שתף קטע נבחר

הסתכסך גם איתה: מה יש לטראמפ ממונטנגרו?

טראמפ השתמש במדינה הקטנה לביקורת נוספת על נאט"ו, והסעיף שמחייב את החברות בברית לסייע למדינה תחת מתקפה: "האנשים שם אגרסיביים, ואז אתה במלחמת עולם שלישית". בבלקן עונים: "תורמים לשלום העולמי"

מונטנגרו ניסתה להגן היום על שמה הטוב ותרומתה לשלום העולמי, אחרי שדונלד טראמפ אמר שאזרחי המדינה הקטנה "אגרסיביים" ומסוגלים לגרום ל"מלחמת עולם שלישית". טראמפ כבר ספג ביקורת בארה"ב על הדברים, הביקורת האחרונה של הנשיא על ברית נאט"ו.

 

מונטנגרו הצטרפה לברית נאט"ו רק בשנה שעברה. בהודעתה היום אמרה המדינה שיש לה היסטוריה של "מדיניות שלום", ושהיא "תורמת לשלום וליציבות לא רק באירופה אלא בעולם כולו, יחד עם החיילים האמריקנים באפגניסטן". היא הוסיפה שהברית של מונטנגרו עם ארה"ב "חזקה וקבועה".

 

 

דגל מונטנגרו (צילום: shutterstock)
"תורמים לשלום וליציבות באירופה ובעולם כולו". מונטנגרו(צילום: shutterstock)
 

טראמפ סיפק התבטאות שנויה במחלוקת בראיון שלשום ל"פוקס". טראמפ, שדורש מחברות הברית הצבאית להשקיע עוד כסף, נשאל בראיון על סעיף 5 באמנת נאט"ו. הסעיף קובע שמתקפה על אחת המדינות החברות בברית מחייבת את שאר החברות לעזור לה.

 

"למה שהבן שלי ייסע למונטנגרו להגן עליה ממתקפה?", שאל מגיש פוקס טאקר קרלסון את נשיא ארה"ב על המדינה הקטנה בבלקן, שבה יש פחות מ-600 אלף תושבים. טראמפ השיב: "אני מבין את מה שאתה אומר. אני שאלתי את אותה השאלה".

דונלד טראמפ (צילום: MCT)
"הם אנשים מאוד אגרסיביים". טראמפ(צילום: MCT)
"מונטנגרו היא מדינה קטנטנה עם אנשים חזקים מאוד. הם אנשים מאוד אגרסיביים. הם עלולים להיות אגרסיביים ואז, ברכותיי, אתה במלחמת עולם שלישית", הוסיף טראמפ. שגריר לשעבר של ארה"ב בנאט"ו אמר שההערה הזו היא "מתנה" לוולדימיר פוטין. הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, מהמתנגדים הבולטים של טראמפ, אמר שהוא משחק לידיו של נשיא רוסיה בכך שהוא "מטיל ספק במחויבות שלנו במסגרת אמנת נאט"ו".

 

במונטנגרו, שנמצאת לחופי הים האדריאטי, יש רק כאלפיים חיילים. היא הצטרפה לנאט"ו ביוני 2017 למרות הביקורת על המהלך, והפגנות אלימות שהיו במדינה ב-2015. הצטרפותה הרתיחה את רוסיה. היחסים של מדינות הבלקן עם רוסיה נפגעו בשנים האחרונות, מכיוון שהמדינות הבלקניות מעדיפות לחזק את הקשר למערב ולאיחוד האירופי. מי שמוביל את ההתקרבות למערב הוא הנשיא מילו ג'וקאנוביץ', שמנהיג את המדינה כמעט ללא הפרעה מאז 1991.

מנהיגים בפסגת נאט
פסגת נאט"ו החודש בבריסל(צילום: AP)
  

הממשלה במונטנגרו מתייחסת לדבריו של טראמפ ברצינות, אך בבירה פודגוריצה התושבים בוחרים שלא לעשות זאת. "טראמפ לא מכיר אותנו טוב מספיק. אנחנו כל כך אגריסיביים וחזקים שאנחנו לא הצלחנו לשנות את השלטון ב-30 השנים האחרונות, ואפילו פחות לעורר סכסוך עולמי", צוחק בן ה-67 סרטן מרקוביץ'. דרקו מאנדיץ', מוכר צעצועים בן 33, אומר: "כשקראתי את הדברים של טראמפ עלינו חשבתי לעצמי שאני עדיין חולם. כשהתעוררתי זה נראה כמו בדיחה בשבילי".

 

סעיף 5 של אמנת נאט"ו הופעל רק פעם אחת בעבר, על ידי ארה"ב, אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001. ארה"ב הובילה את הפלישה לאפגניסטן. כמעט 17 שנה אחרי מתקפת הטרור כוחות נאט"ו עדיין נמצאים באפגניסטן, כולל חיילים ממונטנגרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"היסטוריה של שלום"
צילום: shutterstock
מומלצים