שתף קטע נבחר

הקשר בין ניימאר לאדם הקדמון

התחזויות והעצמת הכאב? גם אבות אבותינו עשו את זה. זה עזר להם לשרוד - וזה אפילו סייע ליצירת המילים הראשונות

 

 

ניימאר שוב מתגלגל בלי סיבה ? יורגן קלינסמן חוזר למגרש רק כדי לצלול ולהשיג פנדל? איתי שכטר מוזכר ברשימה אחת עם כמה מגדולי הכדורגלנים בכל הזמנים? בפעם הבאה שתראו כדורגלן מזייף פציעה או צולל על הדשא, תחשבו על כך שהם משתמשים בדיוק באותן טכניקות הישרדות ששימשו את אבות אבותינו הקדמונים.

 

הטקטיקות הנלוזות שמטרתן להכשיל את השופט דומות מאוד לאסטרטגיית הישרדות אפקטיבית שבה השתמשו בני האדם הראשונים. פסיכולוגים מצאו כי לקדמונים שהצליחו לדמות או להעצים כאב בצורה משכנעת היה יתרון הישרדותי - הם השיגו תשומת לב בדרך קלה יותר.

ניימאר על הדשא (צילום: רויטרס)
ניימאר על הדשא. זה אבולוציוני(צילום: רויטרס)

ניימאר על הדשא (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"ראינו כדורגלנים פנטסטיים כמו ניימאר ואמבאפה במונדיאל הזה, אבל הם גם הראו לנו את הצד הפחות יפה - ההתחזויות", אמר ד"ר ג'ורדן ריין, פסיכולוג מאוניברסיטת סאסקס שבבריטניה. "כולנו רוצים שהתנהגות כזו לא תיראה על המגרש, אבל האספקט הווקאלי של ההתחזות - הן בתוך המגרש והן מחוצה לו - הוא אסטרטגיה אפקטיבית עם שורשים אבולוציוניים שיכולים להסביר כיצד הדיבור התפתח".

 

מחקרו גילה כי זיוף כאב הוביל לפיתוח מילים שרירותיות, שבהמשך הביאו ליצירת המילים הראשונות. "כאב אמיתי גורם הן לפעוטות והן לבעלי חיים יונקים לבכות, מה שמסייע מאוד למטפלים להגיב ולעזור", צוטט ד"ר ריין ב"דיילי מייל".

העצמת הכאב סייעה לקבלת תשומת לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העצמת הכאב סייעה לקבלת תשומת לב(צילום: shutterstock)

"גם מבוגרים בוכים – מפגיעת בוהן בחפץ קשיח ועד לידה – אבל עדויות מראות כי פעמים רבות בני האדם מגזימים או מצמצמים את התגובות הקוליות לכאב אמיתי, בהתאם להקשר ולמצב הרוח", הוסיף החוקר. "זה מראה שבכי מכאב אינו מהווה רק חלון לעבר מצבו הפנימי של האדם, אלא גם כלי חברתי להשפעה על אחרים".

 

במחקר, שפורסם במגזין "Bioacoustics", פסיכולוגים גייסו שחקנים כדי לדמות תגובות קוליות לשלוש רמות של כאב מתגבר. הם ביקשו ממאזינים לדרג את רמת הכאב בכל פעם והם בחנו אילו אספקטים של קול שינו אותם שחקנים, וכיצד זה השפיע על המאזינים.

 

החוקרים גילו כי השחקנים דימו כאב מתגבר באמצעות מאפיינים קוליים הדומים לאלו שנשמעים בכאב אותנטי שמשמיעים תינוקות וחיות. "מנקודת מבט אבולוציונית, לאבות אבותינו שחיו בסביבה מסוכנת היכולת לדמות או להעצים כאב ובכך לקבל סיוע מיידי - הייתה מעניקה יתרון הישרדותי חשוב במיוחד".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock, רויטרס
מימין: האדם הקדמון. משמאל: ניימאר
צילום: shutterstock, רויטרס
מומלצים