שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": לך אל הנמלה, מי שלא תהיה, וחכם

הנמלים כל כך קרובות אלינו וכל כך בלתי מובנות ובשבילי זו סוג של התרסה, שמאתגרת אותי לקום כל בוקר ולצאת שוב לפגוש נמלים

 

נמלים ()

 

הסקרנות האנושית הובילה אותנו לתגליות מפתיעות ומפליאות על העולם שבו אנו חיים: מחורים שחורים במרחק מליוני שנות אור ועד הקוורקים הזעירים, המרכיבים את האטומים. עולמות אלו נמצאים מחוץ לטווח חושינו וכדי לחקור אותם המדע נעזר בטלסקופים ענקיים ובמאיצי חלקיקים גדולים אף יותר.

 

"חוקרים פרטיים" - לכל הכתבות

 

אך הטבע כולל גם תופעות מסתוריות ומרתקות שנמצאות ממש מתחת לאפנו, ולעיתים אף בתוך השקית של הביסקוויטים: אין פשוט מלצפות בנמלים - ולכן כמעט כל אחד, ילד או מבוגר, מצא את עצמו לפחות פעם אחת בוהה בנמלים בזמן עבודתן ומסתקרן.

 

כשהייתי ילד, הדרך מבית הספר לביתי עברה דרך שדות - כל יום הייתי עוצר, יורד על ברכי, ומתבונן בנמלים. באף אחת מפעמים אלה לא התחלתי אפילו לדמיין שמה שאני עושה יכול להיחשב בתור "עבודה". עוד פחות דמיינתי שזה מה שאני אעשה כשאהיה גדול.

 

הנמלים הן עם מיוחד - הן חיות במושבות ענק של מלכה ואלפי בנותיה שמשתפות פעולה באופן הרמוני ויעיל כדי לאסוף אוכל, לחפור חדרים חדשים, לטפל בזחלות הצעירות ועוד ועוד. שיתוף פעולה זה כה מוצלח עד שהוא הוביל את הנמלים להשתלט על עולמנו. נמלים חיות בכל היבשות ובמספרים גדולים. סביר להניח שבמרחק כמה צעדים ממך יש כעת קן נמלים.

 

פרופ' עפר פיינרמן (צילום: ד"ר אפרת גרינוולד)
פרופ' עפר פיינרמן(צילום: ד"ר אפרת גרינוולד)

 

כמו הנמלים גם בני האדם חיים היום בקבוצות גדולות. אבל בהשוואה לזמן שהנמלים עושות זאת, מעל מאה מיליון שנה, אנחנו "חדשים במשחק" - רק כמה עשרות אלפי שנים. לכן כדאי לנו מאוד לנסות וללמוד מהמערכת החברתית המשגשגת של הנמלים. למשל על דרכים שבהן ניתן לנהל ולהתנהל בחברות ענק ועל שיטות לקיים חברות כאלה בלי לגרום להרס סביבתי.

 

ואכן, מדענים צופים בנמלים כבר כמאה שנים - אך, למרבה ההפתעה, ההבנה שלנו אותן עדיין מועטה: מה אומרות הנמלים זו לזו? האם קן הנמלים הוא פשוט קבוצה גדולה של חרקים או ישות חדשה לגמרי? ואם זו ישות חדשה, האם היא חכמה יותר מהנמלה הבודדת? בכמה? בעוד שאנו יודעים שחורים שחורים יש לתאר על פי תורת היחסות וקוורקים על פי תורת הקוונטים עד היום לא ברורה אפילו השפה שבה ניתן לתאר קן נמלים. הנמלים כל כך קרובות אלינו וכל כך בלתי מובנות ובשבילי זו סוג של התרסה, שמאתגרת אותי לקום כל בוקר ולצאת שוב לפגוש נמלים.

 

אתגר מדעי הוא חשוב אך, בעיני, אינו מספיק. אנחנו רגילים לדמיין מדענים בתור אנשים קרים שמבצעים את מחקרם ללא משוא פנים, אך אני יכול לומר שליחס הרגשי שלי לנמלים מקום חשוב בעבודתי ובשאלות שאותן אני בוחר ונהנה לחקור. אני רואה בנמלים חיות מוכשרות, אדיבות, וצנועות שמצטיינות בעזרה לזולת.

 

פרופ' עפר פיינרמן, המחלקה לפיזיקה של מערכות מורכבות, מכון ויצמן

 

לאתר של פרופ' פיינרמן

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית".  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים