שתף קטע נבחר

התערבות יתר? "יחסי מורים-הורים על סף פיצוץ"

משרד החינוך פרסם נתונים, שלפיהם רוב המורים בבתי ספר יסודיים ועל-יסודיים חשים בהתערבות הולכת וגדלה בעבודתם מצד הורי התלמידים. מזכ"לית הסתדרות המורים תועדה בכנס: "מהבעיות העיקריות במערכת - ההורים". הנהגת ההורים הארצית. "המעורבות תלך ותגדל"

 

 

8,792 מורים בחינוך היסודי והעל-יסודי בישראל השיבו על שאלות בנוגע לאווירה במקום עבודתם, ומהנתונים שפרסם ביום רביעי משרד החינוך במסגרת "התמונה החינוכית", עולה כי המורים עומדים מול התערבות הולכת וגוברת מצד הורי התלמידים.

 

94 אחוזים מהמורים בבתי הספר היסודיים דיווחו כי "בית הספר מיידע את ההורים באופן שוטף על הנעשה בו". בחטיבת הביניים, לדעתם של 84 אחוזים מהמורים "להורים יש אוזן קשבת בבית הספר בכל שאלה, בעיה או תלונה שעולה", ואילו בחטיבה העליונה, על פי 77 אחוזים מהמורים "הורי התלמידים נמצאים בקשר קבוע, טלפוני, מייל, סמס וכדומה עם המחנך כדי להתעדכן במצבו של ילדם".

 

הנתונים, שנאספו ועובדו על ידי הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה) של משרד החינוך, מראים כי נרשמת עלייה מתונה בכל המדדים המעידים על שותפות ההורים בין השנים תשע"ה לתשע"ז.

הורים ותלמידים  (צילום: shutterstock)
שאלת מעורבות ההורים במערכת החינוך. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
 

אינפו גרפיקה שותפות הורים ב בית ספר התערבות תלמיד תלמידים ()

בשנת הלימודים שהסתיימה עתה, תשע"ח, נרשמו כמה אירועים ברחבי הארץ המעידים על ההתערבות הגוברת: בכוכב יאיר השביתו ההורים את הלימודים בעקבות דרישה לפטר את המנהלת ועד כה לא ברור כיצד והאם תיפתח שנת הלימודים הבאה. במועצה המקומית גזר המנהלת סיימה את תפקידה לאחר טענות של ההורים על תפקודה. בבית ספר בזכרון יעקב השביתו ההורים את הלימודים על רקע כוונה להקים מעון שיקומי למכורים לסמים בסמוך למוסד החינוכי. בבית ספר בירושלים הושבתו הלימודים על ידי ההורים על רקע כוונה להעביר את התלמידים למבנה אחר בעיר.

 

גורמים במערכת החינוך מזהירים כי המצב בין ההורים לצוותים החינוכיים בחלק מבתי הספר "על סף פיצוץ".

 

לפני כחודש, בכנס פנימי שנערך ברמלה בהשתתפות מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, נשמעת בן דויד אומרת בתיעוד שהגיע לידי ynet: "אמרתי גם לשר החינוך וגם למנכ"ל, אחת הבעיות העיקריות במערכת היום זה ההורים, ההתערבות של ההורים". בן דויד אמרה עוד בכנס: "אם משרד החינוך לא ישים סייגים וקווים אדומים להתנהלות של ההורים, אנחנו נראה הרבה עובדי הוראה שלא ממשיכים".

 

דברים אלו מצטרפים לטענות נוספות שעולות מצד הסתדרות המורים, בין היתר על כך שהמחסור במנהלים בבתי הספר נובע מההתערבות הגוברת של ההורים - שמרחיקה מנהלים פוטנציאליים רבים מעמדות ניהול.

 

הדברים החריפים של בן דויד, יחד עם שרשרת האירועים שנרשמו בשנת הלימודים האחרונה ובצירוף הנתונים הגבוהים במיוחד המעידים על מעורבות הורים,  מעידים על כך שזהו אחד הנושאים המרכזיים שיעסיקו את מערכת החינוך בשנים הקרובות. 

 

 

גם בקרב הנהגת ההורים הארצית מתמודדים מול השאלה איפה מסתיימת השותפות ומתחילה ההתערבות. על אף התנגדותה העקרונית להתערבות, חבריה מודים: לעתים הקווים נחצים, וההורים רוצים להחליט מי תהיה מנהלת בית הספר, מי תהיה המורה ומה יהיו שיעורי הבית. "יש מקרים שבהם מנהל לא מתנהל כשורה, הוא לא מתאים למקום וצריך להעיף אותו", מודה גיא יארניצקי, יו"ר הנהגת ההורים ביבנה. "זה חד משמעית כבר קרה, ויקרה בעתיד לצערי. במקרים החריגים, הקיצוניים - כן, יכולה להיות התערבות הורים".

 

יו"ר פורום וועדי ההורים היישוביים, אייל בן יהודה באום: "המערכת יודעת גם היום שיש הרבה מאוד מנהלים לא ראויים, שלא נדבר על מורים. כמובן שהם לצד מורים ומנהלים מדהימים, ואנחנו מברכים אותם, אבל הבינוניות הזו צריכה להיפסק. צריך שמישהו יבוא עם סכין ויגיד, 'סליחה, מי שלא עומד ברף הזה והזה – לא ראוי ללמד את הילדים שלנו'".

 

אינפו גרפיקה שותפות הורים ב בית ספר התערבות תלמיד תלמידים ()

אינפו גרפיקה שותפות הורים ב בית ספר התערבות תלמיד תלמידים ()

לדעתו של זאב גולדבלט, מנכ"ל פורום ועדי ההורים היישוביים, אחת הסיבות למשבר המחריף היא העובדה שאין שום הסדרה למערכת היחסים בין ההורים לצוותים החינוכיים בבתי הספר. "מדינת ישראל נמנעת בצורה לא ברורה מרגולציה שתגדיר בדיוק מה מעמד ההורה ונציגותו מול מערכת החינוך. חללים טבעם להתמלא ולא תמיד הם מתמלאים בצורה שהמערכת מצפה או רוצה או ראוי שיתמלאו. במקרה הזה, יש הורים שמפרשים את ההשתתפות או ההתערבות שלהם בצורה אחת, ויש כאלו שמפרשים את זה בכיוון אחר. היום ההורים רוצים להיות שותפים למעשה החינוכי. יש להם רמת מודעות הרבה יותר גבוהה וכך צריך להיות".

 

עופר דהן, יו"ר הנהגת ההורים בלב השרון, אומר כי "יש הרבה מאוד הורים שחושבים אחרת, שחושבים שתפקידם הוא כן לנהל לא רק את בית הספר ברמת

מי תהיה המורה והמנהלת אלא גם להחליט איזה שיעורי בית יינתנו ומתי יהיה מבחן. אנחנו לא שם. אני חושב שכל הנהגת הורים באשר היא, בוודאי של אנשים שנכנסו לדבר הזה מתוך רצון לקדם ולתרום ורואים את הדברים בראייה מערכתית יותר, ממש לא נמצאים שם ולא מעוניינים שזה יהיה".

 

באשר לעתיד, דווקא יש תמימות דעים בקרב הנהגת ההורים הארצית. "אין ספק שמעורבות הורים תלך ותגדל", אומר אריה קפלן, יו"ר הנהגת ההורים בירושלים. "ככל שהמנהלים ילמדו לשתף פעולה, וזה הולך ונכנס, ישתפו פעולה עם ארגוני ההורים, בית הספר וההורים ירוויחו. מה שאני מקווה זה שמשרד החינוך יבין את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים