, ואתה בחוסר המעשים שלך נותן לזה יד. זה לא בסדר שהמדינה תנהג באפליה כזו. אתה פחדן".

 

אלאלוף ענה לה: "תתביישי לך. לא בטוח שאת תהיי בכנסת הבאה, אבל אם אני ארצה – אני אהיה. מגיע לך רק דבר אחד - זלזול מוחלט".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ‌‎), יו"ר שותפה בשדולה הגאה, הוסיפה כי "תיקון חוק הפונדקאות אינו שוויוני. לא ייתכן שחוק במדינת ישראל יפלה באופן חריג את קהילת הלהט"ב. השינוי של החוק יועיל למספר מועט מאוד של נשים בשנה, ויפגע בקהילה גדולה מאוד. הזכות להורות היא זכות בסיסית כמו דיור, ומזון, ואם אנחנו לא נותנים אותה לכל אדם אנחנו עושים עוול".

 

עו"ד אירית רוזנבלום, מומחית לפילוסופיה משפטית ומייסדת "משפחה חדשה": הנוסח המתוקן של חוק הפונדקאות, לא רק שאיננו מתקן, הוא לגמרי מקלקל. מקלקל משום שהוא מפלה לרעה גברים רווקים וגברים להט"בים. הצעת החוק מדברת בשני קולות, כאשר מצד אחד היא מאשרת את הצורך והחשיבות שבמעשה הפונדקאות ומצד שני הופכת את המעשה לאסור ובלתי אפשרי עבור קבוצת אנשים, שהחוק נועד בעיקר עבורה. זהו חוק בלתי מוסרי בעליל, המעניק כוח מופרז לקבוצת אנשים שיכולים ומעניקים רשיון. על פני קבוצה אחרת שאיננה יכולה. המשמעות היא לכרות בכך את עתידם של האנשים הללו, לא לאפשר להם להקים משפחה ולדון אותם לחיי בדידות ונידוי. החקיקה לא רק מפלה, אלא אכזרית ביותר במובן האנושי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוק הפונדקאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים