שתף קטע נבחר

 

עמדת צה"ל לגבי האסדה בחוף דור: "לאור האיומים, האסדה צריכה להיות קרובה לחוף"

פרסום ראשון: לידי ynet הגיעה עמדת הצבא לגבי מיקום האסדה של מאגר לווייתן. בעמדה נכתב בין היתר: "לאור האיומים, אמצעי ההגנה ויכולות ההגנה מהחוף, צה"ל ממליץ מבחינה ביטחונית על מיקום האסדה קרוב ככל שניתן לחוף"

"לאור האיומים, אמצעי ההגנה ויכולות ההגנה מהחוף, צה"ל ממליץ מבחינה ביטחונית על מיקום האסדה קרוב ככל שניתן לחוף, וזאת לטובת הכנסת האסדה תחת מטריית ההגנה של מערכי ההגנ"א (מערך ההגנה האווירית) השונים" - כך נכתב בעמדת צה"ל לגבי מיקום אסדת לווייתן. התושבים באזור חוף דור, שם מוקמת האסדה, מתנגדים למקומה סמוך ליישובים בהם הם מתגוררים.

 

ההחלטה על קירוב אסדת לווייתן 10 ק"מ מחוף דור התקבלה, בין היתר, בעקבות שיקולים ביטחוניים. לידי ynet הגיע מסמך של חיל הים, המסביר את השיקולים הביטחוניים העומדים מאחורי ההמלצה לקרב את האסדה לחוף.

 

 

בפני מנהל התכנון וגורמים במשרדים השונים הוצג מסמך מפורט יותר, והמסמך שהגיע לידי ynet הוא ברמת "בלתי מסווג". המסמך המלא הופץ בין היתר לרמטכ"ל, ראש אג"ת, מפקד חיל הים וגורמים נוספים בצה"ל. מדובר במסמך שנכתב עבור משרדי הממשלה ברמת סיווג נמוכה יותר מהמקור.

 

לצורך פיתוח השדה עמדו שתי אפשרויות: הקמת אסדה מעל שדה הגז ליוותן במרחק 120 ק"מ מהחוף והקמת אסדת טיפול קבועה במרחק 10 ק"מ מהחוף. צה"ל התבקש לבחון את אפשרויות ההגנה על שתי חלופות הפיתוח הללו. יש לציין כי הגנת נכסים אסטרטגיים בים מתבצעת בשגרה על ידי מערכות הגנ"א יחד עם פעילות חיל האוויר במרחב ובחירום על ידי פעילות ייעודית של החיל. ההמלצות התבססו על עבודה מעמיקה של ענף העוסק בחקר מזרח תיכון ופלסטינים של מחלקת תא"ס (תכנון אסטרטגי) של חיל הים.

 

הספינה אודסיה המשמשת להנחת הצנרת סמוך לחוף דור (צילום: שותפות לווייתן)
הספינה אודסיה המשמשת להנחת הצנרת סמוך לחוף דור(צילום: שותפות לווייתן)

 

תושבי האזור החלו במאבק נגד הקמת האסדה מול החוף וטענו כי הטענה כי לטענה שהשיקולים הביטחוניים הובילו לקירוב האסדה לחוף - אין אחיזה במציאות. לאחר שדובר צה"ל מסר באופן רשמי כי "שיקולי הביטחון תומכים את קירוב האסדות לעבר החוף", הוציאו אנשי ארגון "שומרי הבית" הודעה כי ההודעה אינה מעוגנת ולא מציינת שום מקור מוסמך שהורה לצאת באמירה שכזו.

 

"גורמים ביטחוניים מרכזיים בתקופה הנידונה אינם מאשרים כי מערכת הביטחון הוציאה עמדה על פיה צה"ל אינו מסוגל להגן על אסדות רחוקות. מערכת הביטחון קיבלה תקציב ענק מעבר לתקציבה הרגיל, תקציב הגנה על המים הכלכליים המרוחקים, במסגרתו רכשה ארבע ספינות מלחמה משוכללות שייעודן להגן על אסדות רחוקות", אמרו המתנגדים להקמת האסדה סמוך לחוף דור. עוד ציינו כי לראיה, המדינה מקימה אסדות צפות בלב ים במאגרים כריש ותנין הסמוכים למאגר לווייתן. "זהו שימוש בשם הביטחון לשווא".

עיר האוהלים של פעילי
(צילום: שומרי הבית)

 

אלא שעמדת הצבא היא חד משמעית. לפי המסמך: "צה"ל ממליץ על הצבת אסדת הטיפול הקבועה במרחק של 10 ק"מ מהחוף", נכתב. "לאור האיומים, אמצעי ההגנה ויכולות ההגנה מהחוף, צה"ל ממליץ מבחינה ביטחונית על מיקום האסדה קרוב ככל שניתן לחוף, וזאת לטובת הכנסת האסדה תחת מטריית ההגנה של מערכי ההגנ"א השונים".

 

יש לציין כי צה"ל אכן נערך להגנה על הנכסים האסטרטגיים של המדינה בים, בהם במרחב המים הכלכליים של ישראל. במהלך הכנת תוכניות הפיתוח לשדה לווייתן, נדרש צה"ל להציג את המשמעויות הביטחוניות לכל אחת מתוכניות הפיתוח: 120 ק"מ מהחוף ו- 10 ק"מ. "לאחר ניתוח יכולות ההגנה בשגרה ובחירום", נכתב בחוות הדעת של הצבא, "ברור כי למרות שניתן לספק הגנה ימית בלבד, ההגנה המשולבת יבשתית וימית היא הדוקה ואיכותית יותר. על כן, לחלופת הפיתוח בקרבת החוף, יתרונות ביטחוניים מובהקים על פני פיתוח החלופה המרוחקת".

אסדת לווייתן ()
אסדת לווייתן

לסיכום, מציינים כי "צה"ל רואה יתרון גדול בקירוב הנכסים האסטרטגיים החיוניים לחוף, על מנת לאפשר מעטפת הגנה כוללת המשלבת את המערך החופי עם יכולות זרוע הים". יחד עם זאת ציינו כי "צה"ל פעל ויפעל להגן על הנכסים האסטרטגיים בים, בהתאם לתפיסת ההגנה על מים כלכליים, בשילוב ובתיאום עם משרד האנרגיה ועם יתר גופי צה"ל וכוחות הביטחון בכל שטח המים הכלכליים". בנוסף נכתב במסמך כי "צה"ל יעדיף בכל תוכנית שהתכנון יהיה 'תכנון מוכוון ביטחון'.. יחד עם זאת ברור כי שיקולים ביטחוניים הינם רק חל ממכלול שיקולים בהכנת תוכניות פיתוח".

 

המתנגדים להקמת האסדה סמוך לחוף דור מביאים כדוגמה את מאגרי כריש תנין, המרוחקים כ-90 ק"מ מהחוף. הם שואלים מדוע אותה אסדה מרוחקת מהחוף ואסדת לווייתן קרובה? גורם במשק האנרגיה הסביר כי "עם חיבור לווייתן לחוף, אספקת הגז למדינת ישראל תהיה מובטחת על ידי שני מאגרים גדולים, היכולים לגבות זה את זה לאורך זמן וקרובים לחוף. אין ספק שרמת ההגנה על מאגר כריש תנין נמוכה יותר, אך משק האנרגיה הישראלי לא יהיה תלוי במאגר זה בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שותפות לווייתן
העבודות להנחת הצנרת סמוך לחוף דור
צילום: שותפות לווייתן
מומלצים