שתף קטע נבחר

האם הסיתה את הבת – וספגה סנקציות על המזונות

גבר הסובל מהפרעה דו-קוטבית דרש לבטל את המזונות לבתו משום שהיא מסרבת לפגוש אותו. בביהמ"ש התברר כי האחריות מוטלת על האם

בית המשפט למשפחה בתל אביב, שדן בתביעה של אב לביטול מזונות לבתו בת ה-13 משום שהיא מסרבת לראות אותו, קבע לאחרונה כי כל מפגש שלא יתקיים יביא להפחתה של 400 שקל מהמזונות. בפסק הדין התייחסה השופטת מירה דהן להסתה החמורה של האם נגד בעלה לשעבר.

 

בני הזוג התגרשו לפני כ-12 שנה ובהסכם ביניהם נקבע כי האב, הסובל מהפרעה דו-קוטבית, יתראה עם בתו – אז כמעט בת שנה – אחת לשבוע בנוכחות האם, וישלם מזונות. אלא שבמהלך השנים חש האב שבתו נתונה להסתה מצד האם, שמחלחלת לה מסרים שליליים על אודותיו.

 

הוא פתח בהליכים משפטיים ושם טענה האם כי הוא איש אלים ומסוכן, ושהילדה מסרבת להיפגש עמו כיוון שהיא "יודעת שאבא משוגע". אלא שהגורמים הטיפוליים המעורבים דחו לחלוטין את טענותיה ומצאו כי האב מטופל בכדורים ונמצא במצב מאוזן ושקול.

 

לאחר בדיקות ואבחונים הוחלט שהמפגשים עם הילדה יתקיימו במרכז הקשר, אך הדבר לא יושם בפועל. פעמים רבות סירבה האם להביא את הבת ולפעמים סירבה הילדה בעצמה. בפעמים הספורות שכן נפגשה עם אביה היא גילתה כלפיו עוינות והטיחה בו דברים קשים כמו "מעדיפה שאתה לא תהיה קיים".

 

בשנה שעברה ולאחר שבאבחון האחרון צוין כי הבת לוקה בתסמונת ניכור הורי, הגיש האב תביעה לביטול מזונותיה. הוא ציין כי עשור שלם הוא נאבק על הקשר עמה, אך נראה כי כיום בלתי אפשרי לכפות עליה מערכת יחסים שאינה רוצה בה.

 

סגנית הנשיא מירה דהן התרשמה שבעוד האב עשה ככל שביכולתו כדי לקיים קשר עם בתו, האם מנעה זאת: "אישיות האם, התנהגותה והמסרים השליליים שהטמיעה בבת לאורך השנים, בצורה שיטתית, אקטיבית ובוטה, הם שגרמו לסרבנות הקשר הקשה והבוטה מצדה של הקטינה והם שהביאו להתשת האב ולכך שנואש מתקוותו לקיים עם בתו, בעת הזו, מערכת יחסים נורמטיבית".

 

השופטת ציינה כי האם "מתעלמת מזכותו ורצונו של האב לקשר ישיר, חופשי ועצמאי בינו לבית הבת". במצב כזה, ולנוכח העובדה ש"לא נפל כל פגם בהתנהגות האב כלפיה", היא לא זכאית לדרוש שהוא ימשיך לשאת במזונות בתו.

 

עם זאת נקבע כי יש צורך להגן על הילדה, שנמצאת כיום במצב שברירי וזקוקה לטיפול שישנה את תפיסת דמות האב שלה. משכך החליטה השופטת להעניק לאם הזדמנות אחרונה לסייע לחידוש הקשר עם האב, במובן זה שהיא תתחייב להביא את הילדה לטיפול ולעודד את הקשר ככל יכולתה.

 

לגבי המזונות הגיעה השופטת דהן לפתרון ביניים. היא ביטלה את חיוב המזונות מיום הגשת התביעה ועד פסק הדין (כשנה וחצי) ואלה יחודשו מרגע שניתן. בהמשך, כל ביטול של פגישה טיפולית יגרור הפחתה של 400 שקל מסכום המזונות, ואם יתברר שהטיפול לא הצליח בגלל האם או הבת – המזונות יבוטלו לחלוטין. האם חויבה בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד של 5,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים