שתף קטע נבחר

הצצה: הפרויקטים העתידניים של גוגל

דו"חות "אלפבית" חושפים כי גוגל הפסידה מעל 700 מיליון דולר ברבעון על פרויקטים ניסיוניים. האם ההימור יצליח והם ישתלמו לה בעתיד - או שהם יסיימו כמו "גוגל גלאס"?

"אלפבית", חברת האם של גוגל, פירסמה שלשום את הדו"חות לרבעון השני. הדו"חות היו טובים, אך בין השאר הראו שהחברה ממשיכה לשרוף כסף בכמויות עצומות על הפרויקטים העתידניים והניסיוניים שלה, המכונים על ידי אלפבית כ"הימורים אחרים", Other Bets. לפי הדו"חות, הקטגוריה הזו הפסידה 732 מיליון דולר ברבעון, והכניסה 145 מיליון דולר. זה מצטרף להפסד של 3.4 מיליארד דולר שנרשם בקטגוריה זו בשנת 2017 כולה.

 

 

בינתיים, נראה שאלפבית מוכנה לשלם את המחיר על ההימורים הללו, מתוך אמונה שהשקעה מסיבית תאפשר לה להפוך את אחד מהמיזמים הללו לעסק של ממש בעתיד, בניסיון שלא לפספס את "הדבר הגדול הבא" בעולם הטכנולוגיה. ההשקעה העצומה הנדרשת היא לא בעיה מבחינתה, שהרי מדובר באחת החברות העשירות בתבל: ברבעון החולף היא הרוויחה 3.2 מיליארד דולר, גם אחרי קיזוז קנס של 5 מיליארד דולר שספגה מהאיחוד האירופי. רוב מוחלט של הכנסות אלפבית מגיע כמובן מגוגל (בעיקר הודות לפרסום דיגיטלי).

 

ההימורים של גוגל ()
ההימורים של גוגל

 

אז מה בדיוק כוללים מיזמי ה"ההימורים האחרים" של אלפבית? מדובר באסופה של חברות וגופים שעוסקים רובם בפרויקטים עתידניים ושאפתניים, חלקם עם קשר קלוש — אם בכלל — לפעילותה של גוגל. בשנים האחרונות אלפבית, בהובלת היו"ר לארי פייג', השקיעה רבות בהקמה ובפיתוח המיזמים הללו.

 

פינת הטכנולוגיה

החברה המוכרת, ואולי המבטיחה ביותר ב"הימורים האחרים", היא Waymo, המפתחת מכוניות אוטונומיות ללא נהג. היא נחשבת לאחת המובילות בתחום, וכבר ביצעה מעל 13 מיליון ק"מ של נסיעות ניסוי בכבישים ציבוריים — אך טרם השיקה את המוצר באופן מסחרי.

 

גוגל (צילום: גוגל)
13 מיליון ק"מ. המכונית האוטונומית של גוגל(צילום: גוגל)

 

מיזם נוסף שכבר פעיל מסחרית הוא Access (גוגל פייבר) שמנסה להביא אינטרנט סופר־מהיר באזורים בארה"ב. עם זאת, מיזם זה נתקל בקשיים לאחרונה. הוא פעיל רק בכמה ערים בודדות בארה"ב, ולאחרונה פיטר עובדים, ובהנהלה שוקלים לשנות כיוון או אפילו לסגור ולמכור.

 

Sidewalk Labs היא חברה נוספת שעוסקת בטכנולוגיות עירוניות ובית חכם, וחברה נוספת ומבטיחה במיוחד היא Deepmind, חברת בינה מלאכותית בריטית שנרכשה ב־2014, ועלתה לכותרות לאחר שתוכנה שפיתחה, "אלפא־גו", ניצחה את אלוף העולם במשחק ה"גו" — מה שנחשב לאחד ההישגים הגדולים ביותר בתולדות הבינה המלאכותית. חברה נוספת, חדשה יחסית, היא "קרוניקל", והיא מתמקדת בזיהוי איומי סייבר על ארגונים באמצעות ניתוח כמויות גדולות של מידע, בשאיפה למנוע ולבלום את ההתקפה עוד לפני שנגרם נזק.

 

עדשות לחולי סוכרת

לא רק טכנולוגיה, אלא גם מדעי החיים: תחת אלפבית פועלת גם Calico Labs שמתמקדת במחקר ופיתוח של תרופות ושיטות התמודדות שאמורות לפתור בעיות רפואיות ומחלות הקשורות לזקנה - ולהאריך את תוחלת החיים האנושית.

 

גוגל (אילוסטרציה: Shutterstock)
גם פיתוחים מצילי חיים. גוגל(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

מדובר בפרויקט ארוך טווח, כשלהערכת החברה יידרשו 10־20 שנה עד שנתחיל לראות תוצאות ראשונות מהמחקר. לצידה חברה נוספת בשם Verily שמתמקדת בפיתוחים רפואיים פורצי דרך. אחד מהמוצרים שעליהם החברה עובדת הן עדשות מגע חכמות המיועדות לחולי סוכרת בדם שמסוגלות לנטר את רמת הגלוקוז בגוף. שני "הימורים" נוספים הן קרנות השקעות העוסקות בהשקעה אסטרטגית בסטארטאפים ברחבי העולם, GV ו־CapitalG.

 

גוגל (צילום: גוגל)
רחפני המשלוחים של גוגל(צילום: גוגל)

 

ממש בשבועות האחרונים הודיעה גוגל על שני פרויקטים נוספים ש"מתבגרים" והופכים לחברות תחת המטרייה של אלפבית: פרויקט Loon שמנסה לשדר אינטרנט למקומות נידחים ברחבי העולם באמצעות בלוני הליום שמרחפים בגובה רב; ופרויקט Wing שבמסגרתו בונה גוגל רחפני משלוחים שיכולים להביא חבילות עד לפתח הבית.

 

זרוע נוספת היא מעבדות X, העוסקות במחקר ארוך טווח של פרויקטים עתידניים עבור הקבוצה כולה. חלק ניכר מחטיבות אלפבית נולד מתוך מעבדות X, כמו המכוניות האוטונומיות ובלוני האינטרנט. עם זאת, פרויקטים אחרים, כמו גוגל גלאס, לא צברו תאוצה.  עד לאחרונה נכללה גם חברת NEST המפתחת מוצרי בית חכם בתוך קטגוריית ההימורים האחרים של אלפבית, אך כחלק משינוי ארגוני שנערך השנה, היא שולבה בתוך גוגל עצמה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
ההימורים של גוגל
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים