שתף קטע נבחר

מלחמת הסחר: טראמפ מאיים במכסים על כלל הסחורות מסין ב-500 מיליארד דולר

עוד החרפה ברטוריקה האמריקנית ביחס לסחר עם סין. הנשיא דונלד טראמפ אמר בריאיון לרשת CNBC כי הוא מוכן להטיל מכסים על כלל הסחורות הסיניות

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע היום (ו') כי הוא מוכן להטיל מכסים על כלל סחורות מסין בהיקף של 500 מיליארד דולר. הוא התייחס לגירעון המסחרי העצום בין שתי המדינות, ואמר למראיין ג'ו קרנן: "אני מוכן לעלות ל-500 (מיליארד)". בכך אותת כי הוא מוכן להעלות את מלחמת הסחר מדרגה עד שהסינים ייענו לדרישותיו לסחר הוגן ויפעלו לאיזון הגירעון המסחרי שעומד על כ-375 מיליארד דולר.  

נשיאי ארצות הברית וסין בימים יפים יותר  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיאי ארצות הברית וסין בימים יפים יותר (צילום: רויטרס)
 

"אני לא עושה את זה עבור פוליטיקה, אני עושה את זה עבור המדינה שלנו", אמר טראמפ. "סין ניצלה אותנו במשך זמן רב", הוסיף. לדבריו, מדינות רבות ניצלו את ארצות הברית. למרות האיומים בהטלת מכסי הענק על סין, טראמפ הודיע כי התוכנית טרם יצאה אל הפועל: "אני לא רוצה להפחיד אותם. אני באמת מחבב מאוד את הנשיא שי, אבל זה היה מאוד לא הוגן". לדבריו, בכירים סינים אמרו לו: "מעולם לא התלוננו בממשלים קודמים עד שהגעת. עכשיו אתה יותר ממתלונן. אנחנו לא אוהבים מה שאתה עושה".

 

טראמפ אמר עוד כי "החיים שלי היו הרבה יותר קלים אם הייתי פועל בצורה לא נכונה. אני יכול לתת לכל המדינות האלו להמשיך עם הגירעונות המסיביים הללו, אבל הם מנצלים אותנו ואני לא אוהב את זה. לא אהבתי את זה במשך שנים". הממשל האמריקני גם מאשים את הסינים בשימוש בפרקטיקות סחר לא-הוגנות שבמסגרתן מאלצים חברות אמריקניות שמשקיעות בסין להעביר לידי חברות סיניות טכנולוגיות מתקדמות. באתר "אקסיוס" דווח כי יועצו הכלכלי של טראמפ לארי קודלו אמר בצהריים כי נשיא סין שי ג'ינפינג מעוניין להתקדם בנושאי סחר, אך לא הותיר ברירה לארצות הברית ביחס להפרת זכויות יוצרים וגניבת טכנולוגיות.

 

האמירה החדשה של טראמפ כבר נותנת אותותיה על שוקי ההון והמסכים נצבעו שוב באדום - לאחר עליות במזרח הרחוק. מדד הדאקס הגרמני ירד (נכון ל-14:50) ב-0.5%, מדד ה-CAC הצרפתי והבורסה במילאנו ירדו בשיעור דומה.

 

בתחילת החודש נכנסו לתוקף מכסים בהיקף על סחורות בהיקף של 34 מיליארד דולר. סין הגיבה בצעד דומה - מכסים על תוצרת אמריקנית בשיעור זהה. ביום שני פנתה ארצות הברית לארגון הסחר העולמי והתלוננה על המכסים שהטילו הסינים, וגם על אלו שהטילו האיחוד האירופי, קנדה, מקסיקו וטורקיה בתגובה להטלת המכסים על פלדה ולאלומיניום: "כששאלו אותי אם שוקי המניות יירדו בגלל הטלת מכסים בשיעור ניכר, אם יירדו, יירדו. אני לא עושה את זה בשביל פוליטיקה".  

 

לפני כעשרה ימים הכריזה ארצות הברית שתטיל מכסים נוספים של 10% על יבוא מוצרים מסין לארצות הברית. המכסים החדשים יוטלו על סחורות בהיקף של כ-200 מיליארד דולרים. בין היתר יוטלו מכסים על מוצרי מזון ורכיבי אלקטרוניקה. בחודשיים הקרובים הציבור יוכל לחוות את דעתו על המהלך. עוזר שר הסחר הסיני לי שנגנג אמר כי המכסים הנוספים שבכוונת ארצות הברית להטיל "פוגעים במערכת של ארגון הסחר העולמי ופוגעים בגלובליזציה". הוא הוסיף כי הבחירה הנכונה היחידה עבור סין וארצות הברית היא שיתוף פעולה.

 

הממשל האמריקני פרסם רשימה רחבה של 6,000 מוצרים סינים שצפויים להיכלל במכסים החדשים, הכוללים מוצרי מזון, טבק, פחם, כימיקלים וצמיגים, מזון לכלבים וחתולים ומוצרי אלקטרוניקה, כולל רכיבי טלוויזיה. בין היתר, המכסים יחולו על יבוא פירות ים, פירות וירקות, צמר, תיקים מעילי גשם וכפפות בייסבול. בכירים בממשל אמרו כי במשך החודשיים הקרובים הציבור יוכל לפנות לנציבות הסחר כדי להביע את דעתם בנוגע להטלת המכסים על המוצרים הנוספים. 

 

"במשך יותר משנה ממשל טראמפ הפציר בסבלנות בסין להפסיק את אופן ההתנהלות הבלתי הוגן שלה, לפתוח את השוק שלה ולעסוק בתחרות אמיתית", אמר נציב הסחר האמריקני, רוברט לייטייזר בהצהרה שפורסמה. "במקום לענות לחששות המוצדקים שלנו, סין החלה לנקום במוצרים אמריקנים... אין הצדקה לפעולה כזאת". בחודש שעבר אמר הנשיא טראמפ כי "לסין אין כנראה כל כוונה לשנות את אופן התנהלותה ביחס להאשמות על הפרת קניין רוחני וטכנולוגיה. במקום לחדול מהתנהגות זו, הם מאיימים כעת על חברות אמריקניות, על עובדים ועל חקלאים שלא עשו שום דבר רע".

  

משרד הסחר הסיני הודיע בתגובה למהלך האמריקני כי מדובר בצעד "לא מקובל לחלוטין". בהודעה שפרסם המשרד נכתב כי "הפעולות האמריקניות פוגעות באינטרסים של אמריקה עצמה, של סין ושל שאר העולם. אנחנו נגיב למהלכים האחרונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיאי ארה"ב וסין על מסלול התנגשות
צילום: רויטרס
מומלצים