שתף קטע נבחר

מצאנו את ההורים שבאמת משקיעים בזמן איכות עם הילדים

כולם יודעים כמה חשוב להשקיע בזמן איכות עם כל ילד אבל השגרה והעומס לפעמים דוחקים את הדברים החשובים הצידה. מסתבר שיש הורים שלא מוותרים על הזמן הזה ואף דואגים למלא אותו בתוכן איכותי

המושג "זמן איכות" הפך למושג רווח בשנים האחרונות, ואפשר לשמוע שלל מומחים מדברים על חשיבותו. כל זה טוב ויפה אך בימים אלה, כשבחוץ חם בטירוף, לפעמים אין לנו שמץ של מושג מה כדאי לעשות בזמן הזה ופשוט מעדיפים לזרום עם החיים.

 

יש הורים שלא מוותרים על זמן איכות קבוע עם הילדים שלהם ואף דואגים למלא אותו בתוכן וחוויות מהנות. אריאל קרס, אב לשלושה ילדים (20, 19 ו-15) נוהג מאז שהילדים היו קטנים לבלות עם כל ילד בנפרד: "אנחנו מנגנים ושרים, מכינים יחד אוכל, מטיילים, משחקים בדמינטון, קוראים, מדברים על אמנות או פילוסופיה, צופים יחד בטלוויזיה, מתלהבים מגשם ומזג אוויר, ונוסעים יחד לחו"ל", מספר קרס. "בנוסף לכך, אני מלמד את הילדים מוזיקה".

 

כל כמה זמן?

"לאורך כל השבוע. לפעמים יותר ולפעמים פחות. בלי תכנון מיוחד, מלבד שיעורי הנגינה והטיולים. די מהר נוכחתי שכל ילד צריך תשומת לב הורית עצמאית, ונערכתי בהתאם. הקטע של לימודי הנגינה הוא אולי הכי חשוב, שלושת הבנים למדו ולומדים אצלי נגינה. זה ממש זמן פרטי של אבא ובן. 

 

"בנוסף, נסעתי עם כל אחד מהם לחו"ל בנפרד והיה לנו הרבה זמן יחד. לגבי טלוויזיה, למזלי אני מצליח להתלהב מתוכניות ילדים מסוימות אז נהגתי לראות איתם טלוויזיה כשהיו יותר קטנים והמנהג נשאר כך עד היום".

 

אריאל קרס וילדיו (צילום: אלבום פרטי)
מלמד כל ילד בנפרד שיעורי נגינה(צילום: אלבום פרטי)

קרס מספר שהוא מאוד נהנה מהזמן שלהם יחד - "יש לי הזדמנות לתת דוגמה אישית לילדים בכל מיני תחומים. פשוט לחנך אותם כמו שאני חושב שנכון. מבחינתי נמשיך בכך עד שימאס להם או שעד שהם יעזבו את הבית. אני מקווה שנמשיך להיות בקשרים מסוג זה גם כשהם יהיו גדולים וברשות עצמם".

 

מה קורה עם שאר האחים בזמן הזה?

"הם עוסקים בשלהם. למזלי הילדים יודעים שהמדיניות שלי היא 'אחד-אחד' ולכן אין קנאה. כל אחד יודע שתורו יגיע".

 

כותבים סיפורים

מיה מיטב-מגן, סופרת ואמא לשלושה בנים (5, 10 ו-13), מספרת שזמן האיכות מוקדש לכתיבת סיפורים: "הרעיון של כתיבה משותפת התחיל כאשר הבן הקטן שלי, אסא, קיבל מדבקות יפות של הכבאי הנערץ עליו - סמי - ליום הולדתו הרביעי", מספרת מיטב-מגן.

 

"על מנת להאריך את זמן החוויה של ההדבקה, שלוקחת בממוצע שתי דקות, ולשדרג את הפעילות הצעתי לו שנחבר ביחד סיפור. כך נכתב הסיפור הראשון שלנו - 'רקסי הכלב הכבאי'. כאשר בהזדמנות אחרת הוא קיבל חוברת עם מדבקות של בעלי חיים פתחתי מחברת מיוחדת לסיפורים, בה אנו כותבים מפעם לפעם סיפור משותף".

 

איך זה עובד?

"אסא בוחר את גיבורי הסיפור וממציא להם שמות, אני מדובבת אותו בשאלות ומכוונת לעלילה קטנה ולרוב משעשעת. לפעמים זה יכול לגלוש לנושא שמעסיק אותו וממש לעזור לנפשו הרכה, אך לרוב זוהי פשוט פעילות מהנה עבור שנינו. אנחנו שומרים את הסיפורים ולפעמים אסא בוחר לשמוע אותם לפני השינה. הוא גאה מאוד ביצירתנו המשותפת".

 

סופר צעיר (צילום: אלבום פרטי)
סופר צעיר(צילום: אלבום פרטי)

מה קורה עם שאר האחים בזמן הזה?

"שני הבנים הגדולים עסוקים בענינים שלהם - חוגים ופעילויות, כך שבדרך כלל הכתיבה היא זמן בילוי משותף שלנו. מדי פעם אני מציעה לו לכתוב עוד סיפור במחברת או שאני קונה מדבקות יפות וזה כבר 'עושה את העבודה'".

 

עד מתי תמשיכו בכך להערכתך?

"אפילו שאלו סיפורי ילדים קטנים ולכאורה לא חשובים, אני רואה בכך שיעור מצוין בכתיבה עבור שנינו, אשר מעשיר ומפתח את כוח הדמיון, הניסוח והחשיבה, ומבחינתי נמשיך לכתוב ביחד לנצח".

 

דרכים לגרום לילדים להרגיש שהם חלק חשוב במשפחה:

 

 

יוצרים בעיסת נייר

גם שמרית בנימין, אמא לילד בן ארבע משלבת את אחת ההנאות שלה כזמן איכות משותף: "אני צלמת ומעצבת", מספרת בנימין, "ותחום האמנות באופן כללי אהוב עליי ועושה לי טוב, לכן הזמן הפנוי המשותף שלנו הוא זמן משותף של חוויה מעולם האמנות והיצירה".

 

מה אתם עושים יחד?

"אנחנו יוצרים בעיסת נייר ובונים דגמים מלגו. לפעמים מפרקים את מה שעשינו ולפעמים שומרים. בחנוכה לדוגמה, יצרנו כד מעיסת נייר, שמנו בתוכו מטבעות שוקולד ונועם לקח את הכד לגן וחילק לחברים. אגב, מדי פעם, כשמזג האוויר משתנה או כשיש פריחה מיוחדת, אנחנו יוצאים לטיול ביער הקרוב או במקום אחר בטבע. נועם משחק, אוסף אבנים ואצטרובלים ואני מצלמת אותו באופן ספונטני וחופשי".

 

כל כמה זמן אתם נמצאים יחד ב"זמן איכות"?

"זה די משתנה. אפשר לומר שאני דואגת ומתאמצת יותר להקדיש זמן לשנינו בתקופות לחוצות, לדוגמה: תקופות של עונות האירועים, בהן אני יוצאת לצלם בעיקר בשעות הערב. בתקופות כאלו בכל מוצ"ש אני משתדלת לעבור על היומן, ובהתאם ללוח שלי, לאירועים ולדברים האחרים שאני קובעת - לקבוע גם 'זמן נועם'".

 

"בתקופות רגועות יותר, בהן אנחנו הרבה יחד, אני נמצאת איתו בגינה, אנחנו פוגשים חברים ועסוקים גם בדברים יומיומיים. אני משתדלת מדי פעם לשלב זמן איכות מיוחד יותר".

 

שמרית בנימין ובנה (צילום: אלבום פרטי)
קובעת זמן איכות עם הילד מראש(צילום: אלבום פרטי)

מה היתרון בכך עבורך?  

"אני מאוד מאמינה באמנות וביצירה ככלי לביטוי עצמי, ומאמינה שכאשר יוצרים יחד נוצר חיבור בין אנשים. הילד שלי הוא ילד מאוד יצירתי, אוהב לבנות, לגעת ולהרגיש חומרים. אני שמחה שאני יכולה לתת לו את המקום להיות משוחרר ופשוט להיות אומן יוצר.

 

"לפעמים מדובר ביצירה עם כללים, כמו במקרה שבו אנחנו רוצים לבנות דגם ספציפי או להצליח לעשות כד מעיסת נייר. לפעמים מדובר ביצירה בה אנחנו עושים דברים באופן משוחרר לגמרי, בזרימה עם הצבע והמכחול. בנוסף לכך, כשאני יוצאת עם נועם ל'טיול צילום' זה גם כיף לי לזכות לצלם את הילד שלי וגם משאיר לי מזכרת מאוד אהובה כי ביומיום הוא לא אוהב להצטלם. ביער, הוא משתחרר ומשחק, ואני שם בתוספת המצלמה כך שזה פחות מטריד אותו.

 

"הזמן הזה מאפשר לי להיות איתו, לדבר איתו בנחת ולתת לו את התחושה שאמא מקדישה לו את הזמן ללא הסחות דעת חיצוניות. לכן אני מאוד משתדלת להשאיר את הנייד בצד במהלך הבילוי המשותף".

 

עד מתי תמשיכו בכך?

"אני מאוד מקווה להמשיך בכך לאורך זמן, ולהקפיד לנעוץ ביומן בתוך השגרה הלא שגרתית שלי גם זמן איכות לחוויה ויצירה משותפת".

 

גלישה וטיולי ג'יפים

דני ביהרי, אב לשלושה ילדים (16, 14 ו-8) שילב את שתי האהבות הגדולות שלו, גלישה וטיולי ג'יפים, כזמן איכות לבילוי משותף עם הילדים: "אני גולש מגיל 15 והיה לי ברור שאלמד את ילדיי לגלוש", הוא אומר. "בנוסף לכך, בצעירותי רכבתי על אופנועי שטח, ולפני ארבע שנים התגעגעתי לכך, אז קניתי ג'יפ ומאז אנחנו גם מטיילים בשטח".

 

מה קורה בפועל?

"כיום שלושת הילדים שלי יודעים לגלוש. לימדתי אותם בעצמי וזה היה זמן איכות אחד על אחד מאוד משמעותי. מבחינתי גלישה היא מיומנות חשובה, היות ויש המון שיעורים חשובים שלומדים בים דרך הגלישה, כמו: התמודדות עם מצבי לחץ, אחריות אישית ועוד.

 

"בנוסף לכך, אנחנו עושים יחד טיולי ג'יפים, החל מטיולים חד יומיים ועד בילוי של 5-4 ימים במדבר. זה הזמן שלנו יחד וזה מאוד מגבש. זהו בילוי שבו אין ניידים כי אין קליטה, ובו אנחנו עושים יחד דברים לא שגרתיים, כמו הקמת מחנה והעמסת האוטו ביחד, וכל המשתמע מכך".

 

מטיילים בשטח בלי טלפונים (צילום: אלבום פרטי)
מטיילים בשטח בלי טלפונים(צילום: אלבום פרטי)

כל כמה זמן אתם מבלים יחד?

"זה משתנה. כיום הבת הגדולה לא מעוניינת להמשיך לגלוש, האמצעי כבר גולש מעולה ובאופן עצמאי ואני מאוד נהנה לגלוש איתו, והבן הקטן נעמד השנה על הגלשן, ובכך בעצם הוא מתחיל ללמוד לגלוש. כשהגלים קטנים אני הולך עם הבן הקטן ולפעמים הבן האמצעי גם עוזר, וכשיש גלים גבוהים אני גולש עם האמצעי.

 

"בנוסף לכך אנחנו נוסעים יחד לטיולי ג'יפים ארוכים בעיקר בפסח, בחנוכה ובסוכות. אנחנו נוסעים יחד לטיולים קצרים לפחות פעם בחודש, כאשר לטיולים הארוכים כולם יוצאים, ולטיולים הקצרים אנחנו יוצאים בהרכב משתנה".

 

מה היתרון בכך עבורך?

"מבחינתי לחבר את הילדים שלי לים זו המתנה הכי גדולה שאני יכול לתת להם. אומנם בפועל הגלישה יחד עימם מקצרת קצת את זמן הגלישה שלי אבל החיבור עם הילדים שווה את זה ובגדול. זוהי חוויה מדהימה לגלוש עם הילד שלך. בנוסף לכך, טיולי הג'יפים הם זמן משפחתי מעולה שבא לידי ביטוי בשהייה יחד בטבע, בשקט ובעבודת הצוות.

 

"אני מקווה שנמשיך בטיולים האלו עוד הרבה שנים, ואני מניח שבשלב מסוים הילדים יצטרפו עם הרכבים שלהם. אין ספק שלגבי הגלישה - כל עוד הם גולשים נמשיך בכך כי אני, מבחינתי, לא מתכוון להפסיק בקרוב".

 

אל תוותרו על זמן איכות

"זמן איכות הוא זמן שמבלים ביחד, מכירים, מדברים, מיישבים קונפליקטים ונקשרים רגשית", אומרת שרון צונץ, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מרצה ומדריכת הורים. "הזמן הופך איכותי כששני הצדדים מחוייבים לו ובלי מסכים למשל. זמן איכות מאפשר לנו לכוון בשיחה ובמעשים לערכים שחשובים לנו".

 

מאיזה גיל כדאי לבלות זמן איכות ובאיזו תדירות?

"מומלץ להורה לבלות זמן איכות עם הילד מגיל צעיר. כבר בהתחלה, מרגע הלידה, הישרדותו של התינוק תלויה במסירות שלנו. בהדרגה הילד הופך לעצמאי יותר, ואנחנו כהורים לעיתים חושבים שבשלב הזה הוא יכול להסתדר גם בלעדינו, אך זו טעות.

 

"זמן איכות חיוני להישרדות הרגשית ולהתמודדות הנפשית של ילדינו וגם שלנו. מומלץ להיות יחד בזמן איכות יומיומי לפחות עם אחד מהורים ורצוי לסרוגין בגילאי הגן ותחילת בית ספר היסודי. בהדרגה אפשר להוריד את המינון פעמיים או שלוש פעמים בשבוע. זה לא פשוט כשיש עוד ילדים ואלפי מטלות אבל זה הכרחי".

 

מה מומלץ לעשות ביחד?

"מומלץ שזמן האיכות יכלול פעילויות שמסבות הנאה לשני הצדדים, כגון: תחביב משותף, חוג או כל עיסוק שבו שני הצדדים נהנים ישיג את המטרה".

 

מה עושים כשקשה ליישם את זמן האיכות בשגרה התובענית?

"קודם כל, מבינים כמה זה חשוב, ואז, מתכננים מראש יום ושעה קבועים, בודקים אם צריך בייביסיטר לאחים, אולי עדיף מחוץ לבית כי אז לא נהיה מוסחים ממטלות.

 

"הכי חשוב - לא מוותרים. גם אם הילד מעצבן אותי ואני רוצה להעניש אותו, וגם אם מציקים לנו מהעבודה ועלינו לפתור בעיה דחופה. זיכרו, הזמן היקר הזה משפר את היחסים ומקל עלינו להציב גבולות. ילדים לומדים ממי שהם אוהבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
אריאל קרס: "כל ילד צריך תשומת לב"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים