שתף קטע נבחר

לידה חמישית ומעלה מגבירה הסיכון לאלצהיימר ב-70%

"ילדים זה שמחה", אומר השיר הידוע, אבל מחקר חדש קובע: לידה של חמישה ילדים ומעלה מגבירה ב־70% את הסיכון לחלות באלצהיימר. הסיבה: רמת אסטרוגן גבוהה בשליש האחרון של ההיריון

הסיכון של אישה שיולדת חמש פעמים ויותר לחלות באלצהיימר (מגיל 60 והלאה) גבוה ב־70% לעומת חברותיה שהסתפקו בארבעה ילדים ומטה. כך קובע מחקר חדש.

  

החוקרים החליטו לבדוק את הנושא נוכח נתונים שלפיהם מספר הנשים חולות האלצהיימר בעולם גדול בהרבה לעומת מספר הגברים: שני־שלישים לעומת שליש מקרב הגברים.

  

האלצהיימר היא הנפוצה ביותר בקבוצת מחלות הדמנציה (פגיעה בזיכרון ובכושר הקוגניטיבי). בישראל מאובחנים 200 אלף חולים (שני־שלישים מתוכם נשים ושליש גברים). ההערכה היא כי יש עוד כ־40 אלף חולים שאינם מאובחנים.

  

המחקר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטאות בדרום־קוריאה וביוון והוא בדק 3,549 נשים משתי המדינות הללו.

 

מהילד החמישי ומעלה זה עלול להזיק (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
מהילד החמישי ומעלה זה עלול להזיק(צילום: Shutterstock)

 

הסיבה האפשרית לתחלואה: רמת האסטרוגן הגבוהה בסוף ההריון

הגיל הממוצע של הנבדקות היה 71, כולן היו בנות 60 ומעלה וחלפו לפחות מעל 40 שנה מאז לידתן האחרונה. נשים שעברו ניתוח להסרת השחלות או הרחם, או לחלופין השתמשו בתחליפי הורמונים, לא נכללו במחקר.

  

במהלך המחקר עברו הנבדקות מבחנים שבדקו את הזיכרון שלהן ואת מיומנות החשיבה. בסיומו אובחנו 118 מהן כחולות אלצהיימר ו־896 אובחנו כסובלות מפגיעה קוגניטיבית קלה.

  

המסקנה העיקרית של החוקרים הייתה כי הסיכון של אישה שיולדת חמש פעמים ויותר לחלות באלצהיימר (מגיל 60 והלאה) גבוה ב־70% לעומת חברותיה שהסתפקו בארבעה ילדים ומטה.

  

החוקרים סבורים כי רמת האסטרוגן (ההורמון הנשי) הגבוהה שמייצר הגוף בשלבים האחרונים של ההיריון היא הסיבה לתחלואה המרובה באלצהיימר. החוקרים הבהירו כי טרם הצליחו להבין מה מעולל האסטרוגן למוח ומדוע הוא פוגע בזיכרון.

 

עוד התברר במחקר כי נשים שחוו היריון אחד עד שניים, שהסתיים בשלב מוקדם יחסית (כתוצאה מהפלה), היו בסיכון נמוך ללקות באלצהיימר מאשר נשים שמעולם לא היו בהיריון. למעשה, הסיכון של נשים שחוו הפלה ללקות במחלה היה נמוך ב־50%.

  

העורך הראשי של המחקר, ד"ר גי וונג גים, נוירופסיכיאטר מאוניברסיטת סיאול, אמר: "היריון הוא רכבת הרים הורמונלית. במהלך השליש הראשון רמת האסטרוגן בגופה של האישה עולה באופן מתון, אבל בשליש האחרון היא יכולה להרקיע שחקים ולהגיע עד פי 40 מהרמה שהייתה לפני ההתעברות. ייתכן שזו הסיבה הקשורה לתחלואה".

  

מחלת האלצהיימר נפוצה בעיקר בקרב קשישים. היא גורמת לניוון איטי ומתמשך של תאי העצב במוח, עד למותם. זה גורם לפגיעה אנושה בזיכרון, בהתמצאות ובכושר החשיבה. בשלב השני נגרמת לחולה גם פגיעה מוטורית עד כדי אי־תפקוד מוחלט ואי־שליטה על הסוגרים - מצב סיעודי הדורש עזרה צמודה.

  

אינספור מחקרים שנערכו עד כה לא הצליחו להצביע על גורם ספציפי שגורם למחלה, ונראה כי מדובר בשילוב של כמה גורמים, ובהם כמובן התורשתי.

 

וכך משפיע ההריון על גופה של האישה:

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים זה שמחה. וגם אלצהיימר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים