שתף קטע נבחר

סוכני מוסד עם מכשירי ריתוך בחדר הכספות בטהרן | פרטים חדשים על המבצע

שש שעות ו-29 דקות לפריצת שתי דלתות, לחיתוך עשרות כספות ולחשיפת חצי טון מסמכים סודיים על תוכנית הגרעין האיראנית. דיוויד סנגר ורונן ברגמן מפרסמים הערב לראשונה ב"ניו יורק טיימס" פרטים חדשים על המבצע הנועז של המוסד שבמהלכו הועברו לישראל המסמכים הסודיים


ארכיון הגרעין האיראני ()

 

סוכני המוסד שהסתובבו במחסן באזור מסחרי אפרורי של טהרן ידעו בדיוק כמה זמן הם צריכים כדי להשבית את האזעקות, לפרוץ שתי דלתות, לחתוך עשרות כספות ולצאת מהעיר עם חצי טון של חומרים סודיים: שש שעות ו-29 דקות. דיוויד סנגר ורונן ברגמן מפרסמים הערב (יום א') לראשונה ב"ניו יורק טיימס" פרטים חדשים על המבצע הנועז של המוסד שבמהלכו הועברו לישראל המסמכים הסודיים של תוכנית הגרעין האיראנית.

 

משמרת הבוקר של השומרים האיראנים אמורה להגיע בסביבות 7:00 בבוקר, כך גילתה שנת מעקב של המודיעין הישראלי, והפקודה הורתה לסוכנים לעזוב את המקום לפני 5:00 בבוקר, כדי שיהיה להם מספיק זמן להימלט. ברגע שהאיראנים הגיעו למקום, היה ברור מיד שמישהו פרץ לארכיון הגרעין החשאי של המדינה, שתיעד שנים של עבודה על נשק אטומי, מודלים להכנת ראש הפצצה ותוכניות ייצור.

 

 
ארכיון הגרעין האיראני ()
המסמכים

ארכיון הגרעין האיראני ()
 

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()
50 אלף עמודי מסמכים, 163 דיסקים

סוכני המוסד הגיעו באותו לילה, 31 בינואר, עם מכשירי ריתוך שבערו בחום של לפחות 2,000 מעלות צלזיוס - חם מספיק כדי לחתוך את 32 הכספות מייצור איראני שהוצבו במחסן. אבל הם עזבו כספות רבות שלא נגעו בהן, והלכו אל הראשונות שהכילו קלסרים שחורים שבתוכן התוכניות והמסמכים החשובים ביותר. כשהגיעה השעה היעודה, ברחו לגבול, לוקחים עמם 50 אלף עמודים ו-163 תקליטורים שהכילו תזכירים, קטעי וידיאו ותוכניות.

 

בסוף חודש אפריל הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על תוצאות המבצע, לאחר שהעביר תדרוך פרטי בנושא לנשיא האמריקני דונלד טראמפ. הוא אמר שזאת סיבה נוספת מדוע על טראמפ לעזוב את הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, בטענה שהמסמכים הוכיחו את ההטעייה האיראנית. כמה ימים לאחר מכן, טראמפ מימש את האיום שלו ועזב את הסכם הגרעין - מהלך שממשיך להעמיק את הקרע בין ארצות הברית לאירופה.

ראש הממשלה (צילום: EPA)
נתניהו מציג את הממצאים(צילום: EPA)

בשבוע שעבר הזמינה ממשלת ישראל שלושה עיתונאים, בהם אחד מה"ניו יורק טיימס" והציגה בפניהם מסמכים חשובים מהשלל. רבים מהם אישרו את מה שחשדו בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, דו"ח אחר דו"ח, כי למרות התעקשות איראן שהגרעין מועשר למטרות שלום, היא עוסקת באופן שיטתי בפיתוח וייצור כל הדרוש ליצירת נשק גרעיני. אין כל דרך לאשר באופן בלתי תלוי את אמיתותם של המסמכים, שרובם היו בני 15 שנה ויותר. הישראלים אספו את המסמכים שהוצגו בפני הכתבים, משמעות הדבר שייתכן שישנם דברים שלא נחשפו. לטענת ישראל, כמה מהמסמכים לא הוצגו כדי לא לספק חומר מודיעיני לאנשים שמנסים לייצר נשק.

 

מבצע כמו בסרט

המחסן שסוכני המוסד חדרו אליו נכנס לשימוש רק לאחר שהושג הסכם הגרעין בין איראן למעצמות. ההסכם העניק לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית את הזכות להיכנס לאתרי גרעין חשודים, כולל בסיסי צבא.

 

בעקבות כך החליטו האיראנים לאסוף אלפי מסמכים שמתעדים את תהליכי בניית הנשק, התאמתו לטיל וכיצד לפוצץ אותו. אמרו גורמי מודיעין ישראלים. האיראנים איחדו את כל המסמכים במחסן שנמצא ברובע מסחרי שלא קשור לתוכנית הגרעין ורחוק מהארכיון הצבאי של טהרן. הם גם לא הציבו שם שומרים מסביב לשעון כדי לא לעורר את חשדם של השכנים.

 

ארכיון הגרעין האיראני ()
הכניסה לארכיון הגרעין. מבנה פשוט כדי לא לעורר את חשדות השכנים או סוכנויות הביון

מה שהאיראנים לא ידעו זה שהמוסד תיעד את מאמץ האיסוף ובמשך שנתיים צילם את העברת המסמכים והתוכניות, מאז שהמאמץ החל בפברואר 2016. לפני כשנה החלו הסוכנים לתכנן את המבצע, שלפי אחד מבכירי המודיעין הישראלי דומה מאוד לסרט "אושן 11".

 

ברוב המבצעים של המוסד, הסוכנים מצלמים או מעתיקים חומרים ללא השארת עקבות. אבל במקרה הנוכחי ראש המוסד, יוסי כהן, הורה למשתתפים במבצע לקחת עמם את המסמכים המקוריים. זה קיצר מאוד את הזמן שהסוכנים יכלו להישאר במבנה. הישראלים רצו לגבור על הטענות האיראניות שהחומר מזויף ולהעביר אותו לסוכנויות ביון אחרות שיבדקו את אמיתותו.

 

ברור שלמרגלים הישראלים הייתה עזרה מבפנים. הם למדו באיזה מבין 32 הכספות הוחזק המידע החשוב ביותר. הם התבוננו בהרגלי העובדים במקום. הם חקרו את פעולת מערכת האזעקה, כך שהיא לא התריעה כשהסוכנים נכנסו למקום בסביבות 22:30.

ארכיון הגרעין האיראני ()
הכספות בארכיון הגרעין האיראני

פחות מ-24 סוכנים השתתפו במבצע. מחשש שחלק מהם ייתפסו, הישראלים חילקו את החומרים והוציאו אותם מאיראן במסלולים שונים. בשעה שבע בדיוק, כפי שהמוסד ציפה, הגיע למחסן שומר איראני שגילה את הדלתות והכספות פרוצות. הוא הפעיל את האזעקה ושלטונות איראן החלו במהרה במסע ארצי לאיתור הפורצים. מסע, שלפי הישראלים, כלל "עשרות אלפי אנשי ביטחון ומשטרה איראנים". אלא שהם לא מצאו דבר, הסוכנים יצאו מאיראן מבלי שהתגלו.

 

תוכניות מפורטות והערות של מדענים

האיראנים טענו שכל מה שהוצג מזויף – כחלק מתוכנית נוספת של הישראלים להחזיר את הטלת הסנקציות על טהרן. אבל פקידי מודיעין בריטים ואמריקנים אמרו כי הם מאמינים שמדובר בחומרים אמיתיים, לאחר שערכו השוואה עם מסמכים אחרים שבידם ועם עדויות של עריקים מאיראן. ממה שישראל הראתה לכתבים, שהיו גם מה"וושינגטון פוסט" ו"וול סטריט ג'ורנל", במתקן ביטחוני מאובטח - עולים כמה דברים באופן ברור: התוכנית האיראנית לבניית נשק גרעיני הייתה, קרוב לוודאי, גדולה יותר, מתוחכמת יותר ומאורגנת יותר מכפי שחשבו ב-2003, אז הודיעו על סיום פרויקט עמאד.

 

המסמכים פירטו את האתגרים של שילוב נשק גרעיני בראש חץ של טיל "שיהאב 3" איראני. מסמך אחר הציע אתרים תת-קרקעיים אפשריים לביצוע ניסויים גרעיניים ותיאר תוכנית לבניית קבוצה של חמישה נשקים. אף אחד מהם לא נבנה בסופו של דבר. אולי בגלל שהאיראנים חששו שייתפסו, או בגלל המחיר הכבד שנגבה בעקבות הפעולות של סוכנויות הביון בישראל ובארה"ב לחבל במאמצים של טהרן.

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()
 

ישראל טענה לאורך כל הזמן שפרויקט הגרעין האיראני נמשך גם אחרי 2003, וכמה מסמכים מראים שבכירים בתוכנית האיראנית, כולל שניים שככל הנראה חוסלו על ידי סוכנים ישראלים, התלבטו כיצד לחלק אותה לאלמנטים גלויים וסמויים. אחד המדענים הזהיר שהעבודה על הנויטרונים שיוצרים את תגובת השרשרת של ההתפוצצות הגרעינית חייבת להיות סמויה. "המחקר של הנויטרונים לא יכול להיות גלוי ויש להסתיר אותו", הוא כתב בהערות. "אנחנו לא יכולים לתרץ פעולה כזאת כ'התגוננות'. הפעילות של הנויטרונים רגישה ואין לנו הסבר בשבילה".

 

בין הדברים המעניינים שנמצאים בחומר שנלקח מהמחסן יש תמונות שמתעדות את מה שהיו בעבר מתקני מפתח של תוכנית הגרעין האיראנית, לפני שפירקו את הציוד לקראת בדיקות הפיקוח הבינלאומי. אחת התמונות שצילמו האיראנים מראה חדר מתכת ענקי שנבנה כדי לערוך ניסויים בחומרים נפיצים ביותר, בבניין בפרצ'ין, בסיס צבאי ליד טהרן.

מתקן גרעין באיראן ()
המתקן בפרצ'ין שבו ביצעו האיראנים ניסויים בפיצוצים גרעיניים

מתקן גרעין באיראן ()

סוכנויות הביון חשדו זה זמן רב שבפרצ'ין מתקיימת פעילות גרעינית, אבל איראן סירבה להכניס למקום את הפקחים בטענה שמדובר בבסיס צבאי שנמצא מחוץ לפיקוח ואין שם ניסויים גרעיניים.

 

בזמן שיו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, יוקיה אמנו, ביקר במקום הוא מצא אותו ריק לחלוטין, אך בדו"ח של הוועדה נכתב כי נראה שיש ציוד שהוצא מהמקום. התמונות מוכיחות שזה בדיוק מה שקרה: הן מראות חדר גדול, שלפי מומחים גרעיניים מתאים בדיוק למה שהפקחים חיפשו במקום.

 

התא נראה כחלק מניסוי שנערך בנויטרונים, מה שמצביע על כוונה ברורה של מאמצים לבניית נשק גרעיני. המסמכים האיראניים הזכירו שוב ושוב חומר מסוים המשמש לייצור נויטרונים: אורניום דאוטריד. לפי מומחי גרעין, אין לו שימוש אזרחי או צבאי מלבד ייצור נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדר הכספות של תוכנית הגרעין
מומלצים