שתף קטע נבחר

עד המדינה גנור: "תכננו לנפח את המחיר של כל צוללת"

החשדות החמורים בחקירת תיק 3000 הם רק קצה הקרחון של שיטת הרכישה של הצוללות הגרמניות. גנור, נציג המספנה, סיפר בחקירה כיצד הגה תוכנית לרכישת שלוש נוספות במחיר מוגדל כדי לגזור קופון על חשבון המדינה

לא רק עדויות מפליליות על חשודים אחרים בפרשת הצוללות סיפק עד המדינה מיקי גנור, אלא גם הצצה לשיטה המעוותת לכאורה שבה בוצעו עסקאות הרכש הצבאיות. בעדותו סיפר גנור לחוקרי היחידה הכלכלית כיצד הוא ואנשיו כמעט שלשלו לכיסם מאות מיליוני דולרים מקופת המדינה באמצעות ניפוח מחירי הצוללות. התוכנית לא יצאה אל הפועל בסופו של דבר.

 

 (צילום: אוראל כהן) (צילום: אוראל כהן)
(צילום: אוראל כהן)

 

ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע כי בעדותו ניפק גנור לחוקריו מידע על תוכניות נוספות שנהגו בניסיון לגזור קופון על עסקאות ביטחוניות. לטענתו של גנור, את אחת מהן הציג בישיבה עם נציגי המל"ל.

 

המטרה הייתה לבצע עסקאות רכש נוספות של צוללות עם הגרמנים תוך ניפוח המחיר של כל צוללת. "תכננו רכישה של עוד שלוש צוללות, שעלותן משהו כמו 1.8 מיליארד דולר, במחיר של 2.2 מיליארד" סיפר גנור לחוקרים ההמומים. אם התוכנית הזאת אכן הייתה יוצאת לפועל, הייתה מדינת ישראל עלולה להוציא מקופתה על הרכישה 400 מיליון דולרים מיותרים, ובהתאם גם עמלת המתווך של גנור הייתה גדלה.

 

 

בעדותו הפליל על פי החשד עד המדינה מיקי גנור שורה של בעלי תפקידים בכירים. למרות דבריו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בתחילת החקירה, ולפיהם הדרג המדיני אינו מעורב בתיק 3000, העדויות שהצטברו בידי חוקרי המשטרה מחייבות אותם לבדוק זאת.

 

כך למשל במהלך עדותו הסביר עד המדינה גנור כי "שכר" את שירותיו של עו"ד דוד שימרון, בן דודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בין היתר בשל קשריו בצמרת השלטון. גם שליחו המיוחד של נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, שנחקר מספר פעמים, נשאל האם עירב את קשריו עם נתניהו. אולם מולכו הכחיש מכל וכל שניצל את תפקידו לקידום עסקת רכש הצוללות הגרמניות. ראש הממשלה נתניהו לא נחשד במעורבות בפרשה.

 

החשודים בפרשת הצוללות (צילום: שאול גולן, דנה קופל) (צילום: שאול גולן, דנה קופל)
החשודים בפרשת הצוללות(צילום: שאול גולן, דנה קופל)

גנור סיפר כי "נפגש עם ראש המל"ל דאז אבריאל בר יוסף לצורך קידום התוכנית ועדכן אותו בפרטים". בעת תכנון המהלך גנור העריך כי יהיה צורך ברכישת הצוללות הנוספות לאור דרישת מערכת הביטחון, וכי הוועדות השונות לא ממש יתעסקו במחירן. הוא הסביר כי תכנן "להנדס" את המחיר ולהציע לחברה הגרמנית טיסנקרופ את העסקה המנופחת.

 

"בעסקה סיבובית הם היו אמורים להרוויח וגם אני", אמר גנור לחוקריו. המשמעות היא שמלבד אחוזי עמלת התיווך שגנור היה אמור לקבל מעסקת הצוללות, הוא היה מקבל סכום נוסף בעבור המחיר הגבוה שביקש להשיג לגרמנים.

 

לאור התמשכות החקירה בתיק, עלו תהיות מצד גורמים שונים לגבי חוזקו של התיק וטיב עדותו של גנור. בתגובה, גורמים במערכת אכיפת החוק טוענים בתוקף כי עד המדינה גנור הוא אחד החשובים ביותר שגוייסו אי פעם. בכיר במערכת אכיפת החוק אמר כי "הוא (גנור) פרש בפנינו את כל שיטת הרכש של הממסד הביטחוני, ובעיקר את כל הריקבון בפנים".

 

פרשת הצוללות, המכונה גם תיק 3000, עוסקת בחשד להטיית מכרזים ולשוחד רחב היקף שניתן לשורת עובדי ציבור בכירים, סביב עסקת רכש של צוללות וכלי שיט מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ. בין החשודים בפרשה המשנה לשעבר לראש המטה לביטחון לאומי אבריאל בר יוסף, מפקד חיל הים לשעבר האלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, השר לשעבר מודי זנדברג ומי שהיה ראש לשכת ראש הממשלה, דוד שרן.

 

עו"ד ז'אק חן (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
עו"ד ז'אק חן(צילום: צביקה טישלר)

 

סניגורו של אבריאל בר יוסף, עו"ד ז’אק חן, הכחיש בשם מרשו את דברי גנור ואמר: "הדברים הם שקר וכזב והראיה לכל שמרשי לא נשאל על כך ולו חצי שאלה. כנראה שהחוקרים הגיעו למסקנה שהדברים של גנור מופרכים. יצוין שבאותה תקופה שעליה גנור מדבר מרשי כלל לא עסק בצוללות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל כהן
מיקי גנור
צילום: אוראל כהן
מומלצים